Halyk Bank ska ta kunderna till nätet

Placera i Asien Fysiska bankkontor är standard i Kazakstan men Halyk Bank planerar att ändra på det. Den börsnoterade affärsbanken tänker ta med sig kunderna till nätet.

På huvudkontoret i landets finansiella centrum Almaty är det mycket människor och trångt om utrymmet. Den digitala revolutionen har inte riktigt slagit igenom men enligt Halybanks vice vd Dauren Karabayev är det på gång. Allt fler använder internetbank men fortfarande sker omkring 85 procent av all betalning med kontanter. 

"Att öka användningen av digitala tjänster är vår viktigaste utvecklingspotential", säger han.  

Halyk Bank är en av landets två stora affärsbanker. Den största ägaren är Almex Holding Group som kontrolleras av ingen mindre än presidentens dotter Dina Kulibayeva och hennes make.

Parets konservativa styre har inneburit att den återhämtat sig väl efter finanskrisen 2009. Tillväxten har varit stabil de senaste åren.  

Den ekonomiska situationen i Kazakstan är mycket god. Landet var den första före detta sovjetrepublik som betalade av sina skulder till IMF, Internationella valutafonden.

Amorteringen banade väg för den starka ekonomiska framfart landet upplevt sedan Asienkrisen 1997 och idag rankas Kazakstan högt på listan bland de snabbast växande ekonomierna i världen av IMF.

Nästa år väntas tillväxten landa omkring 5 procent. Den främsta orsaken är stigande råvarupriser och utbyggnaden av oljeindustrin.  

Under finanskrisen 2008 var oron för många av världens banker stor bland analytikerna och de ställde sig tveksamma till om de kazakiska hade tillräckligt med likviditet för att kunna hantera krisen. Knappt ett år senare oroades analytikerna istället över att bankerna hade för hög likviditet för att kunna få bra avkastning på det egna kapitalet.

Börsen i Kazakstan har med en uppgång på 14 procent gått bäst av alla så kallade frontier markets den senaste månaden. Det kan jämföras med snittet för frontier markets-länderna på 1,6 procent.

På Kazakstanbörsen finns 74 bolag listade men det är inte alla som går att investera i. Halyk Bank är ett av få bolag man kan handla i och aktien är noterad på Londonbörsen sedan 2006.  

Banken investerar kazakernas framtida pensioner.

10 procent av månadslönen sätts av till pensionen och varje månad samlar Halyk Bank in 250 miljoner dollar i pensionssystemet.

Kazakerna kan inte placera någon del av sina pensionspengar helt fritt, men kan däremot välja mellan tre olika alternativ: Låg-, mellan- och högriskportfölj beroende på ålder. 

Trots den starka ekonomiska utvecklingen är arbetslösheten relativt hög, omkring 8 procent. Dauren Karabayev konstaterar att för den som blir av med jobbet finns ett skyddsnät, men inte länge. 

”Om du blir arbetslös finns det stöd under ett par månader, sedan får man klara sig själv”, säger han.

Det här är den sjunde artikeln från Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -