Knappt godkänt på 3-årsdagen

Fondanalys Inside Sweden som förvaltas av Scientia har fyllt tre år och fått sin första rating av Morningstar. Det är inte klackarna i taket. Antingen är insiders inte bättre än marknaden som helhet eller så är det Scientias modell som brister. Vår rekommendation är neutral.

Det finns få fondbolag som har varit så bra på att marknadsföra sig och synas som det Göteborgsbaserade bolaget, Scientia. Bakom bolaget står Erik Lidén med en bakgrund från Handelshögskolan i Göteborg.

Många har lyssnat till den vältalige göteborgaren när han beskriver hur hans fonder ska slå det flesta andra genom att följa hur börsens insiders agerar, när de köper och säljer aktier i bolag där de är insynsregistrerade. Erik Lidén gör ett stort nummer av att förvaltningen är forskningsbaserad och har tagit mer än fyra år att ta fram.

Det är lätt att dras med i Erik Lidéns resonemang om att insiders lyckas bättre än andra. De har ju koll på bolagen de jobbar i, och vet när det är läge att köpa eller sälja.

Under åren har Scientia byggt upp ett brett utbud av fonder och erbjuder idag nio fonder på olika marknader, alla förvaltade enligt Scientisa insidermodell. Äldst är Scientia Hegde som startade på våren 2009. Den näst äldsta fonden, Inside Sweden, lanserades i oktober 2010 och har alltså nyligen fyllt tre år, och det är dags att utvärdera förvaltningsresultatet.

De senaste 36 månaderna har Inside Sweden stigit med 8,3 procent per år i genomsnitt. Det är lite sämre än snittet för breda Sverigefonder som har stigit med drygt 8,5 procent och placerar Inside Sweden på 52 plats av 92 fonder. Samtidigt har OMXS Benchmarkindex stigit med knappt 9,5 procent per år.

Med tanke på hur det första tre åren har gått antar Placera att födelsedagskalaset inte var fullt så glatt som Erik Lidén hade hoppats på, vilket också Erik Lidén bekräftar.

"Vi är inte nöjda med avkastningen", säger han.

När vi gräver i avkastningssiffrorna kan vi se att fonden har slagit index 17 månader av 36 och fått stryk av index under 19 månader.

Underavkastningen kommer dels från att fonden underpresterar vid fler tillfällen än den överpresterar. Men också därför att fonden tenderar att gå sämre än index under uppgångsperioder. Under de 21 positiva börsmånaderna har fonden underpresterat 14 månader, i genomsnitt med 1,3 procent per månad. De sju månader som den överpresterat har den bara slagit index med 1 procent.

Det positiva är att Inside Sweden tenderar att gå mindre dåligt än index när börsen som helhet faller. De senaste 36 månaderna har börsen fallit i värde under 15 månader. Då har fonden fallit mindre än index i tio av fallen. I genomsnitt ligger överavkastningen på 1,3 procent under de månaderna.

Det kan ses som en klen tröst, men gör att risken i Inside Sweden är lägre än i de flesta andra Sverigefonder. Mätt som standardavvikelse uppgår risken till drygt 12,5 procent, vilket är den fjärde lägsta risken av samtliga 92 fonder i vår jämförelse. Det är också lägre risk än index som ligger på drygt 14,5 procent.

Den låga risken är en starkt bidragande faktor till fondens relativt goda riskjusterade avkastning, vilket placerar den mellan två indexfonder, Aktiespararna Topp Sverige och SPP Aktiefond Sverige.

Placera tror också att det är där, i nivån med indexfonder, som man kan förvänta sig att Inside Sweden kommer att ligga även framöver. Om det beror på att insiderns inte är bättre än marknaden som helhet eller om det är Scientias förvaltningsmodell som brister kan vi inte svara på. Men det är självklart oroveckande.

Det är också oroväckande att Erik Lidén verkar mer intresserad av att synas i media, han har nyligen börjat som krönikör på landets största ekonomitidning, än att arbeta med att förbättra förvaltningsmodellen.

Men det mest oroväckande är att Erik Lidén inte tycker att det behövs.

"Det är inte mycket vi kan eller ska göra, vår strategi står fast", säger han.  

Placera är av åsikten att allt kan förbättras och att det är förvaltarnas skyldighet mot andelsägarna att lägga allt tid och kraft på det. Framför allt då modellen bevisligen inte fungerar så bra som tänkt.

Det är betydligt svårare att sälja en dröm till vakna fondsparare. Vår rekommendation blir neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 124,13 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -