Så fungerar nya fondskatten

Fonder Inför deklarationen har fondsparare många frågor om den nya fondskatten, och de upplever att fondernas utdelningarna uteblir. Här reder vi ut läget inför årets deklaration.

I årets deklaration finns flera nyheter när det gäller skatt på fondsparande, bland annat en ny skatt på direktsparande i investeringsfonder. Med direktsparande menas ett fondsparande utan koppling till pensionssparande, kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

Den nya fondskatten är en skatt som beräknas på värdet av fondinnehavet den 1 januari. Den utgår oavsett om du har sålt dina fonder eller inte. Därför kallas den för schablonintäkt. Storleken på intäkten är 0,4 procent av fondinnehavet. Summan anges i deklarationen och på denna inkomst ska 30 procent i skatt betalas. Det betyder att skatten som ska betalas är 0,12 procent av fondinnehavet.

Schabloninkomsten ska deklareras under rubriken inkomst av kapital. För privatpersoner är inkomsten förtryckt men det är den inte för företag. Företag måste själva ta upp den nya schabloninkomsten vid placeringar direkt i fonder. Det finns en ny ruta för detta i deklarationen, men uppgiften om den fiktiva inkomsten ska fyllas i av företaget.

Det kanske är därför som det är tyst från företagens sida medan frågorna är många från privatpersoner.

"Vi får inga frågor från företag, så vi befarar att kännedomen är mycket låg om att företagen själva måste ta upp den fiktiva inkomsten i företagets deklaration", säger Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson.

Vid direktsparande gäller som tidigare även 30 procent i skatt på kapitalvinster vid uttag och 30 procent i skatt på eventuella utdelningar från fonden. Kapitalvinster finns förtryckta i deklarationen, men skatten är inte betald. Vid utdelningar är däremot skatten redan inbetald.

Fondbolagens förening menar att den nya skatten har införts av två anledningar:

Den ena är att regeringen har kommit fram till att det finns en fördel med fondsparande jämfört med direktplaceringar i aktier och obligationer. Omplaceringar som fondförvaltaren gör i fonden beskattas inte, utan det är först när spararen gör uttag och får del av en reavinst som skatt ska betalas. Den här förskjutningen i tid av betalning av skatten anser regeringen vara värd 0,4 procent av fondinnehavet per år. Från och med årets deklaration tas alltså den summan upp som en schablonintäkt som beskattas med 30 procent.

Den andra anledningen är att regeringen har tagit bort en skatt som tidigare belastade fonden, och därmed spararna indirekt.

"Jag tycker ju att det borde räcka med 30 procent i skatt på verkliga kapitalinkomster. Men i sanningens namn ska sägas att samtidigt slopas en skatt som tidigare togs ur själva fonden och som spararna inte märkte på samma sätt", säger Pia Nilsson.

Det var just den skatten som tidigare gjorde att fonderna gav utdelning. På så vis undvek de dubbelbeskattning med skatt både i fonden och för andelsägaren. Med de nya skattereglerna är det inte längre nödvändigt, vilket är en fördel för spararna. Genom att inte ge utdelning kan pengarna vara kvar i fonden, återinvesteras och växa med ränta på ränta.

Placera.nu har även fått en hel del frågor om de upplevt uteblivna utdelningarna från fonder. Många sparare undrar vart utdelningarna tar vägen.

Oroliga fondsparare kan känna sig lugna. Enkelt uttryckt återinvesterar fonderna sina räntor och utdelningar från innehavsbolag istället för att skicka dem vidare till andelsägarna . Alla aktie- och ränteutdelningar tillfaller fonden på samma sätt som tidigare. De återinvesteras i värdepapper av fondförvaltarna och försvinner inte på något sätt, utan är en del av fondens kapital. I fondernas halv- och helårsrapporter framgår hur stora utdelningar fonden har fått under året.

Icke desto mindre undrar många hur man kontrollerar att utdelningarna verkligen återinvesteras. Peter Stengård, förvaltare av Avanza Zero, tipsar oroliga fondsparare hur de kan kontrollera att aktieutdelningarna kommer fondandelsägarna till godo.

För den som vill göra en egen kontroll om underliggande aktieutdelningar återinvesteras i en indexfond är det enklaste sättet att:

  1. Ta reda på vilka underliggande aktier fonden består av.
  2. Titta på vilka utdelningar som kommer att vara tillräckligt stora för att ha en kurspåverkande effekt.
  3. Ta reda på vilka datum de underliggande aktierna handlas exklusive utdelning (ex-dagen).
  4. Kontrollera fondens utveckling på ex-dagen mot index.
  5. Jämföra mot index. Inkluderar indexet utdelningar som SIX30RX skall fonden gå lika. Om index exkluderar utdelningar som OMXS30 skall fonden gå bättre eftersom den får in utdelningspengarna.

Två praktiska exempel som ligger i tiden och gäller för Avanza Zero och andra OMXS30-indexfonder.

10/4 - Ericsson B ex-utdelning, fonden går ca 0,25 % bättre än OMXS30-index.

24/4 - HM B + Alfa Laval ex-utdelning, fonden går ca 0,5 % bättre än OMXS30-index.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -