Så investerar du i Kazakstan

Fonder Med en årlig tillväxt över 5 procent lockar råvarutunga Kazakstan allt fler investerare. Idag har över 100 aktiefonder placeringar i landet. Placera vet hur du tar del av den kazakiska tillväxten.

Placera är resande fot, ett av länderna vi besöker är Kazakstan. Vår reporter Lovisa Hedman rapporterar från det relativt okända landet. Men Kazakstan växer så det knakar och med en årlig BNP-tillväxt på över 5 procent i snitt tillhör landet ett av de snabbast växande länderna i världen.

Det är framför allt landets stora råvarutillgångar av olja, gas och basmetaller som driver den ekonomiska utvecklingen. Produktionen av råolja och naturgas i Kazakstan uppgick till 79,2 miljoner ton under 2012 och reserverna är stora, cirka 4 miljarder ton utvinningsbara oljereserver och 2 000 kubikkilometer gas. 

Enligt analytiker kommer utbyggnaden av oljeproduktionen att göra det möjligt för landet att om några år producera så mycket som 3 miljoner fat olja per dag, dubbelt så mycket som Norge producerar i dag. Redan 2015 väntas Kazakstan bli en av de tio största oljeproducerande länderna i världen.

Kazakstan ligger bra till geografiskt, mitt emellan Ryssland och Kina. Landets viktigaste handelspartners är Ryssland och Kina, men även EU, USA och CIS-länderna (som tidigare ingick i Sovjetunionen). 

Den ekonomiska utvecklingen har lett till ett ökat välstånd för landets cirka 17 miljoner invånare. Fattigdomen har minskat kraftigt och andelen fattiga uppgår till drygt 5 procent, vilket är en kraftig minskning jämfört med 2001 då andelen uppgick till nästan 50 procent.

Landets kraftiga tillväxt har lockat till sig fonder och internationella investerare. Idag har över 100 aktiefonder som säljs i Sverige placeringar i Kazakstan. De flesta har bara en liten andel i kazakiska aktier, medelandelen i de 100 fonderna ligger på knappt 1,3 procent men medianandelen är så låg som 0,5 procent.

Det finns ingen fond som uteslutande investerar i Kazakstan. Det närmaste man kommer är Gustavia Kazakstan/Centralasien som har cirka 50 procent av tillgångarna i kazakiska aktier. Den andra hälften är investerad i andra centralasiatiska länder och Ryssland.

För de flesta är det bra med riskspridningen då kazakiska aktier måste ses som högriskplaceringar. Liksom många andra tillväxtmarknader har de drabbats av kraftiga nedgångar. De senaste tre åren har Kazakstanindex backat med drygt 40 procent, mätt i lokal valuta, enligt Bloomberg.

Näst störst Kazakstanandel bland fonderna har Swedbank Central Asia Equity Fund med cirka 35 procent exponering mot landet. Fonden förvaltas av Hansa Investment i Tallin, ett dotterbolag till Swedbank.

Kazakstan finns också oftast med i fonderna i den nya fondkategorin, nya tillväxtmarknader, frontier markets eller gränsmarknader som de också kallas, till exempel Tundra Frontier och Fim Frontier. Men andelen är ganska liten. I Tundra Frontier är vikten enligt Morningstar cirka 5,5 procent och i Fim Frontier bara 2 procent.

"Vi investerar i intressanta bolag som vi analyserat och träffat. Ett av de bolagen besökte vi i Kazakstan. Vi väljer de bästa bolagen på 32 olika gränsmarknader. Tillsammans bildar de en komplett portfölj med en attraktiv riskspridning", säger Tomas Hellström, vd för Fim fonder i Sverige.

Sedan finns landet också med i många Östeuropafonder, se tabellen som visar vilka tio fonder som har största andel Kazakstan. Tre vanligt förekommande innehav i Kazakstan är Teliasoneras dotterbolag, Kcell, Jcs Halyk Savings Bank och Steppe Cement.

För de riktigt våghalsiga finns även börshandlade certifikat på Kazakstan. Ett är RBS Indexcertifikat OEV KAZA. Men risken måste ses som mycket hög, de senaste tre åren har värdepappret tappat drygt 65 procent, men stigit med 8 procent den senaste månaden.

Den här artikeln är en del i Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan.

  Andel i Kazakstan (%)
Gustavia Kazakstan/Centralasien 50,0
Swedbank Central Asia Equity Fund 37,0
Trigon Emerging Financials A 8,4
Tundra Frontier Opp A 5,6
SEB Eastern Europe Small Cap C 4,6
Templeton Frontier Markets A Acc 4,5
BI New Emerging Market Eq I 4,4
BankInvest New Emer Mkts Aktier 4,2
Templeton Eastern Europe A Acc € 4,1
BNY Mellon Eastern Europe Div A€ 3,8
Källa: Morningstar och fondbolagen  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -