På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sparkonto populärt trots dålig ränta

Mer i plånboken Trots usla räntor satte svenska folket in rekordbelopp på sina sparkonton förra året. Många har inte koll på vilken ränta de får. Det visar en ny enkät från SBAB.

"Usla sparräntor hos storbankerna är ett återkommande ämne i media. Trots det satte svenskarna in rekordbelopp på just sparkonton förra året. Idag har spararna över 1 200 miljarder kronor stående", skriver Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

I genomsnitt får spararna knappt en procent i ränta på sina pengar av banken. Enligt SBAB:s beräkningar har svenska folket förlorat närmare 7 miljarder kronor på dåliga sparkonton bara i år.

"Om fler jämförde räntor och ställde krav på bankerna finns enorma pengar att tjäna", skriver Landeborn.

I genomsnitt har nio av tio personer ett sparkonto, men bara fyra av tio vet vilken ränta de får. Även om oroväckande många sparare inte har koll på sin aktuella sparränta, ökar nu medvetenheten.

Här kan du jämföra sparräntor.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -