Bioteknikfonderna rusar

Fondanalys Bioteknikfonderna har stigit med över 30 procent i år och toppar avkastningslistorna. Samtidigt har värderingarna stigit till nivåer som inte har setts sedan 2008. Placera.nu har en favorit men manar till försiktighet - inget växer till himlen.

För några veckor sedan var det Japanfonderna som toppade avkastningslistorna. Sedan kom sämre siffror från Kina och rekylen nedåt var ett faktum. På en vecka tappade Japanfonderna cirka 10 procent i värde.

För de flesta svenska fondsparare blev nedgången extra kännbar då de största fondinvesteringarna gjordes under april. Då hade Japanfonderna redan stigit med nästan 45 procent sedan rallyt började i mitten av november.

Nu är det istället bioteknikfonderna som toppar avkastningslistorna. I år har de stigit med cirka 30 procent som grupp. Den kraftigaste uppgången har kommit de senaste tre månaderna, cirka 25 procent. Än så länge har bioteknikfonderna dock inte hittat till "mest köpta-listorna ".

Enligt Robert Elfström på Franklin Templeton finns det flera förklaringar till den senaste tidens kraftiga uppgångar för branschen.

"Det har varit ett bra drag i aktiemarknaden i allmänhet och för bioteknikbolag i synnerhet. Tillgången till billigt kapital, i form av låga räntor, har också underlättat för bioteknikbolagen att satsa. Samtidigt har också det amerikanska läkemedelsverket godkänt fler produkter den senaste tiden, vilket har gjort att fler läkemedel närmat sig en kommersiell fas", säger Robert Elfström.

Ulrika Bergman som förvaltar SEB Bioteknikfond menar också att en ökad aktivitet inom företagsaffärer har bidragit till den senaste tidens starka utveckling för bioteknikbolagen.

"Det har skett en rad företagsförvärv inom sektorn. De beror bland annat på att fler och fler bolag har blivit lönsamma och har blivit intressanta förvärvsobjekt. De stora läkemedelsbolagen har mycket pengar men liten andel egen forskning inom bioteknik så de köper gärna bioteknikbolag som närmar sig kommersiell fas", säger Ulrika Bergman

Utbudet av bioteknikfonder är inte så stort i Sverige. På Morningstar finns det sex stycken, varav fyra finns på Avanzas plattform.

När vi ser hur den historiska avkastningen har varit är det angenäm läsning. De senaste fem kalenderåren har bioteknikfonderna som grupp gått bättre än världsindex alla år utom 2009. Även i år ligger de klart över världsindex, cirka 30 procent jämfört med världsindex 13 procent.

De senaste fem åren har avkastningen för gruppen bioteknikfonder uppgått till 15 procent per år i snitt, jämfört med 3 procent för världsindex. Risken har dock varit högre, 17 procents standardavvikelse jämfört med världsindex drygt 11 procent. Men sammantaget har avkastningen vägt upp den högre risken.

Hur det blir framöver är självklart mer ovisst. Framför allt mot bakgrund av den senaste tidens kraftiga uppgångar. En annan baksida med de kraftiga börsuppgångarna är att värderingarna av bioteknikbolagen har skjutit i höjden. Som grupp ligger p/e-talet nu på drygt 30, så höga har värderingarna inte varit sedan 2008. Som referens kan nämnas att p/e-talet för världsindex uppgår 12,5 idag, enligt databasen Factset.

Det är sällan en bra strategi att köpa det som har gått bäst. Risken finns att vi får en upprepning av börsfallet i Japan, även i biotekniksektorn.

Men på lång sikt talar historien för bioteknikfonderna. Avancerade läkemedel som löser stora sjukdomar kommer alltid att stå högt i kurs hos aktieinvesterarna. De som går i tankarna att lägga en del av sitt fondsparande i en bioteknikfond borde titta närmre på Franklin Biotechnology Disc A Acc (noterad i dollar). Det rekommenderar placera.nu.

Evan McCulloch har förvaltat fonden med stor framgång sedan år 2000. Sedan 2008 har han skapat högre avkastning än sittfonden varje år, förutom 2012 då fonden "bara" steg med 20 procent, jämfört med gruppen bioteknikfonder som steg med 22 procent.

Avkastningen har också varit jämnare än snittet, vilket visar sig i att risken har varit längre både de senaste fem och tre åren. Samtidigt som avkastningen har varit bättre. Hittills i år har fonden stigit med drygt 30 procent, vilket är i linje med övriga fonder.

Fondens riskjusterade avkastningsmått som ligger till grund för Morningstars rating har också varit riktigt bra under många år. På den femgradiga skalan har treårsratingen legat mellan fyra och fem sedan i mitten 2010. Förvaltningsavgiften på 1,5 procent kan tyckas hög, men den tillhör de lägsta i fondkategorin.

Som de flesta andra bioteknikfonder finns de flesta av fondens innehav i USA, drygt 96 procent. Övriga tillgångar är placerade i bolag noterade i England. Det betyder att svenska sparare påvekars av hur växelkursen mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan utvecklas.

Fondens största innehav är Gilead Sciences 8,4 procent, Celgene Corp 8,3 procent och Biogen Idec 6 procent. Portföljen är relativt koncentrerad och antal innehav uppgick till 67 vid utgången av april, vilket är läger än den genomsnittliga bioteknikfonden som har drygt 200 innehav.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Franklin Biotechnology Discv A(acc)USD Köp 124,52 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -