Så investerar du i Indonesien

Fonder Placeras reportageresa har nått Indonesien, ett land vars finansmarknad drabbats hårt av investerarnas minskade riskvilja. Återvänder den kan landet få en skön revansch. Placera vet hur du investerar där.

Indonesien är en del av ASEAN, en förkortning av Association of South East Asian Nations. Det är organisation vars mål är att öka den ekonomiska tillväxten i medlemsländerna som består av Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore och Thailand, men också Myanmar (tidigare Burma), Kambodja, Laos, Brunei och Vietnam.

Området har varit ekonomiskt hett och har vuxit kraftigt de senaste åren, mycket beroende på den höga tillväxten i Kina men också av inhemsk tillväxt. Indonesien har varit bland de hetaste och tillväxten ligger på cirka 5 procent.

Den indonesiska börsen har också stigit kraftig de senaste åren, 2009 med över 100 procent och 2010 med cirka 35 procent. Utvecklingen var mer måttlig under 2011 då Jakartabörsen steg med cirka 7 procent. 

Som för de flesta tillväxtmarknader är det den växande medelklassen som är viktig för utvecklingen. Av Indonesiens nästan 240 miljoner invånare bedöms 45 miljoner tillhöra medelklassen. Och med den kraftiga ekonomiska tillväxten som landet har väntas ytterligare 90 miljoner invånare tillhöra medelklassen om drygt 15 år.

Landet är också rikt på råvaror, framför allt olja, gas, och viktiga naturresurser som skogs- och jordbruksprodukter som bidrar till landets tillväxt.

Den goda börsutvecklingen fortsatte även förra året då börsen steg med över 10 procent, räknat i lokal valuta. För svenskarna blev det däremot en negativ avkastning med någon procent eftersom den indonesiska valutan, rupiah, tappade mycket i värde.

Men i början av 2013 varnade Placera för att börserna i Asean-området hade gått för starkt. Då hade börserna i Asean-länderna som grupp stigit med 40 procent på tre år, vilket var fyra gånger så mycket som världsindex och Asienindex exklusive Japan. Läs mer här.

Det har visat sig vara en bra varning. Sedan dess har Asean-fonderna fortsatt att tappa och framför allt Indonesien. Hittills i år har Jakartabörsen backat med 2,5 procent i lokal valuta. Samtidigt har den indonesiska valutan tappat ytterligare i värde så omräknat till svenska kronor uppgår förlusten till nästan 20 procent.

Den kraftiga försvagningen av landets valuta kom i samband med att den amerikanska centralbanken började prata om att trappa ned sina stödköp av obligationer i maj. Det har fått investerarna att darra på manschetten och dra ned på risken, vilket framför drabbat tillväxtländerna i allmänhet och Indonesien i synnerhet.

Jakartabörsen tillhör de som har fallit mest och nedgången de senaste sex månaderna kan summeras till cirka 35 procent, räknat i svenska kronor. Under samma period har det breda globala tillväxtmarknadsindexet bara tappat någon procent.

Men när riskviljan återvänder är sannolikheten stor att även den indonesiska börsen och valutan återvinner investerarnas förtroende. De som vill ta del av det har ett antal olika fondalternativ.

För det första finns det ett par rena Indonesienfonder, Parvest Equity Indonesia och Fidelity Indonesia A-USD. Placera anser dock att enskilda länderfonder innebär en så pass hög risk att de främst passar insatta sparare som har en god kunskap om landet och följer utvecklingen kontinuerligt.

Genom att välja bredare fond som investerar i regionen, till exempel  en Asean-fond, får man en bättre riskspridning, både vad gäller aktiemarknadsrisk och valutarisk.

Bland Asean-fonderna har vi köprekommendation på JPMorgan ASEAN Equity A (acc) sedan tidigare, läs analysen här.

I tabellen här intill listar vi tio andra fonder med en stor andel Indonesien i portföljen.

Den här artikeln är en del i Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -