Omvänd split ger ofta besvikelse

Krönika Omvänd split har en tendens att inte bli så roliga som man gärna vill tro. En fallande kurs efter aktiesammanslagningen tycks vara mer regel än undantag.

I förra veckan beskrev jag i en krönika hur nyemissioner kan vara ett intressant tillfälle att komma in i aktier, men att det finns ett antal fallgropar som man ska vara varse om. När det gäller fenomentet sammanslagnignar av aktier, så kallad omvänd split, finns det också skäl att vara på sin vakt.

Fredagen den 26 april stängde PA Resources aktie i 5 öre. Därefter genomfördes bolagets omvända split, 500 aktier slogs ihop till en enda aktie. Den gamla stängningskursen räknades således om till 25 kronor.

Nu två veckor senare handlas aktien kring 17,70 kronor - en nedgång på 29 procent. Om vi skulle räkna tillbaka till den gamla aktiekursen innan sammanslagningen genomfördes så motsvarar det kursen 3,5 öre per aktie.

Motiven att göra omvänd split är många. Även om allt sköts elektroniskt blir det till och med i dagens datoriserade värld otympligt med många miljarder aktier. Och dyrt. Bolag vars aktier handlas till låg nominell kurs tenderar att över tiden få många aktieägare som äger få aktier i relation till aktiestocken.

Bolaget måste ha koll på varje aktieägare och servera dem med information. Även om en delägare bara äger en enda aktie ska han eller hon ha samma information som alla andra, ibland utskickat via posten.

Euroclear, det som förr var Värdepapperscentralen, har avgifter baserade på antal vp-konton och värdepapper, uppdateringar av aktieboken och aviutskick vid ändrade innehav, portokostnader och så vidare. Därtill kommer kostnaden för företagets information till ägarna, som exempelvis delårsrapporter.

Den som ägde 1 000 stycken PA Resources före aktiesammanslagningen hade ett innehav med ett marknadsvärde på 50 kronor. Då räcker det sannolikt med att vara delägare i mindre än ett år för att företagets adminstrativa kostnader för innehavet ska överstiga värdet på delägarens hela investering.

Av det skälet brukar företag med mycket låga nominella aktiekurser gilla att göra en omvänd split och slå ihop aktierna. Inte sällan erbjuds ägare med få aktier att sälja dem utan kostnad. I långa loppet blir det billigare för företaget på det viset.

Kappahl: I mitten av februari gjorde konfektionskedjan en omvänd split så att sex gamla aktier blev en. Det innebar att stängningskursen dagen före sammanslagningen räknas upp från 4,78 kronor till 28,68 kronor. Aktien hade utvecklats svagt redan inför sammanslagningen. Idag, tre månader senare, handlas aktien till 28,65 kronor efter att tidvis ha varit nere under 25-kronorsstrecket.

Rusforest: Under mars månad i år handlades Rusforest i ett intervall mellan 4 och 5 öre. I inledningen av april sjönk intervallet till 3-4 öre. Dagen före bolagets omvända split, där 100 aktier slogs ihop till en,  var stängningskursen 2 öre.  I dag, tre veckor senare, handlas aktien till 2,68 kronor.

Det motsvarar en kursuppgång på 34 procent jämfört med dagen innan sammanslagningen genomfördes. Men det är samtidigt en halvering jämfört med vad den omräknade aktiekursen stod i för två månader sedan.

Rörvik Timber: I juni i fjol gjorde sågverkskoncernen en omvänd split 100:1. Redan dagen efter genomförandet sjönk den omräknade aktiekursen från 28 kronor till 27. En månad senare handlades aktien i 23 kronor. Ytterligare två månader senare var aktien nere i 18,50 kronor. Idag handlas Rörviks aktie till 3,45 kronor efter en nyemission med omfattande utspädning, innebärande att ytterligare en omvänd split inte kan uteslutas.

Eniro: I januari 2011 gjorde söktjänstföretaget Eniro en omvänd split 50:1. Stängningskursen dagen före genomförandet räknades om från 57 öre till 28,50 kronor. En månad senare handlades aktien i 23 kronor. Ytterligare två månader senare var den nere i 20 kronor. I höstas bottnade aktien i 7,30 kronor.

Ericsson: I slutet av maj 2008 gjorde Ericsson en omvänd split 5:1. Justerat för de sammanslagningen sjönk aktien 2 procent till 80 kronor dagen efter sammanslagningen. En månad senare handlades aktie i 65 kronor och ytterligare två månader senare i 74 kronor. Det här var under en period när börsen utvecklades mycket svagt, men Ericssons aktie gick sämre än index.

Som framgår blir det ofta kurspress i samband med omvänd split. Ibland före sammanslagningen, ibland efter. Inte sällan både före och efter.

Det finns många möjliga förklaringar till det här mönstret. Det mest uppenbara är att det är företag som går dåligt som gör denna manöver. Att vända skeppet tar ofta tid. Noterbart är dock att omvänd split ofta - men inte alltid - genomförs efter nyemissioner som lett till stor utspädning av aktier och ofta till låg kurs.

Som vi beskrev i den förra krönikan kring nyemissioner leder låg teckningskurs och stor utspädning ofta till kurspress i sig. Och precis som en stor nyemission kan väntas leda till tekniskt säljtryck när ett överutbud av aktier träffar marknaden så kan man anta att en omvänd split kan ge samma resultat. Förutom de fall där företaget hjälper till via coourtagefria försäljningar att skapa ett sådant överutbud så kan man anta att det finns beteendevetenskapliga förklaringar.

Därtill kan man anta att aktier med låg nominell kurs och därmed stora spreadar innebär ett gott habitat för traders. Hög volatilitet hänger ofta ihop med lågt aktiepris. Därtill vet vi av många läsarkontakter att det hos vissa investerare finns en övertro på att en aktie ska återhämta sig efter långa och stora kursfall. En del köper aktier bara för att den nominella kursen är låg - ett ägarskäl som försvinner efter omvänd split.

Om vi återvänder till vår exempelinvesterare som före omvänd split hade 1 000 aktier i PA Resources så har hon eller han i dag 2 aktier. Ägarandelen i företaget har inte förändrats men två aktier ser kanske inte så glamoröst ut i portföljen som tusen och då ligger det förmodligen nära till hands att göra rent hus och sälja dem.

Oavsett om det handlar om tekniska eller psykologiska faktorer är lärdomen att omvänd split kan bidra till kurspress på aktien efter att den genomförts. Ju större sammanslagning och/eller lägre nominell kurs före genomförandet, desto tydligare verkar den negativa effekten bli.

Ha det i åtanke när RNB snart ska slå ihop 200 aktier till en.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -