"Kinesisk konkurrens är ett hot"

Placera i Asien Nurlan Izmailov är Sveriges officiella representant Almaty. Som honorärkonsul vet han mycket om Sverige och hur det kazakiska näringslivet fungerar.

Inne på den traditionella restaurangen är borden dukade med många kazakiska smårätter. Mestadels består de av kött vilket kazakerna, enligt Nurlan Izmailov, äter till frukost, lunch och middag. 

Restaurangen med orientaliskt formade fönster och österländska mönster på röda väggtyger är ombonad och livlig. Efter vår korta vistelse i Kazakstan vet vi att de enda platser som aldrig är folktomma är matställena. På caféerna, liksom restaurangerna, finns kazakerna.  

”Kazaker älskar mat och gör en fest av varje måltid. Vi njuter av att äta och umgås länge, till och med vid frukosten.” säger Nurlan Izlmailov.  

Av den anledningen går inte hamburgarställen och snabbmat hem hos kazakerna, de existerar i princip inte i Kazakstan och honorärkonsuln tror inte att det vore en lyckad idé att försöka etablera en kedja i landet.

”Det hör helt enkelt inte till vår livsstil. Någon försökte öppna ett sushiställe i Almaty för ett tag sedan, men det gick inte hem”, säger Nurlan Izlmailov.  

Han är en av Sveriges totalt 400 honorärkonsuler. Varje honorärkonsul företräder ett konsulat vars främsta uppgift är att hjälpa ambassaderna i olika ärenden. En honorörkonsul kan vara en svensk eller utländsk medborgare som bor permanent på den ort där konsulatet finns. Arbetet är ett obetalt hedersuppdrag.  

Nurlan Izmailovs koppling till Sverige är den tidigare arbetsplatsen Ericssons kontor i Kazakstan där han hade en chefsposition. I samband med arbetet blev han erbjuden att flytta till Sverige. Han landade i Stockholm en iskall vinterdag för att känna av lite först.  

”Det var 20 grader minus och min fru utbrast här tänker jag inte bo. Det är ju kallare än i Kazakstan”, berättar han och skrattar ljudligt. 

De flyttade ganska snabbt hem igen. Nurlan har ett imponerande cv och har haft många yrken och befattningar genom åren inom främst telekombranschen, men är ännu engagerad i Ericssons framtid. Han anser att Ericsson kommer att få det svårt att klara sig i Centralasien om de inte samarbetar med andra telekombolag.  

”Konkurrensen blir allt hårdare. Telekombolagen i Kina är ett stort hot, flera av dem bygger samma typ av utrustning som Ericsson, fast till lägre priser”, konstaterar han. 

Nurlan Izmailov kan tala svenska, om än knaggligt. Han är självlärd och har lärt sig med hjälp av böcker. Hans filosofi är att det är viktigt att kunna språk. Kazakstan satsar nu mycket på utbildning, en viktig faktor för landets ekonomiska tillväxt och Nurlan Izmailov ser engelska som en betydelsefull pusselbit.  

”De flesta av oss talar ryska, även om kazakiska är det officiella språket. Och numer är engelska obligatoriskt för alla barn i skolan från första årskurs”, säger han.  

Mitt i samtalet börjar det spelas livemusik på trummor och mandoliner i restaurangen och några dansare kommer in i traditionella klänningar.

Nurlan Izmailov och flera av de andra restaurangbesökarna gungar i takt och klappar händerna, varefter han letar sig upp på dansgolvet. Först ut. Självklart bjuder han upp.

Inte konstigt att han är på bra humör, idag dansar han och i nästa vecka har han möte med den svenska kungen. Dessutom är han i sin hemmamiljö, långt från vinterkylans Sverige.

”Jag älskar min stad” säger han.  

Det här är den sjätte artikeln i Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -