En rundtur i överdådets Astana

Placera i Asien En lätt overklig känsla infinner sig när vi står under en väldig guldkupol 97 meter över marken och blickar ut över Kazakstans huvudstad Astanas futuristiska byggnader. Klart är att landets byggindustri blomstrar.

Astana, staden som byggdes för oljepengar på den ogästvänliga stäppen i norr, är ett tydligt exempel på landets ekonomiska tillväxt och nya livsstil.  

Presidenten Nursultan Nazarbajev lät bygga den nya huvudstaden 1997 för att visa världen att Kazakstan nu var ett land att räkna med, ett land med framtidsplaner. Hans vision ligger nu under oss i glas, stål och betong och vi befinner oss i dess hjärta, monumentet Bayterek. Det är ett torn som toppas av ett stort guldägg som symboliserar livets träd.

Stadens centrala torg och parker leder hit. Trädet anses sammankoppla jorden med himlen. Det finns också en gammal kazakisk legend i vilken den mytiska fågeln Samruk lägger ett guldägg som innehåller hemligheter, mänskliga önskningar och lycka. Utom mänskligt räckhåll.  

Via en glashiss kan vi nu nå den. Här kan också förälskade kazakiska par kärleksfullt placera sina händer i ett handavtryck i guld strax intill själva ägget och önska sig sin framtid. Guldägget uppfyller önskningar. Det är ju designat av presidenten själv.  

Nursultan Nazarabajev har styrt landet ända sedan Kazakstan blev självständigt från Sovjetuniunionen 1991 och trots rykten om såväl brott mot mänskliga rättigheter som korruption har han enligt vår taxichaufför Alexander ett starkt stöd från folket.

Någon trovärdig statistisk för stödet finns det däremot inte. I västvärlden klassas Kazakstan som en diktatur. Alexander personligen är kritisk till presidenten.  

”För tre år sedan hade vi val senast. Det fanns bara tre kandidater att välja mellan, varav en var president Nursultan. Presidenten menar att vi har fria val med fungerande demokrati, i själva verket är det bara för syns skull. Presidenten vinner alltid”, säger han. 

En anledning till presidentens eventuella popularitet är förmodligen att det går bra för landet ekonomiskt. Och utöver att spendera pengar på personliga infall och utsvävningar, såsom när han nyligen betalade den amerikanska rappstjärnan Kanye West tre miljoner dollar för att uppträda på sonsonens bröllop, investerar han mycket i infrastruktur och bostadsbyggande.  

Det genererar arbetstillfällen och gynnar befolkningen på flera sätt. Genom att satsa på vägar och järnvägar drar Kazakstan också nytta av närheten till marknaderna i Kina och Ryssland. Sammantaget planerar presidenten att satsa 19 miljarder dollar på infrastruktur.

Vår chaufför Alexander bor i centrala Astana och suckar över bostadsmarknaden.  

”En lägenhet kostar i snitt 7 000 dollar per kvadratmeter, det kan jämföras med de 700 dollar som en kazak i snitt tjänar per månad här” säger han.

Frågan hur en taxichaufför har råd med ett sådant boende hänger i luften, men jag låter bli att ställa den.  

Vi har nu tagit oss ner från guldägget och kommit fram till en spektakulär byggnad, den ska föreställa ett köpcentrum men är så unik att den platsar i Guiness rekordbok. Från utsidan är den spetsig och assymetrisk och inuti finns flera åkattraktioner, varav en är fritt fall.  

Högst upp i byggnaden finns en konstgjord sandstrand med palmer, flera pooler och tropisk hetta. Men trots den unika arkitekturen och sevärdheterna är köpcentret, liksom staden, glest befolkad.  

Av stadens 700 000 invånare är det inte många som befinner sig här och turisterna tycks inte heller ha hittat hit trots att regeringen strävar efter att omvandla Kazakstan till ett attraktivt turistmål. 

Butikerna är ödsligt tomma, den flotta tunnelbanan känns främmande för en stockholmare. Människorna hittar vi istället på caféer. Det är kring caféborden man för passionerade samtal, skrattar och umgås. 

Turismen anses dock vara en viktig för utvecklingen av den kazakiska ekonomin. Den är fortfarande underutvecklad men har framtida tillväxtpotential. Till slut träffar vi på ett par mongoliska turister som besöker staden för att träna ett Taekwondolag.  

I det statliga programmet för industriell innovativ utveckling för 2010-2014 inkluderas att nya vägar, järnvägar, pensionat och hotell ska byggas, samtidigt som äldre städer kommer renoveras.

Diktatur eller inte, de storslagna byggprojekten och de stora investeringarna i infrastruktur är trots allt imponerande. Så är det dags för ett besök på Steppe Cement, ett tillväxtbolag i byggboomens Kazakstan

Det här är den fjärde artikeln i Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -