Höjd pensionsålder kräver nya tjänstepensionsavtal

Pension  Om pensionsåldersutredningens förslag om höjd pensionsålder införs utan att villkoren för de kollektivavtalade tjänstepensionerna ändras kan många ändå fortsätta gå i pension tidigt. Det skriver tidningen Pensioner och Förmåner.

Hela idén med regeringens förslag om höjd pensionsålder fallerar om inte avtalen för de kollektivavtalade tjänstepensionerna förändras. Dagens avtal och skattelagstiftning underlättar nämligen för många att gå i pension tidigt. Läs om ålderspensionsutredningen här.  

Den genomsnittliga svensken går idag i pension vid 63 år och en stor del av dem som går i pension tidigare än 65 år har den möjligheten eftersom de till stor del kan försörja sig med hjälp av den kollektivavtalade tjänstepensionen. Inom flera avtal finns idag möjligheten att ge avgångspension eller andra pensionslösningar på grund av arbetsbrist och kompetens.

Det är främst den förmånsbestämda tjänstepensionen som behöver ändras eftersom det annars kan leda till att låginkomsttagare behöver jobba allt längre medan höginkomsttagare har möjlighet att dra sig tillbaka före 65-årsåldern. Det beror på att den förmånsbestämda tjänstepensionen har generösa regler för höginkomsttagare vilka inte skulle påverkas lika mycket av den höjda pensionsåldern (riktåldern).

Det handlar om ITP2, KAP-KL och PA-03 som har förmånsbestämd tjänstepension och dess parter, arbetsgivarna och arbetstagarna, är inte särskilt intresserade av att förändra de fördelaktiga villkoren.

Ingemar Eriksson som lett ålderspensionsutredningen för regeringens räkning, vill inte lägga sig i avtalsparternas område eftersom modellen med kollektivavtal bygger på att staten och politikerna inte ska bland sig i avtalen på arbetsmarknaden. Det är upp till parterna att se till att allt fungerar effektivt och rättvist.

"Vi kan inte gå in och ändra i rådande tjäns­tepensionsavtal. Men vi rekommenderar att par­terna börjar diskutera förändringar i nya avtal. Vi hoppas att även tjänstepensionen an­passas till riktåldern", säger Ingemar Eriksson.

Här är några av de punkter i rådande kollektivavtal som skulle behöva ändras om ålderspensionsutredningens förslag går igenom, enligt Ingemar Eriksson.

Automatisk utbetalning av pensionen. Tjänstepension brukar automatiskt betalas ut vid 65 års ålder, om man inte begär något annat. Om man i stället måste ansöka om att utbetalningen ska börja kan det minska andelen personer som väljer att sluta arbeta just då.

Kombinationen tjänstepension och arbete. Inom vissa avtalsområden är det svårt att få tjänstepension och arbeta samtidigt. Inom några områden finns regler om när pensionen senast måste tas ut. Dessutom är uttaget av tjäns­tepension i de flesta fall oåterkalleligt, men det beror på inkomstskattelagen, så utredningen föreslår att också den ses över.

Slutbetalning av ITP 2. Inom ITP 2 kan man gå i pension vid 62 års ålder och få premien slutbetald till 65 års ålder av för­säkringskollektivet istället för av det företag där man jobbar. Utredaren inser att det här gör tidig pensionering förmånlig för både arbetsgivare och arbetstagare men tror att bestämmelserna "trots betydande svårigheter, kan modifieras i syfte att skapa flexiblare möjligheter för arbete och pen­sion."

Reducerad arbetstid de sista åren före pensionering. Inom vissa avtalsområden är det oförmånligt att minska arbetstiden under åren närmast före pen­sioneringen, eftersom förmånen baseras på de sista lönerna. Reglerna för premieberäkning gör det också svårt för den som vill byta till ett min­dre krävande jobb, eftersom en ny arbetsgivare ofta tvingas ta över höga premieinbetalningar. Det vill utredaren ändra på.

Intjänande av pensionsrätt efter 65 år. I de förmånsbestämda pensionsplanerna tjänar man inte in pensionsrätt efter 65 års ålder. Det minskar å ena sidan den försäkrades vilja att jobba vidare, men ökar å andra sidan arbetsgiva­res vilja att behålla äldre medarbetare eftersom kostnaden för dem sjunker rejält.

Sänkta premier för äldre anställda. Det är dyrt att ha äldre anställda med förmåns­bestämd tjänstepension eftersom pensionspre­mierna ökar med både ålder och lön. Det vore klokt att låta premierna bli något högre än i dag för yngre för att göra dem något lägre för äldre. Men utredaren flaggar för att det kan finnas juridiska, tekniska och administrativa komplika­tioner.

Förmånligare regler vid fortsatt arbete. Inom vissa avtalsområden finns generösa regler för delpension. Intjänandetaket i den allmänna pensionen gör att höginkomsttagare kan delpen­sionera sig utan att det påverkar deras samman­lagda pension nämnvärt. "Det är rimligt att anta att majoriteten av de flesta höginkomsttagare skulle ha fortsatt att arbeta heltid i frånvaro av delpensionsförmånen", skriver utredaren som vill ersätta delpensionsavtal med generösare om­ställningsvillkor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -