Lundin Petroleum ser stor tillväxt i Sydostasien

Placera i Asien Lundin Petroleum är mest kända för framgångarna i Nordsjön, men på företaget har man också stora planer för den sydostasiatiska verksamheten.

”De flesta är väl medvetna om att Lundin Petroleum nått exeptionella framgångar i Norge, mindre känt är våra förväntningar på vårt andra huvudområde Sydostasien", säger sydafrikanen Jan Rijs, Lundin Petroleums chef för verksamheten i Indonesien sedan tre år tillbaka.

Vi ses över en lunch i Jakartas ståtliga finanskvarter där skyskraporna avlöser varandra. Diskussionen handlar om de framgångar som bolaget nått sedan de startade verksamheten och om förväntningarna på framtiden i Sydostasien. 

"Nu vill vi sätta Sydostasien på kartan och upprepa våra framgångar där”, säger Jan Rijs.

Lundin Petroleum är en organisk framgångssaga som startade verksamheten med bara 50 miljoner dollar i kontanter och som därefter växt till ett börsvärde på 7 miljarder dollar. 

Vad är nyckeln till framgången? 

“Lundin Petroleum är ett prospekterings- och produktionsföretag, vi utforskar och vi producerar men vi fokuserar på prospektering och det är nyckeln till vår framgång”, säger Jan Rijs.  

Även om Norge är Lundin Petroleums stora kassako och som står för 80 procent av verksamheten, ser bolaget betydande tillväxtpotential i Malaysia och Indonesien. 

Under 2012 upptäcktes fyndigheter i Sydostasien motsvarande 1,9 miljarder fat olja vilket var den högsta nivån sedan 2004.

I Indonesien finns de stora oljekällorna mestadels på öarna Sumatra och Borneo, där den förstnämnda står för mer än hälften av Indonesiens totala oljeproduktion.

I Indonesien har det totalt upptäckts reserver motsvarande 260 miljoner fat olja under 2012.

Tillgångarna på råolja och naturgas spelar en avgörande roll i Indonesiens ekonomiska utveckling och landets oljeindustri är en av de äldsta i världen. Redan 1871 påbörjades prospektering efter olja i landet.  

Den indonesiska regeringen räknar med att öka oljeproduktionen med en miljon fat under de kommande åren genom att bland annat erbjuda nya prospekteringsrättigheter och uppmuntra ökad produktion vid befintliga brunnar.  

Det gör regeringen bland annat genom att avskaffa tullarna på import av utrustning till plattformar och prospektering till havs. Det ger ökad användning av avancerad teknik, som krävs för att öka produktionen vid äldre brunnar . Det gynnar i sin tur olje-och gasbolag  och investerare i Indonesien.  

Av de anledningarna är det kanske inte så konstigt att just Lundin Petroleum letar olja och gas här. Jan Rijs är nöjd med resultatet så här långt. 

”2011 hade vi 80 procents träffsäkerhet att hitta olja och under förra året 50 procent. Det är imponerande tal i en bransch där bara 10 procent normalt sett ger träff, och i nio fall av tio borrar branschen torrt”, säger han.  

Lundin Petroleum har sex kontrakt på delad produktion i Indonesien och sex stycken i Malaysia. Här finns det helägda dotterbolaget Lundin Malaysia.

”Lundin Malaysia äger 75 procent av oljefältet Bertam i Malaysia. Här kommer vi att producera 15 000 fat olja per dag när produktionen startar 2015”, säger han.

Och vad väntar i Indonesien?

”Tre nya brunnar ska borras under slutet av 2013 och in i 2014.  Vi har etablerat ett nytt kärnområde för prospektering i Västra Papua i Indonesien. Det blir spännande att utforska”, fortsätter Jan Rijs.  

Export har varit en motor för tillväxt i hela Sydostasien de senaste åren. I exempelvis Indonesien står oljan för 20 procent av landets totala export.

På senare år har användningen av olja och gas som uppvärmning ökat snabbt och den höga befolkningstillväxten väntas påverka energikonsumtionen i hela regionen.  

”Vi ser stor efterfrågan på olja och gas i Asien. År 2040 kommer 75 procent av jordens befolkning att bo i Asien och Afrika. Befolkningen i Asien kommer då att ha ökat med 800 miljoner människor”, konstaterar Jan Rijs.

Det här är den elfte artikeln från Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -