Byggmax jagar tillväxt

Aktieanalys Nya butiker och nya koncept. Byggmax jagar ökad försäljning och det väntas leda till bra vinsttillväxt de kommande åren. Aktien har rusat men på lite sikt är den fortsatt köpvärd.

Byggvarukedjan Byggmax vänder sig huvudsakligen till privatpersoner som fixar hemma och bolaget har därför sin absoluta högtid under semestrarna. Det tredje kvartalet är därför det viktigaste på året och med ett relativt svagt kvartal i fjol att jämföra sig mot fanns förväntningar om att Byggmax skulle kunna prestera ett hyggligt lyft i år.

Resultatet stärks också med 15 procent mot i fjol, men i de jämförbara butikerna ökade försäljningen med relativt beskedliga 1,1 procent. I fjol minskade försäljningen i jämförbart bestånd med 5,7 procent så en lite bättre utveckling än så hade man kunnat hoppas på.

Istället är det nyöppnade butiker som står för det mesta av tillväxten i kvartalet. Av försäljningstillväxten på 7,5 procent stod nya butiker för 7,3 procent. Byggmax har gasat relativt hårt med nya butiker det senaste året och vid utgången av september hade bolaget 105 butiker mot 94 vid samma tidpunkt i fjol.

Många nya butiker innebär dock även ökade kostnader och eftersom det tar upp emot två år innan en ny butik når upp i full lönsamhet så tynger den snabba expansionen till viss del marginalerna. Byggmax börjar dock komma upp i ett stort etablerat butiksbestånd så rörelsemarginalen håller sig i det tredje kvartalet ändå på 14,5 procent mot 14,8 i fjol.

Byggmax tar i det tredje kvartalet även kostnader för det nya butikskoncept som bolaget testar. Det nya konceptet innebär framför allt ett betydligt större sortiment i butikerna, från tidigare cirka 1 500 artiklar till 2 500 stycken. Fyra butiker har konverterats till det nya konceptet, kallat Byggmax 2.0, och dessutom har de 11 nyöppnade butikerna byggts upp på samma sätt.

Utfallet har hittills varit mycket positivt. De fyra pilotbutiker som Byggmax konverterat ökade sin försäljning med nära 7 procent mer än övriga beståndet under kvartalet, utan ökad marknadsföring. I september, som var den bästa månaden i kvartalet, var ökningen mot snittet ännu mer, 8 procent. Av merförsäljningen är det de nya artiklarna som svarar för cirka 60 procent och marginalerna på de nya artiklarna är också klart högre än snittet i koncernen.

Byggmax kommer därför att gå vidare med projektet och införa det nya konceptet och konvertera ytterligare tre butiker under det fjärde kvartalet och sedan 30 stycken under nästa år. Kostnaden för att konvertera en butik beräknas till 1,6 Mkr så nästa år lär tyngas av kostnader på nära 50 Mkr för projektet. Med fler artiklar binds också mer pengar i lager vilket påverkar kassaflödet negativt.

Konkurrensen om hemmafixarna är stenhård och det råder en viss överetablering på den svenska järn- och bygghandelsmarknaden. Det är resultatet av den boom som marknaden upplevde i början av 90-talet vilket lockade in många aktörer med stora tillväxtplaner. De senaste åren har dock marknaden svalnat en hel del och då blir kampen om kunderna desto hårdare.

Trots trängseln på marknaden så höjer Byggmax i onsdagens rapport sin gräns för hur många butiker bolaget ser utrymme för på de marknader bolaget verkar på idag: Sverige, Norge och Finland. Möjligheten att öppna fler butiker i större städer och även att verka på mindre orter än vad man tidigare tänkt sig innebär att Byggmax nu ser utrymme för totalt 180 butiker: 95 stycken i Sverige, 60 i Norge och 25 i Finland.

Tidigare räknade Byggmax med cirka 155 butiker som den övre gränsen. I dagsläget har Byggmax som sagt 105 butiker så tillväxtutrymmet är fortsatt gott även om de riktigt bra butikslägena blir färre ju mer välfylld en marknad blir. Några fler butiksöppningar blir det inte i år för Byggmax och för nästa år planseras 7-13 stycken att öppnas.

Byggmax vd Magnus Agervald konstaterar i onsdagens rapport att osäkerheten fortfarande är relativt stor om vart den ekonomiska utvecklingen är på väg. Framför allt den svenska marknaden visar dock tecken på att börja stabiliseras.

Efterfrågan på byggvaror påverkas till stor del av hur bopriserna utvecklas. De i sin tur påverkas dock så klart av räntor och den allmänna konjunkturen så även om bopriserna har utvecklats bra de senaste åren så har oron kring världsekonomin hållit tillbaka köplustan bland konsumenterna. Det har drabbat inte bara bygghandeln utan hela sällanköpshandeln.

Orosmolnen hänger fortfarande kvar över stora delar av världen, men vad gäller Europa så har signalerna ljusnat en hel del på sistone. Förhoppningen är att det ska dämpa konsumenternas oro och få lite bättre fart på handeln i stort, vilket även borde gynna järn- och bygghandeln.

Det fjärde kvartalet i fjol var riktigt svagt med en nedgång i befintliga butiker på 9,4 procent. Utsikterna för fortsatt underliggande tillväxt är således god. Enligt databasen Factset väntas Byggmax i år nå en omsättning på cirka 3 250 Mkr. Rörelsemarginalen är som sagt under viss press och snittprognosen är att den backar från 8,2 procent i fjol till 7,8 procent i år. Vinsten per aktie landar då på cirka 3 kronor.

De många nya butikerna bör bidra till god tillväxt nästa år. Snittprognosen är en försäljningsökning på 10 procent till knappt 3,6 miljarder kronor. Rörelsemarginalen spås öka till 8,3 procent vilket ger en vinst per aktie på cirka 3,50 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 16,4 respektive 14.

Prognoserna för de närmaste årens utdelningar ger direktavkastningar på 4,1 respektive 4,4 procent.

Byggmax-aktien har gått riktigt bra i år och är sedan årsskiftet upp nästan 70 procent. Dagens värdering är hög jämfört med tidigare under bolagets relativt korta börshistoria. Infrias prognoserna väntar dock ett par år med stark vinsttillväxt och blickar vi bort mot 2015 faller p/e-talet ned mot 12,5. Aktien har dessutom en bra direktavkastning.

Efter årets starka kursuppgång är risken för bakslag så klart relativt stor även om utdelningen bör agera krockkudde. Vintern är också som sagt lågsäsong för Byggmax så det är inte omöjligt att bättre kursnivåer dyker upp under de kommande månaderna. Överlag gillar vi dock fortfarande Byggmax och företagsledningens aktiva jakt på tillväxt på en rätt tuff marknad.

För en lite mer långsiktig investerare tycker vi aktien fortfarande är köpvärd och vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 49,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -