Storåkers på jakt efter miljardbolag

Nytt jobb Avanzas förre vd Nicklas Storåkers lämnar en ett och ett halvt år lång pappaledighet och är nu på jakt efter ett nytt bolag att äga och driva. I plånboken finns cirka 1 miljard kronor.

"Man är lite match-otränad", svarar Nicklas Storåkers på frågan hur det känns att vara igång igen efter den långa arbetsuppehållet som varat sedan han slutade som vd för Avanza 2011.

Under tiden som gått har han hunnit utvärdera ett 50-tal jobbalternativ, men inget har lockat tillräckligt. Det nya projektet är heller inte vilket jobb som helst.

Tillsammans med H&M:s vd och arvtagare Karl-Johan Persson och Axel Johnssons investmentbolag Nordstjernan, med vd Tomas Billing, bildar han bolaget NS Intressenter som har till uppgift att hitta ett tjänstebolag att köpa och driva. Storåkers och Persson lägger in privata pengar i bolaget. Hur stor del av den totala miljarden som Nordstjernan står för säger han inte.

Varför söker ni bara ett enda bolag? Riskkapitalbolag brukar ju jobba med en portfölj av innehav?

"Nej just det. Det är lite löpande band över vanliga riskkapitalbolag. De köper med en ägarhorisont på tre till fem år, sedan säljer de igen och köper nya bolag. Vi söker ett enda bolag som jag ska vara med att driva. Jag går gärna in som vd om det behövs", säger Nicklas Storåkers.

Han ser projektet som en tvåstegsraket där den nu påbörjade fasen med karaktären av riskkapitalbolag är övergående. När rätt bolag att köpa dyker upp kommer projektet att övergå till den verkliga driften, utvecklingen och expansionen.

"Det är tjänstebranschen jag kan och därför letar vi där. Det kan handla om finans, e-handel, it-mjukvara eller konsumentprodukter, men det viktiga är att det är ett företag som är lönsamt och som har potential att växa ytterligare."

NS Intressenter, står det för Nicklas Storåkers eller Nordstjernan?

"Det är upp till betraktaren att bedöma", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -