Nu kan du deklarera

Deklaration Från och med idag, torsdag 21 mars, är det möjligt att deklarera elektroniskt på Skatteverkets webbplats. Här är de saker som Skatteverket kommer att granska extra noga i år.

Istället för att sitta och vänta på pappersdeklarationen kan den som har en e-legitimation gå in på Skatteverkets webbplats och deklarera direkt.

Allt fler inser fördelarna med att deklarera elektroniskt. Förra året valde drygt 65 procent av svenskarna att e-deklarera via mobil, surfplatta, dator eller knapptelefon. Det är inte bara enklare att deklarera elektroniskt, det är nästan fyra gånger vanligare med fel i pappersdeklarationerna jämfört med e-deklarationerna.

"Den som e-deklarerar har fler uppgifter förifyllda och får dessutom hjälp av systemet att summera och föra över belopp mellan olika rutor. Så den som vill vara på den säkra sidan bör överväga att e-deklarera och på så sätt minska risken för fel", säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Nyheter för i år är att inte bara privatpersoner, utan även delägare i aktiebolag och handelsbolag, kan e-deklarera och få eventuell återbäring redan till midsommar. Dessutom är det möjligt att avbeställa pappersdeklarationen för 2014.

Skatteverket meddelar att de valt ut fyra områden där deklarationen kommer att granskas extra noggrant i år. Vi har talat med Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, som informerar om följande:

Skillnad mellan förifylld och inskickad deklaration. Om det är stor förändring mellan förifylld och inskickad deklaration kan Skatteverket granska din deklaration. Det kan handla om små eller stora förändringar.

Avdrag första gången. Är det första gången du gör ett avdrag så dubbelkollar Skatteverket att du gjort rätt, det här gäller alla möjliga typer av avdrag. Anna Sjöberg berättar att ett vanligt fel som många i storstäderna gör är att begära felaktiga avdrag för resor till och från arbetet. För att kunna utnyttja avdraget behöver du ha en tidsvinst på minst två timmar.

Uppföljningskontroller. Har du någon gång tidigare gjort fel kontrollerar Skatteverket din deklaration extra noggrant för att se om du lärt dig av dina misstag.

Bostadsförsäljningar. Granskningen gäller främst avdrag för reparation och underhåll vid försäljning av villor, fritidshus och bostadsrätter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -