Rekordhög värdering i Net Ent 

Aktieanalys Nätspelsutvecklaren Net Entertainment växer snabbt, men värderingen har vuxit än snabbare. Vi väljer att ta en paus i aktien inför kvartalsrapporten som presenteras om två veckor.

Det har snart gått ett halvår sedan vi upprepade köprekommendationen i nätspelsutvecklaren Net Entertainment. Sedan dess har aktien stigit 27 procent, inklusive inlösen motsvarande 2,25 kronor per aktie. Under samma period har börsens totalindex stigit 6 procent.

Det är inte att undra på att aktiemarknaden är attraherad av aktien. Det händer mycket i branschen och Net Ent har ett finger med i spelet här och var.

Net Entertainment utvecklar online- och mobilbaserade spel om pengar åt andra företag som driver spelsajterna. Från att ha varit internetfokuserad blir bolaget allt mer mobilt fokuserad, därför att det är vad kunderna, nätspelsoperatörerna, och kundernas kunder  efterfrågar.

Nyligen medelades ett samarbetsavtal med giganten i spelbranschen, brittiska William Hill, där Net Ent ska leverera mobil- och PC-baserade spel. I somras tecknades ett samarbetsavtal med brittiska Ladbrokes.

Sådana här avtal tar tid innan det resulterar i hårda intäkter. Bolaget utvecklar spel och får sedan betalt av kunderna när deras spelande kunder börjar använda spelen. Affärsmodellens utformning är förklaringen till att aktien tenderar att konsekvent värderas till höga vinstmultiplar; framtiden ser alltid bättre ut så länge nya avtal tecknas.

Den riktigt stora frågan som alla ställer sig är emellertid hur utvecklingen på marknaden för nätspel i USA kommer att gestalta sig.

Amerikanskt nätspel har länge varit i frysboxen men i kölvattnet av den krisande ekonomin har enskilda delstater som Nevada, Delaware och New Jersey mjukat upp regelverket och de första spelsajterna har sparkat igång. Fler stater väntas följa efter inom en inte avlägsen framtid.

USA har potential att på kort tid bli en dominerande marknad för nätspel. Vid sidan av de pokerproffs som betraktar amerikanska spelare som "fiskar" (lätta byten) så gläds naturligtvis spelutvecklarna åt trenden. Brittiska 888 Holdings, en av Net Ents kunder, har varit tidigt ute och tagit marknadsandelar i USA.

Mycket av det som kan hända i USA är höljt i dunkel. Vilka allianser som skapas är svårt att sia om men den allmänna uppfattningen i aktiemarknaden är att Net Ent med stor sannolikhet kommer att befinna sig på spelplanen.

I Europa är den generella trenden att nätspelsmarknaderna omregleras med spellicenser som tillförsäkrar de reglerande staterna skatteintäkter. I utbyte mot en smula rumsrenhet så betalar speloperatörerna skatt på spelöverskottet istället för att bolagen ska operera i gråzonen med minimal skattekostnad på exempelvis Malta.

I det korta till medellånga perspektivet driver det på behovet av nya spel, som på lite längre sikt väntas lyfta företagets intäkter och resultat. Frågan är då hur mycket som redan är inprisat? Utgår vi från marknadens förväntningar, baserat på SME Direkts sammanställningar, så väntas bolagets intäkter årligen och i snitt öka med 18-19 procent till 2015.

Rörelsemarginalen väntas sjunka något i år jämfört med fjolårets 29 procent, men därefter stiga upp mot 33 procent 2015. Sammantaget resulterar det i en väntad vinstökning på nedersta raden som uppgår till 15 procent i år och i snitt 30 procent 2014 och 2015.

Med det scenariot är man naturligtvis beredd att betala en ganska hög värdering på aktien, vilket aktiemarknaden också gör. På dagens kurs ligger p/e-talet kring 31 gånger årets vinst och 22 gånger nästa års vinst. Så långt, så bra. Men vad händer om vinstprognoserna inte infrias?

Några som definitivt inte misstror företagets utsikter är Lannebo Fonder, en erkänt duktig stock picking-organisation. För tre veckor sedan flaggade fondbolaget upp för 11,6 procent av kapitalet i Net Ent.

Till skillnad från Lannebo Fonders synnerligen långsiktiga investeringshorisont så granskar vi aktier på upp till ett halvårs sikt, och med den vyn är vi inte lika övertygade om att Net Ent är ett självklart köp längre.

När vi upprepade köprekommendationen för ett halvår sedan värderas aktien till nästan 25 gånger årets väntade vinst, vilket vid tidpunkten var i toppen av det historiska värderingsintervallet. Sedan dess har värderingen betat av nya rekordmultiplar och ligger alltså på p/e 31 på årets vinstprognos.

Även om vi korrigerar för företagets nettokassa så är värderingen hög: På skuldfri basis värderas bolaget till 27 gånger årets snittprognos på rörelsenivå.

Visst innebär de avtal som tecknats en ökad sannolikhet för större intäktsökningar, men frågan är hur mycket eller lite vi kan vänta oss i det korta till medellånga perspektivet.

Vi ser en sannolikhet för att aktien lugnar ned sig närmaste tiden. Den har drivits på av ett starkt nyhetsflöde och mer eller mindre välgrundade spekulationer om vad som kommer att hända i USA. Men det är relevant att påminna om att bolagets intäkter kommer med betydande eftersläpning i relation till kostnaderna.

När entusiasmen lägger sig och det blir dags att visa korten i samband med kvartalsrapporten 24 oktober så är vi inte övertygade om att siffrorna kommer att kunna svara upp emot de allt högre förväntningarna i det korta perspektivet.

På lång sikt fortsätter vi att gilla bolaget och aktien vi ser en fortsatt tydlig trendatt nätspelet blir mer mobilt - men tycker att det kan vara klokt att stå vid sidan av när det är dags att titta på tredje kvartalets utfall. Vi väljer därför att ta ned rekommendationen till neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 119,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -