På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dags att skattefynda

Pension Pensionsspara är en nödvändigt för den som vill behålla sin ekonomiska livskvalitet, men hur sparar man bäst? Placera guidar dig genom två populära och förmånliga sparformer: IPS och pensionsförsäkring.

En gång handlade pensionssparande om att spara ihop lite extra till pensionen, idag är det nödvändigt att på egen hand lägga undan pengar för den som vill behålla sin levnadsstandard livet ut.

Den allmänna statliga pensionen tillsammans med tjänstepensionen kommer för de allra flesta nämligen bara att motsvara mellan 50 till 65 procent av den totala lönen man tidigare hade om man går i pension vid 65 års ålder.

Den som väljer att inte pensionsspara privat måste alltså ställa in sig på att få ut hälften av sin lön i pension eller arbeta fram till 75.

Vill man däremot pensionsspara kan man välja att göra det på olika vis. Här får du veta mer om två av de mest populäraste sparformerna IPS, individuellt pensionssparande, och pensionsförsäkring.

Öronmärkta pengar och förmånliga skatteavdrag

Att många väljer IPS eller Pensionsförsäkring som sparform beror främst på de förmånliga skatteavdragen och att pengarna är öronmärkta för pensionen.

De insättningar du gör på dessa konton är avdragsgilla med 12 000 kronor per år och när du gör vinster på dina värdepappersaffärer betalar du inte någon reavinstskatt. Istället schablonbeskattas dina sparade pensionspengar med en låg avkastningsskatt som baseras på ditt totala innehav, både värdepapper och likvida medel, den 1 januari varje år.

2013 är avkastningsskatten så låg som 0,228 procent.

Så fungerar IPS och pensionsförsäkring

IPS och pensionsförsäkring erbjuds av de flesta banker, försäkringsbolag och bolåneinstitut. Du väljer själv vad du vill investera i och har stor valfrihet när det gäller vilka sparprodukter du kan handla med. Du kan investera i aktier, fonder, strukturerade produkter (som exempelvis aktieindexobligationer), räntebevis och obligationer.

Men det finns också restriktioner när det gäller vilka värdepapper som tillåtna. Du kan exempelvis inte handla med derivat som optioner, certifikat, eller onoterade aktier.

Du kan antingen sätta in sparbeloppet som en klumpsumma eller sätta in pengar då och då, exempelvis genom ett löpande månadssparande. Fördelen med att sätta in pengar vid olika tillfällen är att riskerna sprids. Oavsett hur du väljer att göra dina avsättningar är det viktigt att tänka på att inte sätta in mer än 12 000 kronor per år så att du behåller skatteförmånerna.

Viktigt att känna till

Sparandet är avdragsgillt upp till 12 000 kronor och belastas inte med några skattesatser, men om du sparar mer än detta belopp får du betala inkomstskatt på sparbeloppet. Du blir då dubbelbeskattad eftersom du även betalar inkomstskatt när du plockar ut dina pengar i framtiden.

Tänk på att du låser dina sparpengar. Du får börja ta ut dem tidigast från 55 års ålder och då betalar du vanlig inkomstskatt, cirka 30 procent, på utbetalningarna.

För att det ska vara lönsamt rent inkomstskattemässigt att spara i en IPS eller pensionsförsäkring behöver du helst tjäna över brytpunkten för statlig inkomstskatt, cirka 36 000 kronor per månad eftersom du i sådana fall med stor sannolikhet betalar en högre skatt nu än som pensionär.

Förenklat, om du idag tjänar över brytpunkten och tror att du kommer att tjäna under brytpunkten när du går i pension är det inkomstskattemässigt lönsamt för dig att pensionsspara i en sådan sparform.

Det kan också vara förmånligt att spara i en IPS eller pensionsförsäkring om du planerar att flytta till ett land med lägre inkomstskatt när du blir pensionär.

Som pensionssparare kan du känna dig trygg med att dina förmånstagare får dina pensionspengar om du skulle avlida innan pengarna betalats ut till dig.

Skillnader mellan IPS och Pensionsförsäkring

De här två pensionsformerna är mycket lika och vilken som är mest fördelaktig är därför svårt att säga. En tumregel är dock alltid att jämföra avgifterna.

En pensionsförsäkring kan vara traditionellt förvaltad vilket betyder att bolaget som du tecknar den hos sköter hela förvaltningen och du får en garanterad avkastning.

Om du väljer att förvalta din pensionsförsäkring på egen hand är det hos vissa bolag bara möjligt att placera i fonder, en så kallad fondförsäkring. Många bolag tillhandahåller dock en så kallad depåförsäkring där du även kan placera i enskilda aktier.

Väljer du IPS bestämmer du själv vilka innehav du ska placera i.

Om du saknar förmånstagare tillfaller alltid pensionskapitalet dödsboet om du sparar i en IPS. Här är det viktigt att tänka på skillnaden mot en pensionsförsäkring, där pengarna tillfaller försäkringsbolaget om du saknar förmånstagare.

I en pensionsförsäkring kan du välja bort återbetalningsskyddet och på så vis höja pensionen. Läs mer om detta här

Det är generellt enklare att flytta en IPS än en pensionsförsäkring. En IPS kan du alltid flytta, även under utbetalning. Likaså finns det flytträtt på alla pensionsförsäkringar som nytecknas idag. Har du sedan tidigare en traditionell försäkring kan det saknas flytträtt. Det finns också vissa äldre avtal som helt och hållet saknar flytträtt. Om utbetalning pågår i en Pensionsförsäkring kan den flyttas först efter fem års utbetalning.

Några tips

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din IPS eller Pensionsförsäkring bör du jämföra olika pensionsbolag. Tas det ut någon fast eller rörlig avgift?  Det finns alternativ utan avgifter. Du kan jämföra avgifterna för pensionssparande på compricer.se.

Det är också bra att undersöka vilket utbud av värdepapper som erbjuds

Om du inte känner dig helt nöjd med ditt nuvarande pensionsbolag är det oftast möjligt att flytta till ett annat. Ta i sådana fall reda på eventuella flyttavgifter och hör med det mottagande bolaget om de bjuder på hela eller delar av flyttavgiften, det är inte alls ovanligt.

Har du flera privata pensionssparanden avser de 12 000 kronorna, som du har rätt att dra av per år, ditt sammanlagda privata pensionsparande. Avdragsrätten gäller alltså inte per pensionskonto eller per institut.

Om du har enskild firma kan du göra avdrag för pensionssparande i en IPS eller pensionsförsäkring med 12 000 kronor per år plus ett tillägg på 35 procent av inkomsten från näringsverksamheten. Tillägget kan högst uppgå till 445 000 kronor för 2013.

Insättningarna måste vara gjorda före årets slut för att årsbesked och kontrolluppgifter ska bli korrekta, och för att du ska ha rätt till skatteavdraget. Sätt därför in pengarna i god tid.

Tycker du att det är knepigt att komma på vad du ska placera dina pensionspengar i? Placera redovisar varje månad våra tio bästa tips på köpvärda aktier och fonder på ett halvårs sikt.

Klicka här för att komma till våra 10 köpvärda fonder

Klicka här för att se våra 10 köpvärda aktier

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -