Tillväxt på alla håll för Mr Green

Aktieanalys Kursraketen Mr Green bjöd investerarna på fortsatt snabb tillväxt i sitt tredje kvartal. Tyvärr växer kostnaderna lika snabbt som intäkterna och vinsten står och stampar.

Det lilla spelbolaget Mr Green kom till First North i somras och har sedan dess varit en av börsens verkliga kursrakteter. Aktien hade före fredagens kvartalsrapport rusat upp 135 procent på drygt fyra månader.

Förväntningarna var med andra ord rätt högt ställda inför rapporten och bolaget kunde inte riktigt motsvara dem. Den snabba tillväxten är vad som lockat många till aktien och i det tredje kvartalet ökade spelintäkterna med 53 procent jämfört med i fjol. Detta på en marknad som beräknas ha ökat med 9 procent. Inte precis illa.

Mr Green har sedan bolaget grundades för fem år sedan byggt upp en framgångsrik spelsajt där upplevelsen står i centrum. Grundarna ville så långt som möjligt återskapa stämning och upplevelse från ett riktigt kasino och mycket fokus har lagts på design och känsla. Tillväxten har varit mycket kraftig de senaste åren och hittills i år är spelöverskottet drygt 60 procent högre än i fjol.

I och med att Mr Green fortfarande är en liten aktör på den globala arenan – men har stora ambitioner – så gasar bolaget också på hårdare än de flesta när det gäller marknadsföring. Det är en stor kostnadspost för alla nätspelsbolag men för Mr Green motsvarade investeringarna i reklam knappt 38 procent av spelöverskottet i det tredje kvartalet vilket är högre än hos de större konkurrenterna.

Både reklamkostnaderna och kostnader för sålda produkter ökade som andel av intäkterna jämfört med närmast föregående kvartal. Sammantaget landade rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar på 25,4 procent i kvartalet vilket var något lägre än i det andra kvartalet i år.

Den riktigt stora kostnadsökningen på sistone har dock skett i avskrivningar på utvecklingskostnaderna för spelplattformen och kundavtal. De har hittills i år ökat från knappt 5 Mkr i första kvartalet till 8 Mkr i det andra kvartalet och nu i det tredje kvartalet till nära 12,5 Mkr.

För närvarande har Mr Green i sin balansräkning tillgångar på drygt 75 Mkr under rubriken kundavtal och utvecklingskostnader. Dessa skrivs av på 2 respektive 3 år så i årstakt uppgår avskrivningarna för närvarande till runt 30 Mkr.

Den snabba kostnadsökningen har gjort att Mr Green trots stadigt ökande spelöverskott de senaste fem kvartalet nästan lika stadigt producerat resultat per aktie på mellan 45 och 55 öre. De senaste fyra kvartalen summerar till 1,99 kronor i vinst per aktie. Det rullande p/e-talet är därmed i och med dagens kurstapp 23,8.

Kvartalsresultaten behöver således ta ett rejält kliv uppåt de kommande kvartalen om bolaget vill motivera dagens börsvärdering.

Utvecklingskostnaderna lär dock fortsätta att vara höga, inte minst när det gäller spel på mobila enheter som är en snabbt växande del av marknaden för online spel. Prognoser pekar mot en tillväxt för mobilspel i Europa i år på knappt 180 procent och väntat är att dessa kommer att svara för runt 30 procent av den globala nätspelskakan vid utgången av 2015.

Att döma av de senaste tre-fyra kvartalen ser Mr Green inte ut att komma ens i närheten av de cirka 3 kronor per aktie i resultat för 2013 som vi räknade på senast vi analyserade bolaget. Ligger avskrivningarna kvar på nuvarande nivå kan vi snarare räkna med ett resultat en bit över 2 kronor per aktie.

Betsson handlas för närvarande till p/e 12,7 på nästa års prognos och med tanke på att Mr Green är en betydligt mindre aktör men som historiskt kunnat visa upp en mycket stark tillväxt kan vi kanske svälja ett p/e-tal på 11-12 på nästa år även för Mr Green. På dagens kursnivå kräver det en vinst per aktie på en bit över 4 kronor.

Ökade intäkter borde lyfta lönsamheten och om vi dessutom räknar med lite lägre avskrivningskostnader än vad bolaget för närvarande dras med så borde det krävas ett spelöverskott på runt 675 Mkr för att nå ett sådant resultat. Där landar Mr Green ganska precis nästa år om bolaget fortsätter att kvartalsvis öka spelöverskotten med 10-15 Mkr. Det förutsätter dock förstås att kostnaderna slutar upp att öka lika fort som intäkterna vilket de gjort på sistone.

Risken är såklart hög i en aktie som Mr Green. Verksamheten är liten, har kort historik och är utsatt för stor politisk risk eftersom bolaget bara verkar på oreglerade marknader. Aktien har dessutom stigit kraftigt på kort tid. Spelmarknaden på nätet har dock en fortsatt bra underliggande tillväxt och spelbolagen har för närvarande även goda tillväxtmöjligheter i mobila enheter.

Som tillväxtkrydda i en bredare portfölj tycker vi fortfarande att Mr Green har en plats och vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 46,30 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -