Missnöje pyr under den perfekta ytan

Placera i Asien Singapore har gått från ett av världens fattigaste länder på 60-talet till ett av de mest välmående idag. Men under den perfekta ytan pyr missnöjet. Helgens upplopp var de första i landet på över fyra decennier.

Flygresan till Singapore är i toppklass. Kabinpersonalen erbjuder fantastisk service och tillgodoser alla önskemål med stora, vänliga leenden. Det är jag inte ensam om att tycka, faktum är Singapore Airlines, i en ny undersökning där 14 miljoner passagerare deltog, utsågs till världens bästa flygbolag.

Känslan av toppklass följer med ut på Singapores gator. Kontrasten mellan det smutsiga, bullriga Jakarta en och en halv timmes flygresa bort, är enorm. I Singapore är luften jämförelsevis ren att andas, allt är rent och välordnat. Längs de hela, välfungerande vägarna står palmer i prydliga rader. Skräpet ligger i papperskorgarna och klottret lyser med sin frånvaro.

Men trots, eller kanske på grund av, den perfekta ytan känns stadsstaten inte riktigt levande eller till för människor. Den ger en artificiell känsla, ett auktoritärt österländskt Disneyworld. Höga böter väntar den som skräpar ned. Att spotta ut ett tuggummi på gatan renderar exempelvis i 2500 kronor i böter.

Landet är till nöds större än Bornholm och har varit med om en stark ekonomisk utveckling. Sedan självständigheten 1965 från Storbritannien har Singapore utvecklats i rasande takt från fattigt till industrination och ledande finanscentrum.

Levnadsstandarden är mycket god. Redan för 14 år sedan gick Singapore om Sveriges BNP per capita. I dag är det bara Qatar och Luxemburg som har högre BNP per capita i världen. Välutbildad arbetskraft, effektiv ekonomisk styrning och en väl utbyggd infrastruktur har bidragit till framgången.

Bland stadens spännande utformade skyskrapor i olika färger och former avtecknar sig en båtliknande byggnad mot himlen. ”Marina Bay Sands” består av tre skyskrapor intill varandra som toppas av världens största fribärande plattform, ett båtliknande komplex.

Byggnaden kostade 8 miljarder dollar att bygga och här ryms, förutom världens största casino, hotell, shoppinggallerior, museum, teatrar, restauranger och skridskobanor.

Det är i Singapore som många av de asiatiska toppjobben erbjuds och hit lockas välutbildade från hela världen av höga löner och tryggheten i ett välmående land. En av dem som valt att flytta hit är bartendern Logan. Han är ursprungligen från Hawaii och har bott i Singapore tillsammans med sin fru och son i ett halvår. Hit flyttade familjen efter att hans fru blev erbjuden arbete inom bröstcancerforskning.

"Vi kunde inte tacka nej, det var ett riktigt bra jobberbjudande. Även om priserna är betydligt högre än hemma på Hawaii så väger löneförmånerna upp. Där hemma bodde vi ett stort hus vid havet som kostar lika mycket att köpa som en lägenhet med två rum och kök här i Singapore”, säger han.  

Här satsar man på sjukvård och är framstående inom medicinsk forskning, berättar Logan. Cancer är den vanligaste dödsorsaken i Singapore och därför ett prioriterat forskningsområde. För att vara attraktivt för utländska förmågor lägger man mycket energi på att rekrytera framstående cancerspecialister.

Men Logan upplever att jakten på framgång gått för långt. Han ser singaporianerna som väldigt stressade och besatta av framgång.

”För att du ska vara någon ska du tjäna bra med pengar, det är det viktigaste. Folk jobbar i princip dygnet runt sex dagar i veckan och  hinner inte träffa varandra. Jag antar att det är därför andelen skilsmässor är så hög här”, suckar han.

Veckan innan vi träffade Logan tog fyra människor sina liv genom att hoppa från Marina Bay Sands.

En annan baksida av Singapores framgångsmynt är en ojämn inkomstfördelning och sociala slitningar som inte tillåtits höja sin röst i det på ytan välordnade landet. På söndagen bröt våldsamma demonstrationer ut bland underbetalda gästarbetare från andra delar av Sydostasien. Arresteringar och brinnande polisbilar innebar de första upploppen i landet på över 40 år.

En svensk som lockats till ett toppjobb i Singapore är Magnus Böcker, tidigare vd på Stockholmsbörsen. Härnäst träffar vi honom för att ta reda på vad det var som fick honom att flytta hit, om framtida utmaningar i Asien och hur det är att vara chef över regionens största börs, Singaporebörsen.

Det här är artikel är nummer tolv i Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -