Medelklassen lyfter Indonesien

Placera i Asien Landet har gjort enorma ekonomiska framsteg och tillväxtpotentialen är gigantisk. Men det finns stora hinder på vägen, inte minst infrastrukturen. Följ med Placera till 20-miljonersstaden Jakarta.

Vi byter snö och kyla mot 36 graders värme och sol bara ett par timmars flygresa bort. Vi lämnar Kazakstan och förflyttar oss istället till den största ekonomin i Sydostasien, tillika världens 18:e största ekonomi: Indonesien.  

Huvudstaden Jakarta är ett myller av främst bilar och mopeder men också människor, katter, höns och gäss. I slumkvarteren sitter barn ensamma på gatorna.

Trots att fattigdomen är utbredd över hela Indonesien så ser statistiken positiv ut, medelklassen växer. Omkring 45 miljoner av landets totalt 238 miljoner invånare beräknas idag tillhöra medelklassen.

Före 2030 väntas ytterligare 90 miljoner ha tagit steget upp från underklassen.

Landet har upplevt ett ordentligt uppsving sedan den asiatiska finanskrisen 1997 då Indonesien var ett av de länder som drabbades hårdast. Idag räknas Indonesien som en av världens stora tillväxtekonomier med en årlig genomsnittlig BNP-tillväxt på över 5 procent.  

Här finns mängder av råvaror som understödjer utvecklingen: Olja, gas, och viktiga naturresurser som skogs- och jordbruksprodukter. 

Men den kraftiga tillväxten beror inte främst på ökad export utan på den växande medelklassens växande konsumtion. Det har bidragit till att allt fler investerare får upp ögonen för Indonesien. 

”Genom att investera i Indonesien får man exponering mot en starkt växande ekonomi med ökande privat konsumtion och behov av investeringar under många år framöver”, säger Jan-Olov Olsson, förvaltare av Carnegies tillväxtmarknadsfond.

Indonesien är en av Sveriges största handelspartners i Sydostasien och en snabbt växande marknad för svensk export.

Under 2011 ökade handeln mellan länderna med 35 procent och det svenska näringslivet ökar ständigt sin närvaro på den indonesiska marknaden.  

Relationen mellan Sverige och Indonesien har blivit starkare än någonsin tidigare de senaste åren. Här finns idag 25 svenska företag på plats, bland dem ABB, Sandvik, Autoliv, H&M och Tetrapak.

Vi träffar Erik Milfors, chef och handelssekreterare på Business Sweden på Sveriges ambassad i Jakarta, för att få veta mer om utvecklingen i Indonsien och varför svenska investerare lockas hit. Och i vilka branscher affärsmöjligheterna finns.  

”Listan skulle kunna göras lång men de områden som vi fokuserar på och kommer att fokusera på framöver är miljöteknik, gruvindustri, sjukvård och hälsa samt infrastruktur”, säger han och fortsätter:

”Flygplatser är ett område som vi tycker är spännande och som erbjuder en rad affärsmöjligheter. Intresset för gruvindustrin i Indonesien är någonting som många av våra svenska bolag i Indonesien har gemensamt, främst traditionella större exportföretag.” 

Många stora svenska bolag ser möjligheter i Indonesien och flera har arbetat med lokala bolag i indonesien under många år exempelvis Volvo och Scania.

”När jag hade mitt första möte med Volvo här var de endast ett fåtal personer, idag har de ett stort kontor i Jakarta och har också service centers i andra platser delar av landet. Dock så fortsätter Volvo att arbeta med lokala partners”, säger Erik Milfors.

Vilka stora utmaningar finns i landet? 

”Transport är en utmaning, men som också innebär stora affärsmöjligheter för svenska företag och svenska lösningar. De allra flesta stora städer i Indonesien har stora problem med transport och trafik, så det är någonting som vi fokuserat mycket på. Det är en enorm utmaning”, konstaterar han.  

Just problemen med trafiken ska vi titta närmare på och vi besöker en bilfabrik i Indonesien som gynnas av den ökade bilförsäljningen i landet. Läs här.

Det här är den åttonde artikeln från Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -