Så deklarerar du dina värdepapper

Deklaration Hittills har över en halv miljon svenskar redan deklarerat. För dig som fortfarande våndas inför årets deklaration kommer här svar på några av de vanligaste frågorna kring deklaration av värdepapper.

Trots att alla ännu inte fått hem sin pappersdeklaration är redan över en halv miljon svenskar klara med sin deklaration. Bara under påskhelgen var det cirka 150 000 som deklarerade.

För många som handlar värdepapper upplevs deklarationen som krånglig och ångestladdad och därför svarar vi här på några av de vanligaste frågorna.

Vad innebär schablonintäkt för investeringsfonder?

Skatteverket använder ordet investeringsfond, det är ingen speciell fondtyp utan bara ett annat ord för fond. Från och med januari 2012 behöver du som fondsparar i en svensk eller utländsk fond betala fondskatt. Fondskatten beräknas på en schablonintäkt som är 0,4 procent av värdet du har i fonden vid årets ingång. Själva skatten som du ska betala är i sin tur 30 procent av schablonintäkten. Schablonintäkten finns förtryckt på deklarationsblanketten. 

Ett bolag vars aktie jag äger har gått i konkurs, vad gäller?

Om bolaget du äger aktier i går i konkurs räknas det som en försäljning. Försäljningspriset för dina aktier blir noll kronor (förlust). Det här betyder att du har möjlighet att kvitta förlusten mot vinster du gjort på andra värdepapper. Summan du kan kvitta blir i sin tur det pris som du köpte aktierna för.

Jag öppnade ett investeringssparkonto 2012 och har gjort affärer under året, vad innebär det för deklarationen?

Innehavet som du har på ditt investeringssparkonto schablonbeskattas vilket innebär att du får betala skatt oavsett om du gör vinster eller förluster på dina affärer. Reavinstskatten slipper du däremot helt och hållet och du behöver inte redovisa kapitalvinst eller kapitalförlust i deklarationen. Uppgifterna finns förtryckta i din deklaration vilket betyder att du inte behöver göra några krångliga uträkningar. 

Eftersom investeringssparkontot schablonbeskattas har du inte möjlighet att kvitta vinster mot förluster men det finns möjlighet att kvitta schablonintäkten mot exempelvis en ränteutgift. Schablonintäkten ska tas upp som en intäkt i inkomstslaget kapital på samma sätt som exempelvis en ränteintäkt. Kan du inte kvitta den mot en ränteutgift kan du istället kvitta schablonintäkten mot 70 procent av en kapitalförlust på exempelvis aktier eller andra värdepapper. Kvittningen sker automatiskt i deklarationen.

Vilka värdepapper kan kvittas mot varandra?

Du kan kvitta aktievinst mot aktieförlust, men också aktievinst mot fondförlust och vice versa då fonder och aktier tillhör samma tillgångsslag, marknadsnoterade värdepapper. Om vinst efter kvittning ändå kvarstår får du skatta 30 procent på den överskjutande delen.

Hur fungerar kvittningen om jag bara äger fonder?

Då kvittar Skatteverket åt dig i den förtryckta deklarationen. Detta eftersom alla fondaffärer du gjort under året har rapporterats av din bank direkt till Skatteverket och finns förtryckta.

Kan jag kvitta aktieförluster mot andra inkomster?

Aktieförluster
kan endast kvittas fullt ut inom inkomstslaget kapital. Inkomst av kapital är inkomster och utgifter som inte kommer från näringsverksamhet eller tjänst. Har du under samma beskattningsår som aktieförlusten inträffade även gjort vinster vid aktie- eller fondförsäljning så ska du i första hand kvitta dessa mot varandra. Har du däremot inga sådana vinster har du möjlighet att kvitta aktieförlusten mot andra vinster/inkomster inom inkomstslaget kapital. Då får förlusten inte dras av fullt ut utan endast upp till 70 procent.

Kan jag kvitta aktieförlust mot vinst från bostadsförsäljning?

Ja, 70 procent av kapitalförlusten på värdepapper är avdragsgill mot den uppskjutna bostadsvinsten. Även det omvända gäller, det vill säga du kan kvitta förlust vid en bostadsförsäljning mot vinst på aktier eller fonder.

Hur deklarerar jag utdelning av aktier?

Utdelning av aktier beskattas precis på samma sätt en som en utdelning i kontanter. Utdelningsvärdet är lika med aktiens värde när du fick den av bolaget och skatten är 30 procent.

Måste jag deklarera inlösta aktier? I så fall hur gör jag?

Ja, en inlösen ses som en försäljning och det du fick i betalning är aktiens försäljningspris. Du ska alltså redovisa vinst eller förlust vid försäljningen på blankett K4.

Hur deklarerar jag vidareförsäljning av inlösenrätter?

Om du valde att lösa in aktierna ska det redovisas som en aktieförsäljning på K4-blanketten. Om du däremot valde att sälja rätterna vidare så behöver du inte redovisa det på blanketten eftersom det framgår på den vanliga deklarationsblanketten där det finns förtryckt. Detsamma gäller för teckningsrätter.

När har jag rätt till skattereduktion?

Om du inte har några vinster att kvitta kapitalförlusten mot kan du få skattereduktion som innebär en minskning av skatten med 30 procent för ett totalt underskott på upp till 100 000 kronor. För belopp högre än så får endast 21 procent av den överskjutande delen användas för skattereduktionen.

Kan jag göra något avdrag för premierna eller inbetalningarna till mitt pensionssparande?

Ja, när du
pensionssparar privat i en IPS eller Pensionsförsäkring har du möjlighet att dra av upp till 12 000 kronor av insättningarna i deklarationen. Har du en egen firma kan du dra av 12 000 kronor plus ett tillägg på 35 procent av överskottet från näringsverksamheten

Vad gäller om jag har fört över värdepapper från annan bank så att min nuvarande bank inte har anskaffningsvärdet på aktierna?

Antingen kan
du kontakta den bank som du överfört dina värdepapper från för att få hjälp med aktuella anskaffningsvärden, eller så kan du använda dig av schablonmetoden.

Schablonmetoden innebär att du tar 20 procent av försäljningspriset (efter avdrag för courtage) som omkostnadsbelopp. Även om du känner till det verkliga omkostnadsbeloppet kan du använda dig av schablonmetoden eftersom det kan vara förmånligare för dig om aktierna har gått upp mycket i värde sedan du köpte dem.

Hur deklarerar jag för mina barn?

Deklarationen för
barn under 16 år ska skrivas under av barnets förmyndare. När det gäller barn som fyllt 16 år, men inte 18 år, ska deklarationen också skrivas under av barnets förmyndare om barnet endast har kapitalinkomster. Om barnet har haft både kapitalinkomster och arbetsinkomster ska både barnet och förmyndaren skriva under.

Om barnet bara har inkomst av kapital, till exempel ränteinkomster eller utdelning, och banken har dragit skatt och lämnat kontrolluppgift behöver barnet inte deklarera.

Har värdepapper/fonder sålts så ska dessa deklareras oavsett barnets ålder.

Jag tycker att deklarationen av värdepapper verkar krånglig, finns det någon hjälp jag kan få?

Vissa banker tillhandahåller deklarationshjälp åt sina kunder. Avanza Bank erbjuder exempelvis en tjänst som innebär att du får en förifylld K4-blankett.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -