Bättre jämka än få återbäring

Skatt Snart är det dags för årets skatteåtebäring att ramla in på miljontals svenskars bankkonton. De flesta jublar över de efterlängtade slantarna, men återbäringen kunde ha blivit betydligt högre. Det framgår av en undersöking från SBAB.

Många ser den skatt som man betalat in för mycket under året som ett sparande som sedan återbetalas lagom till sommarsemestern. Att spara på det här sättet upplevs som enkelt och smidigt och många glömmer till och med bort att de sysslar med ett sparande. När återbäringen väl dimper ned  på bankkontot blir det därför en positiv överraskning.

De flesta tänker däremot inte på att Skatteverket endast ger en inlåningsränta på cirka en halv procent på pengarna som förvaras hos dem under året. Rent ekonomiskt är det därför inte en särskilt bra idé att betala in för mycket skatt och ha skattepengarna innestående hos Skatteverket, enligt SBAB.

Förra året fick svenska skattebetalarare totalt 27 miljarder kronor utbetalda i skatteåtebäring. Om den här delen av befolkningen istället hade valt att jämka och placerat pengarna på ett sparkonto skulle de ha fått 350 miljoner kronor mer i plånboken. Beräkningen baseras på att pengarna fördelats jämt varje månad under året, och på ett sparkonto med 2,5 procent i ränta.

Men det kanske är lättare sagt än gjort att jämka och istället sätta in pengarna på ett sparkonto. För då gäller det att ha dicpiplin nog att på egen hand avsätta den extra summan.

Även om ett sparkonto är ett mer lönsamt alternativ än att förvara pengarna hos Skatteverket, är det allt fler som nu överger sparkonton. Anledningen är främst den starka börsen som lockar kapital, och att sparräntorna fortsätter att sjunka i takt med Riksbankens nya räntebana. En väldigt stor del av de som sparar pengar på ett sparkonto får just nu en usel ränta.

Den totala insättningen till sparkonton på bankerna är låg, men däremot flyttas det runt stora summor mellan olika banker och finansinstitut.  Alla storbanker utom Handelsbanken har förlorat andelar. Nordea, Swedbank och SEB har tappat över 7,5 miljarder som alltså flyttats till andra aktörer.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -