Nudelboom i Indonesien

Placera i Asien Det är en naturlag att med ökat välstånd följer ökad efterfrågan på livsmedel. Ett företag som gynnas av trenden är Indofood. 16,4 miljarder paket nudlar tillverkas på ett år i företagets fabriker.

Indofood är ett börsnoterat företag som spås en lysande framtid. Välkänt varumärke, konkurrenskraftiga priser och ett brett sortiment. Företaget täcker alla segment, från låg- till höginkomstgrupper.

”Jag ser en enorm potential i Indofood. Konsumtionen har drivit tillväxten i Indonesien under väldigt lång tid och kommer att fortsätta växa sig starkare när allt fler låginkomsttagare går över till medelklass", säger Carnegies fondexpert och ansvarige förvaltare för fonden Emerging Market, Mona Stenmark.

Hon anser att aktien är undervärderad och ett "glasklart val” för en förvaltare.

Med omkring 300 olika etniska grupper finns en betydande kulturell mångfald i landet. Därför är indonesisk mat lika skiftande som landets geografi. Matkulturen har påverkats under århundraden av invandring från flera olika regioner. Indierna tog exempelvis med sig curryrätter och kineserna har bidragit med nudlar och sojabönor.

Tack vare vulkanernas askregn har landet en bördig jord och det tropiska kustklimatet ger riklig nederbörd. Jordbruket är en av de viktigaste näringarna i landet och exempelvis palmolja, gummi, ris, bananer, kryddor, kaffe, socker och kokosnötter tillhör de stora produktgrupperna.

Livsmedelsindustri har expanderat kraftigt de senaste åren och väntas fortsätta göra det. Enligt Euromonitor beräknas detaljhandelsförsäljningen av förpackade livsmedel i Indonesien öka med nästan 34 procent de kommande fyra åren och för nudelindustrin ser det ljust ut.

Ris var tidigare basvaran i varje indonesisk familjs hem, men nu sker ett skifte. Snabbnudlarna, som är både billiga och lättillagade, växer kontinuerligt.

”Ett paket nudlar kostar bara några ören att köpa och de finns överallt. I Indonesien finns omkring 300 000 återförsäljare och nudlar är populärt bland indoneser i alla samhällsklasser. Det är en billig och praktisk måltid som de flesta har råd med och tycker om” säger Mona Stenmark.

Allt är inte nudlar i livsmedelskonglomeratet Indofoods sortiment utan det produceras också bland annat snacks, mjöl, pasta, mejeriprodukter och babymat. Däremot är det är bara nudlarna som lämnar Indonesien och fraktas ut i vida världen.

”Våra snabbnudlar exporteras till 50 länder runt om i världen, främst till Kina, Australien och Nya Zeeland” berättar Clara Suraya, IR-ansvarig, som vi träffar på en av Indofoods fabriker belägen i Jakarta.

Totalt har Indofood 15 fabriker i Indonesien, samt en i Malaysia. Vi följer med förmannen Prayitno på en rundtur och följer tillverkningsprocessen från början till slut. Vid den avslutande och obligatoriska nudelprovning bjuds det på sex olika varianter.

”Nudlarna friteras för att hålla längre, men inga konserveringsmedel eller onaturliga tillsatser används” försäkrar Prayitno.

På fabriken i Jakarta arbetar 2 000 människor. En nudelarbetare tjänar runt 1 500 kronor i månaden, vilket är i nivå med minimilönen i Indonesien.

Det som Mona Stenmark gillar med företaget är att det är framåtblickande och ständigt på jakt efter nya marknader när andra mattats. Samtidigt är det viktigt att anpassa sig efter den indonesiska marknaden som består av så otroligt många provinser och nationaliteter. Det är stora geografiska skillnader på smaksättningen inom landet.

”Indofood är experter på att hitta nya produkter som kan ge fortsatt tillväxt”, säger hon.

Ett exempel är köpet av grönsaksproducenten China Minzhong. Indofood har bolaget därigenom fått tillgång till billiga råvaror i form av grönsaker vilket leder till att de ökar sitt distrubitionsnät.

”Det här är ett typexempel bland de bolag vi väljer att investera i, enkla produkter där efterfrågan kommer att öka, lätt att förstå sig på”, avslutar Mona Stenmark.

Det här är den tionde artikeln från Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -