En spännande Rysslandsfond

Fondanalys På sikt kan den börshandlade fonden Alpcot Active Greater Russia E vara ett bra alternativ till andra Rysslandsfonder. Men först måste den växa till sig.

På onsdagen kom majrapporten för handeln i nordiska EFT:er, börshandlade fonder. Handeln minskade totalt under maj till 10,5 miljarder kronor från drygt 14 miljarder under april. Avståndet till de stora glansdagarna för ett år sedan är stort. Då uppgick omsättningen till cirka 25 miljarder per månad.

Alpcot Active Greater Russia E är en av de mindre ETF:erna, med en omsättning på blygsamma 4 miljoner kronor under maj. Men för det är fonden inte ointressant.

Till skillnad från de andra ETF:erna, som är indexfonder, är Alpcot Active Greater Russia E en aktivt förvaltad fond. Den investerar främst i noterade bolag verksamma i Ryssland och i de andra före detta Sovjetrepublikerna, och klassas alltså som en Rysslandsfond.

Bakom fonden står Alpcot Capital Management som kanske är mer känt för det börsnoterade jordbruksbolaget, Alpcot Agro. Förutom ETF:en, Alpcot Active Greater Russia E, finns ytterligare en fondandelsklass, Alpcot Active Greater Russia R. Det är en vanlig fond som inte köps över börsen som bolagets ETF. Det är en och samma fond och förvaltas på samma sätt, det är bara andelsklasserna som skiljer.

Alpcot Capital Management grundades 2005 och har med kontor i London, Moskva och Kiev. Bakom bolaget står bland annat två av grundarna till East Capital, Björn Lindström och Katre Saard. Totalt förvaltar Alpcot Capital Management cirka 900 miljoner kronor med fokus på Ryska aktier och obligationer. Investeringsfilosofin bygger på fundamental analys med ett långsiktigt perspektiv.

En fördel med bolagets ETF är att den är noterad på Stockholmsbörsen och handlas i realtid. Det är alltså möjligt att snabbt komma in och ur den ryska aktiemarknaden. ETF:en är också lägre prissatt än bolagets vanliga fond. Förvaltningsavgiften ligger på 1,4 procent jämfört med 2 procent. ETF:ens relativt låga förvaltningsavgift gör den, vid en första anblick, till den billigaste Rysslandsfonden på den svenska marknaden.

Avkastningsmässigt klarar sig Alpcot Active Greater Russia ganska bra mot konkurrenterna. Den vanliga andelsklassen har ännu inte varit med i tre år, varför den inte har fått någon rating av Morningstar. Men under 2011 tappade gruppen Rysslandsfonder 27 procent, men Alpcot Active Greater Russia stannade vid minus 24 procent. Förra året steg den med cirka 5 procent, vilket var 2 procentenheter sämre än snittet. I år ligger den på minus 10 procent, vilket är lite bättre än snittet.

En nackdel med fonden är att den är liten. Fondkapitalet uppgår till blygsamma 35 miljoner kronor. På ett sätt kan det vara en fördel då det gör den snabbfotad. Men i detta fall väger nackdelarna över. De fasta kostnaderna som fonden har gör att den totala avgiften blir väldigt hög. I Alpcot Active Greater Russias fall ligger den årliga avgiften, som innehåller mer än bara förvaltningsavgiften, på 4,25 procent. Det gör den till marknadens dyraste Rysslandsfond, totalt sett.

Enligt Björn Lindström kommer den minska i takt med att fondens förvaltade kapital ökar.

"När vi når 80 miljoner i förvaltat kapital kommer den årliga avgiften att falla till en nivå som gör fonden till en av dem mest attraktiva avgiftsmässigt, säger Björn Lindström.

Placera.nu anser att ETF:en, Alpcot Active Greater Russia E, är ett bra sätt att få exponering mot den ryska börsen. I dagsläget blir dock vår rekommendation avvakta, av två anledningar. Den första är att tilltron till den ryska aktiemarknaden är låg, kurserna faller och det är osäkert när det vänder, läs mer här.

Den andra anledningen är fondens ringa kapital som ger en hög total kostnad. Innan vi rekommenderar köp vill vi se att kapitalet har ökat och den totala kostnaden har kommit ned till mer konkurrenskraftiga nivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 0,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -