Cement vinnare i den kazakiska byggboomen

Placera i Asien Byggboomen i Kazakstan, från infrastruktur till bostäder och monument innebär strålande tider för Steppe Cement.

Steppe Cement saknar nästan helt konkurrens och kan dra maximal fördel av närheten till landets nya huvudstad Astana där det byggs mest. 

I Karaganda, två timmars bilresa sydöst om Astana, ligger Steppe Cement. Vi färdas genom karga stäppmarker där allt vi ser är kor och flockar med vildhästar. Vägarna är i uselt skick, men det ska snart förändras.  

Kazakstan investerar nämligen kraftfullt i sin infrastruktur, liksom i bostadssektorn de närmaste åren. I Almaty finns exempelvis en helt nybyggd tunnelbana som färdigställts under 30 års tid och som blev klar för bara ett år sedan. Än så länge finns bara sju stationer, men de ska utökas.  

Hertta Alava, fondförvaltare på FIM fonder, konstaterar att Steppe cement har lysande framtidsutsikter. Efterfrågan på cement över hela Kazakstan ökar stadigt.

Under 2012 ökade den nationella efterfrågan med 13 procent till 7 miljoner ton och under 2013 förväntas den stiga ytterligare tvåssifrigt till 7,7 miljoner ton.

Dessutom byggs det för fullt i huvudstaden. Steppes geografiska läge är minst sagt fördelaktigt.  

"Huvudstaden Astana växer snabbast i regionen och det är i huvudsak bara Steppe Cement som levererar cement dit. Bolagets utmärkta läge är en viktig anledning. Det tar bara ett par timmar att få fram cementen till staden vilket är gynnsamt för båda parter”, säger hon. 

Den stora och grå cementfabriken byggdes på 30-talet när Kazakstan var en del av Sovjetunionen, men fick stängas när landet blev självständigt. Några malaysiska investerare hittade den ödelagda fabriken för 15 år sedan och köpte upp och renoverade den.  

Steppe Cement noterades på Londonbörsen hösten 2005. Sedan dess har bolaget haft en fin tillväxt, både intäkter och resultat har ökat kraftigt de senaste åren och idag värderas bolaget till 900 miljoner kronor på börsen.  

Tillväxtpotentialen i Steppe Cement är onekligen stor och därför har Hertta Alava valt att investera i bolaget i sin Frontier-fond.  

”Infrastrukturen i landet är inte så bra, exempelvis vägarna, så det finns fortfarande mycket mer att göra. De har inte ens kommit halvvägs” säger hon.  
 
Ramlan Safri är projektansvarig och visar oss runt i den gamla fabriken. Han har arbetat för bolaget i åtta år och inom cementindustrin i 35 år. Han bor knappt en mil bort från fabriken, men familjen är kvar i hemlandet Malaysia.

Enligt Ramlan Safri arbetar det 700 personer på fabriken varav majoriteten pendlar från byarna intill Karaganda. Snittlönen för en arbetare på fabriken är 500 dollar, cirka 4 000 svenska kronor.  

Han har en ödmjuk framtoning men får något innerligt i rösten när det kommer till cement, han talar om fabriken och sitt uppdrag med stolthet och engagemang. Han berättar om tillverkningsprocessen där huvudingredienserna är kalk och lera. Leran utvinns i närheten av fabriken.  

"Det gör tillverkningen mycket kostnadseffektiv", säger han.  

Inom kort moderniseras dessutom verksamheten. Den gamla fabriken byts ut mot en ny energisnål. Den nya fabriken som kallas linje 5, och har kostat 100 miljoner dollar och beräknas kräva nästan 50 procent mindre energi än den gamla.

Ramlan Safris stolthet till trots är inte fabriksområdet särskilt tilltalande. På frågan om han är orolig över den dåliga luften som strömmar ut från den gamla fabriken svarar han skämtsamt:  

”Det är ju bara mineraler, det är väl inte farligt”

Det här är den femte artikeln i Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -