Sista minuten-tips för dig som inte deklarerat

Deklaration Nu är det bara ett par dagar kvar tills deklarationen ska vara inlämnad. Här kommer några sista minuten-tips för dig som ännu inte deklarerat.

Senast den 2 maj ska deklarationen vara inlämnad och även om allt fler väljer att deklarera tidigt, främst elektroniskt, är det fortfarande många som väntar in i det sista. Om du missar att lämna in deklarationen i tid riskerar du att få betala straffavgift.  

Här kommer därför några sista minuten-tips för dig som av olika anledningar avvaktat med att deklarera.

Kontrollera. Se till att uppgifterna i inkomstdeklarationen stämmer överens med de kontrolluppgifter som du fått från exempelvis din arbetsgivare eller bank.

Deklarera elektroniskt.
Är du ute i sista stund är ett bra alternativ att deklarera elektroniskt så slipper du vänta på seg postgång.

Det finns fyra sätt att deklarera elektroniskt: sms, knapptelefon, Skatteverkets hemsida eller app. Att deklarera genom att ringa eller sms:a kan du välja som alternativ om du endast ska godkänna din deklaration, till exempel om du enbart gjort dina aktieaffärer på ett investeringssparkonto. Genom appen kan du förutom att godkänna deklarationen även lägga till avdrag för resor.

Enligt Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, inser allt fler fördelarna med att deklarera elektroniskt. Förutom att detta alternativ upplevs som snabbt och smidigt minimeras också risken för slarvfel eftersomuppgifterna är förifyllda. Du får dessutom hjälp av systemet att summera och föra över belopp mellan olika rutor. Du som e-deklarerar har även goda chanser att få tillbaka skatteåterbäringen redan innan midsommar.

Enligt ett pressmeddelande från Skatteverket i onsdags förra veckan framgår det att 2,8 miljoner, eller 37 procent av alla som ska deklarera, hittills har deklarerat elektroniskt.

Ta hjälp av ditt sparinstitut. Flera aktörer erbjuder sina kunder olika tjänster som förenklar arbetet med att deklarera sina värdepappersaffärer. Avanza erbjuder exempelvis en K4-tjänst som per automatik fyller i de uppgifter som du behöver deklarera.

Skatteverkets fyra prioriterade områden i år:

1. Skillnad mellan förifylld och inskickad deklaration. Om det är stor förändring mellan förifylld och inskickad deklaration kan Skatteverket granska din deklaration.

2. Avdrag första gången. Är det första gången du gör ett avdrag så dubbelkollar Skatteverket att du gjort rätt, det här gäller alla möjliga typer av avdrag.

3. Uppföljningskontroller.Har du någon gång tidigare gjort fel kontrollerar Skatteverket din deklaration lite extra. 

4. Bostadsförsäljningar. Gäller främst avdrag för reparation och underhåll vid försäljning av villor, fritidshus och bostadsrätter.

Fundera över avdrag. Det vanligaste avdraget är mot arbetsinkomster, men för att det ska vara lönsamt ska dina totala avdrag överstiga 5 000 kronor. Det är endast över denna gräns som du har rätt till avdrag. Tänk på att utnyttja rut eller rotavdraget om du har använt dig av hustjänster, avdragen täcker arbetskostnader upp till 50 000 kronor.

Nyheterna i årets deklaration. Det kan vara bra att ha koll på nyheterna i årets deklaration så att du exempelvis inte missar några viktiga avdrag. 

Kontakta Skatteverket. Du kan alltid ta kontakt med Skatteverket om det är någonting knepigt du undrar över. Enklast når du dem per telefon men det går också bra att ställa allmäna frågor till Skatteverket på Facebook.

Nödlösning, skjut upp deklarationen. Om det finns en godtagbar anledning till att du är sen, på grund av exempelvis sjukdom eller en längre utlandsresa, så kan Skatteverket tillåta två veckors dispens.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -