Lyftet låter vänta på sig

Börs Börsbolagen räknar fortfarande inte med något större lyft i efterfrågan den närmaste tiden. Den gångna rapportsäsongen var rätt avslagen och prognoserna har fortsatt ned.

Det tredje kvartalets rapportsäsong är nu i princip över och går därmed att summera. Sedan SKF drog igång rapportsäsongen på allvar den 15 oktober har OMX30-index stigit med cirka 3 procent.

Rent resultatmässigt har utfallet varit ordentligt blandat. Av de cirka 70 svenska bolag som SME Direkt sammanställer prognoser på har 33 stycken rapporterat resultat som var lägre än väntat medan 36 stycken överträffat snittprognoserna.

Även sett till de 30 aktier som ingår i OMXS30-index har utfallet i rapporterna varit blandat med 13 resultat över förväntan och 15 under (Investor har ingen egen prognos och Atlas Copco är representerat i index med båda A och B-aktierna).

Det som framför allt lyft börsen under rapportperioden är det faktum att storbankerna överlag presterade bra i sina rapporter. SEB och Swedbank överträffade båda prognoserna med runt 10 procent medan Handelsbanken och Nordea landade i linje med förväntningarna.

SEB, Swedbank och Handelsbanken har dock alla fått se sina aktier stiga med drygt 6 procent den senaste månaden vilket bidragit till att elda på index.

Billerud Korsnäs resultat i det tredje kvartalet var långt bättre än väntat och aktien tillhör också de bästa bland Large Cap-bolagen med en uppgång på 13,5 procent den senaste månaden.

Andra storbolag som gått bra den senaste månaden är bland andra Assa Abloy, ABB, SCA, Astra Zeneca och Hexagon. De båda sistnämnda bolagen presterade sämre resultat än väntat men båda aktierna har stigit med 7 respektive 11 procent.

Bland förlorarna den senaste månaden återfinns Volvo, Electrolux, Husqvarna och Securitas som alla stod för ganska grova resultatmissar. Aktierna har också backat mellan 7 och 11 procent.

Sett till branscherna var hälsovård den sämsta branschen där alla tre ingående bolagen (Astra Zeneca, Getinge och Meda) levererade resultat som låg under snittprognoserna.

Den lite blandade branschen konsumenttjänster var bäst där samtliga ingående 10 bolag slog förväntningarna. Där ingår bland andra H&M, Axfood, Ica, MTG samt nätspelsbolagen.

SKF var som sagt först ut bland storbolagen i rapportsäsongen och bolaget rapporterade ett aningen sämre resultat än väntat. Bland de övriga tunga industribolagen missade även Sandvik och Atlas Copco förväntningarna.

För sektorn industrivaror och tjänster som helhet var dock resultatbesvikelserna överlag små, undantaget Volvo som bjöd på ett resultat som var 41 procent sämre än väntat. De positiva överraskningarna var däremot på sina håll rätt stora med Gunnebos resultat 40 procent över snittprognosen, Saab 16 procent, ABB 13 procent och Trelleborg 11 procent över förväntan.

Vid sidan om själva resultaten är uttalandena om framtiden en av de viktigaste punkterna i rapportsäsongerna. Med svaga resultat redan inräknade för 2013 men däremot höga förväntningar på nästa år är framtidsprognoserna och orderingången i många fall viktigare än resultaten.

De konjunkturkänsliga verkstadsbolagen hade dock överlag inte mycket nytt att bjuda på när det gäller synen på efterfrågan den närmaste tiden. SKF, Sandvik, Atlas Copco och Trelleborg räknar exempelvis alla med en oförändrad efterfrågan i det fjärde kvartalet jämfört med det tredje.

Lastbilstillverkarna har goda tider i Europa för tillfället men det beror på till största delen på förköpseffekter inför nya hårdare utsläppsregler vid årsskiftet.

Byggbolagen presterade alla sämre resultat än väntat i varierande grad, men de var samtidigt överlag lite mer positiva inför det kommande året. Den spirande optimismen drivs framför allt av en starkare bostadsmarknad i Sverige under hösten. Även Assa Abloy, vars verksamhet är kopplad till byggkonjunkturen, hade en lite ljusare syn på efterfrågan framöver, framför allt i Europa.

Lyftet i efterfrågan som väntas för nästa år, och som ska åtföljas av stigande lönsamhet och ökade vinster, ser dock till stor del ut att låta vänta på sig. Analytikerna har också under den senaste månaden fortsatt att skruva ned sina vinstprognoser.

Enligt SME Direkts sammanställning av de beräknade vinsterna för OMXS30-bolagen under de kommande tolv månaderna har prognoserna sjunkit med 3,3 procent den senaste månaden.

I kombination med en fortsatt stigande börs innebär det att värderingen ökar. P/e-talet för OMXS30-bolagen uppgick i fredags till 15,3 jämfört med 14,8 för en månad sedan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -