Kcells vd kämpar mot korruptionen

Placera i Asien Korruption är ett problem i Kazakstan. Det är tydligt redan på det första företagsbesöket i landet hos Ali Agan, vd för Teliasoneras dotterbolag Kcell. 

Vårt besök på Kcell, ett av de dominerande telekombolagen i Kazakstan, är planerat sedan veckor tillbaka. Vi är här för att få en inblick i telekombranschen i Kazakstan som växer fort och är populär bland investerare. Men bara ett par timmar före besöket får vi besked om att journalister inte är välkomna.

Det är uppenbart att inte bara korruption är ett problem, utan att det saknas en kultur av öppenhet.

Vi står till en början handfallna utanför de välbevakade portarna till den pampiga glasbyggnaden, men efter ett samtal till Teliasonera i Stockholm blir vi trots allt insläppta. Det visar sig att Teliasonera inte ens känt till vårt besök.

Väl innanför entrén får vi passera metalldetektorer och ett antal vakter innan vi får en intervju med företagets vd Ali Agan. 
 
Kcell är Teliasoneras största verksamhet i Eurasien med omkring 1500 anställda och kontor över hela Kazakstan. Den mutskandal som Teliasonera gjorde sig skyldig till i Uzbekistan har smittat av sig på hela koncernens verksamhet i Centralasien.

Och skandalen har fått stor uppmärksamhet.  

Man kanske kunde tro att Teliasoneras rykte skulle försvagas efter avslöjandet, men istället står varumärket idag starkare än någonsin. I Sverige finns runt 500 000 aktieägare.  

Kcell har idag 13,5 miljoner kazakiska abonnenter, vilket ger en imponerande andel på nästan halva marknaden.  

Ali Agan var helt ny på vd-posten och hade bara arbetat två månader när den stora mutskandalen i Uzbekistan uppdagades. En tuff period som han själv benämner som ”The perfect storm”.  

Idag vill han inte glömma men fokusera på framtiden och bli av med den dåliga stämpeln som koncernen fått.  Märkbart besvärad när korruptionen kommer på tal, men Ali Agan talar ändå öppet om de problem som finns kvar:   
 
"Vi har dåligt rykte efter tidigare korruptionsskandaler, vi ligger inte direkt i topp om man säger så. Om jag skulle påstå 100 procent av personalen är 'ren' idag så ljuger jag", säger han.  

När ämnet korruption kommer upp viskar två kazakiska kvinnor som närvarar vid mötet sinsemellan och ser oroliga ut, men samtalet med Ali Agan fortsätter. Ali Agan poängterar att han arbetar mycket aktivt mot korruptionen. Det är ett allvarligt problem som han helt vill eliminera. 

"Nyligen hade vi en utbildning där vi lärde våra anställda hur korruption egentligen fungerar. Det var en stor bristvara tidigare, vi utbildade helt enkelt inte våra anställa. Men det gör vi nu. Alla vet att det inte är tillåtet att ta emot gåvor eller liknande". 

Företaget arbetar även aktivt för att bli av med dålig publicitet:  

”Vi måste fokusera mer på att sudda ut all dålig PR, inte bara för det som hänt de senaste tre åren, utan för att vi är störst, det är vårt ansvar”.  

En förklaring till korruptionen är enligt Kcells vd att de före detta sovjetiska republikerna har kort historia som egna länder. Det kräver lång tid till ett väl fungerande system konstaterar han.

"Vårt land har haft mindre än 20 års självständighet, det kan jämföras med exempelvis Sverige som haft hundratals år av självstyre. Även om vi är på god väg har vi lång väg kvar innan vi har möjlighet att komma ikapp och hitta en bra balans", konstaterar han.

Med på mötet är två kvinnor, företagets informationschef och chefen för investerarkontakter. Plötsligt avbryter en av dem oss. Under samtalet har hon allt mer nervöst fingrat på sina lila glasögon och tycker att det är nog. Hon säger att diskussionen måste avslutas, nu ska vi prata om andra saker. 

Vi kan inte låta bli att undra vilka incitament som gjorde att vi från början inte var välkomna in till Kcell? 

Det här är den tredje artikeln i Placeras reportageresa till Asien. Om du vill de läsa fler, klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -