Roburs fondflytt borde följas av fler

Fondkommentar Swedbank Robur går mot strömmen och flyttar hem fonder från Luxemburg. När Global High Dividend Sub Fund flyttar hem sänkts också den årliga avgiften med nästan 30 procent.

Som Placera skrivit om tidigare oroas vi av fondbolagens Luxemburgflyttar. Risken är stor att de pungslår fondspararna med avgifter som inte syns i förvaltningsavgiften. Läs mer här.

Nu visar det sig att Sveriges största fondbolag Swedbank Robur går åt motsatt håll och blir en hemvändare. Först ut är det Global High Dividend Sub Fund som fusioneras med en ny svensk motsvarande fond, Global High Dividend.

"I planen ligger att vi kommer flytta hem alla våra Luxemburgregistrerade fonder till Sverige. Idag finns ingen skattefördel med att ha dem där. Dessutom blir det billigare både för oss och för fondspararna när fonderna ligger i Sverige", säger Pär Bäckman, informationschef på Swedbank Robur.

Sverige införde en ny fondskatt 2012, vilken innebar att fonderna blev helt skattebefriade och att fondspararna betalar skatt på en schablonintäkt baserad på fondsparandets storlek vid årets ingång. Skatten gäller både för privatpersoner och företag och avser direktsparande i svenska och utländska fonder, det som vi benämner som ”vanligt” fondsparande.

Tidigare hade Sverige dubbelbeskattning, med skatt både för fonden och för fondspararna. För att undvika att både fonden och fondandelsägarna skattade för utdelningen (dubbelbeskattning) delades därför utdelningen ut till andelsägarna. Den problematiken finns inte med Luxemburgfonder, som på så sätt var skattemässigt gynnade framför svenskregistrerade fonder.

Sedan den nya svenska fondskatten infördes 2012 finns det ingen anledning att ha kvar Luxemburgregistrerade fonder ur skattesynpunkt.

Placera ser mycket positivt på att Swedbank Robur flyttar hem sina fonder, av olika anledningar. Inte bara för de lägre avgifterna för fondspararna utan också att det skapar det arbetstillfällen i Sverige.

I fallet med Swedbank Robur Global High Dividend sänks den årliga avgiften från cirka 1,4 procent till 1,02 procent. Det motsvarar cirka 27 procent. Placera hoppas att fler fondbolag följer efter Swedbank Roburs kloka beslut.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -