Köpvärda aktier i november

Aktietips Rapportperioden har varit skakig, framför allt i de cykliska bolagen. Vi fortsätter därför att huvudsakligen navigera utanför de mer konjunkturkänsliga företagen.

Som vi skrev i förra månadens börssyn för oktober är vi långsiktigt positiva till aktier men ser fortfarande utrymme för kortsiktiga besvikelser. Skälet är att börsen pinnat på uppåt de senaste månaderna samtidigt som vinstprognoserna har justerats nedåt.

Det har inte minst gällt i den cykliska verkstadsindustrin där vi nu fått se ett antal färska exempel på kursfall efter kvartalsrapporter som inte förmått leva upp till förväntningarna. På vår lista över tio köpvärda aktier är inslaget av renodlat industricykliska bolag försvinnande litet och vi ser ännu inte skäl att kasta oss in i sektorn.

Inför november månad gör vi en förändring på listan. Det handlar om personaluthyraren Proffice som åker ut. Skälet är inte konjunkturellt, tvärtom är det en intressant aktie som bör svara tidigt på bättre konjunktursignaler.

Nej, det handlar mer om företagsspecifika frågor som gör att vi drar öronen åt oss. Dels har en större ägare kraftigt minskat sitt innehav och dels känner vi en smula tveksamhet kring att bolagets kommunikation kring rekryteringen av en ny vd. Det innebär inte att vi ratar aktien som sådan men vi väljer att stå vid sidan av i väntan på programförklaring.

Ersättare blir SEB, som tillsammans med Swedbank kanske imponerade mest i sektorns rapportflöde.  Till SEB:s fördel talar ett positivit vinstmomentum och god direktavkastning.

De tio aktier vi rekommenderade inför oktober månad steg i snitt 3,9 procent fram till och med klockan 14 i fredags. Det kan jämföras med 2,5 procent för börsens breda totalindex.

Största bidragsgivare till uppgången var Swedbank, följd av Bilia och Teliasonera. Sämst utveckling hade nykomlingen Hiq och Proffice.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i november:

SEB: Bankens kvartalsrapport var oväntat stark och värderingen är i reltiva termer ganska låg. Med en fortsatt konjunkturförbättring är banken väl positionerad för att njuta frukterna av ökad ekonomisk aktivitet.

HIQ: En it-konsult en historia av hög lönsamhet och generös utdelning. Vi ser goda möjligheter att konsultmarknaden börjar återhämta sig och i det läget är HiQ ett attraktiv val. Här är vår senaste analys.

JM: Efterfrågan på JM:s bostäder stärks allt mer, framför allt i Stockholm. Tredje kvartalet var lite sämre än väntat men så länge efterfrågan består ser vi tiden an.

Bilia: Även om efterfrågan på bilar inte varit så stark i år så ser Bilia ljusare på hösten. Dessutom har serviceverksamheten, den del där företaget har sin största intjäning, utvecklats desto bättre. Bolaget har också en hög utdelningsnivå. Här är vår senaste analys.

Teliasonera: Vi väntar oss ingen spektakulär tillväxt de närmaste åren men däremot en mer generös utdelningspolitik som kan resultera i en hög direktavkastning de närmaste åren. Här är vår senaste analys.

Betsson: Efter lite tvekan i marknaden har aktien haft en god utveckling senaste tiden. Den generösa utdelningspolitiken och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas bidrar till utvecklingen.

Swedbank: Var en av de banker som stack ut som mest på den positiva sidan i rapportperioden. Fortsatt god kapitalisering möjliggör fortsatt generös utdelningspolitik. Vår senaste analys hittar du här.

New Wave: Varumärkeskonglomeratet har dragit ned på kostnaderna och med stigande efterfrågan finns ett rejält utrymme för lönsamhetslyft. Vi väntar oss att första halvåret kommer att förbli trögt men att andra halvåret kommer att se betydligt bättre ut.

Hennes & Mauritz: Även om det svänger mellan kvartalen levererar klädkedjan attraktiv och tämligen konjunkturokänslig tillväxt över tiden. Aktien hade släpat efter börsindex men har tagit en rejäl revansch efter en senaste starka rapporten.

Doro: Efter ett lite motigt fjolår har Doro levererat starka rapporter. Vi ser utsikter till fortsatt förbättring under 2013 och framåt med stöd av lanseringar av nya produkter.

Våra tips tio köpvärda aktier ska inte ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för aktierna på majlistan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Betsson B Köp 201,50 -
Swedbank A Köp 169,60 -
New Wave B Köp 37,10 -
Hennes & Mauritz B Köp 279,80 -
DORO Köp 47,60 -
SEB A Köp 78,70 -
Köp 38,00 -
JM Köp 188,00 -
Bilia A Köp 151,50 -
Telia Company Köp 53,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -