Varför Wywallet?

Krönika I förra veckan damp ett brev ned från Wywallet, mobiloperatörernas nya  och utskällda betalteletjänst, som bekräftade att min fru hade öppnat ett konto hos företaget. Det fanns bara ett problem: Min fru hade inte gjort det.

Wywallet har fått kritik för mycket - som att det är krångligt, att det är ett de facto- monopol som stänger ute andra mobiloperatörer än de fyra stora, att information om köpbeteende säljs vidare  och att bolaget skär rejält emellan vid transaktioner. Själv är jag mest kritisk till hur de gör affärer med minderåriga

Efter ett kontrollsamtal till företaget visade det sig att vår minderårige son hade öppnat ett konto. Då fanns det plötsligt ett betydligt större problem. Som minderårig och kan sonen inte ingå avtal med Wywallet. Hävdade jag. Det struntade Wywallet i.

Eftersom hans mobiltelefon stod registrerad i min frus namn så var det hon som hade ingått avtal med Wywallet. Hävdade de.

Men, försökte jag påpeka, skälet till att hans mobiltelefon står i min frus namn är att han är minderårig och därför inte får ingå avtal med mobiloperatörer. Om han överhuvudtaget ska han en mobiltelefon - vilket man kan misstänka att mobiloperatörerna inte har något emot - så måste den vara registrerad på en vuxen.

Ja, och därmed har min fru ingått avtal med Wywallet. Svarade Wywallet.

När jag förhörde mig mer om hur det hade gått till, visade det sig att sonen överhuvudtaget inte hade behövt uppge min frus personnummer eller ens presentera en fullmakt för att ingå avtal å hennes vägnar. Det räckte i princip att han använde telefonen så befann sig min fru i avtalsförhållande med företaget.

Är det seriöst? Absolut, hävdade personen på Wywallet och upprepade deras tolkning om vem som hade ingått avtal med vem.  Det som kanske förvånade mig mest var att personen hävdade att det var första gången som han överhuvudtaget hade tagit emot kritik mot den här typen av avtalsbildning med minderåriga.

Jag krävde att de genast skulle avsluta kontot. Och att de aldrig, aldrig skulle få mig som kund. Förmodligen inte min fru heller. Definitivt inte min son så länge han inte är myndig.

Det min son köpte via Wywallet var en struntsak. Det handlar inte om kostnaden utan om principen. Vad Wywallet än säger så strider deras trixande mot andemeningen i Föräldrabalkens kapitel 9.

Men oavsett vad man tycker om deras tolkning av lagen är det ett närsynt agerande. Wywallet ägs av de fyra stora mobiloperatörerna och det bör ligga i deras ekonomiska intresse att även minderåriga använder smartphones. Det sätt Wywallet låter minderåriga ingå avtal för föräldrarnas räkning lär knappast öka intresset för att utrusta barn med smarta telefoner.

Så vad är lärdomen? Jo, att innan du skaffar en ny mobiltelefon till ditt barn bör du betänka att du därmed också riskerar att lägga din ekonomi i händerna på en minderårig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -