Räkna med förlustår för Etrion

Aktieanalys  Nej, solkraftsproducenten Etrion lyckades inte under årets första kvartal. Försäljning, resultat samt elpriser försvagades jämfört med det första kvartalet 2012. Vi ser ingen anledning att köpa aktien de närmaste kvartalen.

Det var med alla mått mätt ett svagt resultat som familjen Lundin-kontrollerade Etrion levererade för årets första kvartal. Försäljningen föll från 10,7 miljoner dollar för det första kvartalet 2012 till 8,3 miljoner dollar. Förlusten efter skatt minskade under samma period från 2,3 miljoner dollar till 5,5 miljoner dollar. Förlusten därmed cirka 18 öre per aktie för kvartalet.

Företaget förklarar det svaga resultatet med att antalet soltimmar under kvartalet varit lägre än normalt. En ytterligare faktor som lyfts fram är att elpriset i Italien fallit från 0,54 dollar per kWh för det första kvartalet 2012 till 0,52 dollar per kWh för det första kvartalet i år.

För närvarande är företagets verksamhet helt koncentrerad till Italien.  Den totala effekten uppges till 60 MW. Ytterligare projekt i Italien och i Latinamerika, framför allt Chile, kommer att öka kapaciteten med 200 MW under de närmaste åren.

Företaget har även långt framskridna planer på att starta verksamhet i Chile. Anläggningen kommer att ligga vid Aguas Blanca-gruvan och kommer att kunna producera 8,8 MW. Investeringen kommer att uppgå till 20 miljoner dollar. Anläggningen beräknas vara i drift under det första halvåret 2014.

Som jämförelse kan nämnas att företaget hade knappt 26 miljoner dollar i kassan vid utgången av kvartalet. Lånen uppgick vid samma tidpunkt till 383,6 miljoner dollar.

Etrion har en fördel med affärsupplägget i Italien. Företaget har 20-årsavtal med ett italienskt statsägt kraftbolag för 100 procent av produktionen. Avtalet täcker därmed hela återbetalningsperioden för investeringen. Det pris som betalas innebär en premie jämfört med övrigt elpris.

En rimlig bedömning är att livslängden på anläggningarna är ytterligare 10 år, vilket kommer att ge bra kassaflöden.

Vi kommer dock att vi med största sannolikhet får se ett fortsatt negativt resultat för innevarande år. Vi kan inte heller utesluta att företaget kommer att behöva en nyemission, något som Etrion  även flaggar för i rapporten.

Enligt delårsrapporten räknar dock företaget med att klara sina utgifter de kommande 12 månaderna. Vi är dock inte lika övertygade som företaget om att detta är fallet.

Med familjen Lundin som ägare av cirka 22 procent av bolaget bör det inte vara några problem att fylla en eventuell nyemission.

Solenergi är liksom vindkraft beroende av statliga subsidier. Hur dessa kommer att utvecklas i framtiden är självfallet svårt, för att inte säga omöjligt, att veta.

Med omfattande investeringsprogram, fortsatt förlust och en eventuell nyemission ser vi i dagsläget inget skäl att investera i aktien. En stark ägarbild och en svag kursutveckling gör dock att vi behåller vår Neutrala rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 1,63 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -