Avstå från Arctic Paper

Aktieanalys  Skogsindustriföretaget Arctic Paper gjorde förlust under årets andra kvartal. Resultatet, finansiella problem samt strömhopp från styrelse och ledning gör att vi ratar aktien.

Arctic Papers verksamhet består av ointegrerade finpappersbruk i Sverige, Tyskland samt Polen. Den totala produktionskapaciteten i bruken uppgår till 815 000 ton. Vikande efterfrågan och priser har i kombination med stigande massapriser fått lönsamheten att rasa.

Den finansiella ställningen har utvecklats svagt. Vid halvårsskiftet bröt företaget mot flera finansiella kovenanter (förutsättningar för lånevillkor) som företaget kommit överens om med ett bankkonsortium att uppfylla, bland annat nivån på soliditeten i bolaget. Arctic Papper riskerar nu att bankerna tar kontroll över centrala tillgångar som pappers- och massabruk.

Innan vi går in på siffrorna kan det vara värt att rekapitulera vad som har hänt i Arctic Paper det senaste året och som är skälet till att vi ratar aktien innan vi ens kommit till siffrorna.

Vi backar historien till november 2012 då Arctic Paper lade ett fientligt bud på massaproducenten Rottneros. Totalt fick företaget inklusive Thomas Onstad, som var huvudägare i de båda bolagen, in knappt 54 procent av aktierna.

Arctic Paper har därefter ägnat sig åt att försöka svälta ut nuvarande ägare i Rottneros. Styrelsen byttes ut, föreslagen utdelning röstades ner. Vidare har stora delar av Rottneros ledning bytts ut som en följd av ägarbytet.

I juli i år började pengarna tryta för Arctic Paper och huvudägaren Thomas Onstad klev fram och lånade ut 4 miljoner euro i ett treårigt lån. Som säkerhet fick han företagets aktier i Rottneros som i skrivandets stund är värda cirka 155 miljoner kronor.

Klarar inte Arctic Paper av sina åtaganden ligger ägandet av Rottnerosaktierna hos Thomas Onstad. I avtalet ingår även att om ett bud på Rottneros skulle komma från tredje part så tillfaller det beloppet Onstad. Nu tror jag i och för sig att ett bud från tredje part är mindre sannolikt.

Som inte detta vore nog sade Arctic Papers vd Michal Jarczynski upp sig den 18 juni. Samma dag lämnade riskkapitalisten Jan Ohlsson sitt styrelseuppdrag på grund av meningsskiljaktigheter. Jan Ohlsson företräder riskkapitalbolaget Accent Equity som tidigare ägt 3 procent av Arctic Paper, motsvarande 2,5 miljoner aktier. Dessa kommer att säljas.

Den 26 juli slutade finanschefen Michal Bartkowiak och styrelseledamoten Fredrik Plyhr. Till detta kommer att finanschefen i Artic Papers huvudägare Trebruk åtalats för insiderbrott i samband med budet på Rottneros.

Som var och en förstår är detta ett företag som befinner sig i djup kris. Om vi sedan ser på siffrorna för årets andra kvartal så ger inte de heller någon anledning till jubel.

Under årets andra kvartal gjorde företaget en förlust efter skatt på närmare 92 miljoner polska zloty, vilket motsvarar cirka 190 miljoner kronor. Merparten av förlusten var hänförlig till en nedskrivning av pappersbruket i Grycksbo med drygt 135 miljoner kronor, vilket inte är kassaflödespåverkande. Bruket förvärvades så sent som i mars år 2010 och har därmed varit allt annat än en lyckad investering.

För årets första sex månader uppgick förlusten till 97,9 miljoner zloty, cirka 200 miljoner kronor.

Vi ser ingen snar vändning i lönsamheten för företaget. Försäljningen sker framför allt till Europa där efterfrågan minskat med cirka 8 procent under det första halvåret. Enligt branschorganisationen Eurograph minskade leveranserna av bestruket finpapper till Europa med 13,6 procent i maj, medan leveranserna av obestruket finpapper backade 10,1 procent. Samtidigt har priserna på den viktigaste insatsvaran, pappersmassa, ökat kontinuerligt under året.

Tillsammans med en svag prisutveckling samt ofördelaktiga valutakurser föll omsättningen med 12,7 procent jämfört med årets första kvartal till 574 miljoner zloty. Jämfört med det andra kvartalet 2012 var nedgången i försäljning 9,3 procent.

Vi ser ingen snar förbättring av finpappersmarknaden vilket innebär att Artic Paper sannolikt kommer att förlora pengar även de närmaste kvartalen. Vad som händer i bolaget är helt avhängligt hur huvudägaren Thomas Onstad väljer att agera. Direkt och indirekt uppgår hans ägarandel idag till omkring 68 procent av bolaget.

Det finns som vi ser det tre alternativ. Det första är att företaget genomför en nyemission, det andra att huvudägaren Thomas Onstad köper ut företaget från börsen. Ett tredje alternativ är att företaget går konkurs.

Givet de betydande riskerna i aktien blir vår rekommendation sälj.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Arctic Paper Sälj 4,11 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -