Därför är kronan rekordstark

Makrokommentar Den svenska kronan är mycket nära att bryta den nivå som gällde innan den tilläts flyta för drygt 20 år sedan. Pekka Kääntä förklarar hur det gått till.

Kronan har nu bara några tiondels procentenheter kvar att lyfta innan den är tillbaka i samma styrkeposition som den hade innan den tilläts börja flyta hösten 1992.

Förra hösten började Riksbanken använda KIX-index som en sammansatt mått på hur den svenska kronan utvecklas. Banken bytte då från det handelsvägda TCW-indexet som byggde på svenska  handelsflöden från åren 1989-1991. Så det var ju verkligen dags för en uppdatering av handelsvikterna för att på så sätt bättre ta hänsyn till de förändringar som skett i både svensk och global ekonomi sedan dess.

Bland annat inkluderas i KIX-index kronans rörelser i förhållande till valutorna i Bric-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) likväl som mot nya viktiga konkurrent- och handelsländer som exempelvis Sydkorea och Polen.

Kanske är det så att Riksbanken i dagarna ändå ångrar sitt beslut. För mätt som KIX-index (se diagram) har den svenska kronan tjurrusat sedan mitten av december i fjol och ligger numera på 100,32. Och eftersom indexvärdet 100 är satt till kronans värde den 18 november 1992, dagen innan kronan tilläts börja flyta i samband med den svenska finanskrisen, så är det bara några tiondels procentenheters lyft kvar innan kronan är uppe på samma nivå som då. En förstärkning som mycket väl kan ske inom de närmaste dagarna eller till och med timmarna.

Det stora som skett under de senaste åren är att Sverige och därmed kronan fått en helt annan position som tryggt placeringsalternativ när det skakar till på världens finansmarknader. Dessutom har kronan kvar en del av ett tidigare beteende på valutamarknaden.

Det mönster som numera etablerats för kronan tycks vara att om det är "risk på" och börsen stiger så är det positivt för kronan. Samtidigt är det inte särskilt negativt för kronan om det blir rejält skakigt på finansmarknaden, då det betyder att aptiten på numera säkra svenska statsobligationer stiger. Mellan dessa ytterligheter kan kronan ha något svagare perioder och mycket är beroende på av hur euron rör sig i ett globalt perspektiv.

På marginalen drivs kronan dessutom av att ränteläget i Sverige är något högre än i de flesta andra västekonomier. Men kronstyrkan tycks snarare hämta sin näring från riksbanksledningens obrydda attityd till kronstyrkan än själva ränteskillnaden. Kronstyrkan får inte särskilt stort utrymme i riksbanksdirektionens diskussioner och därmed minskar risken för negativa överraskningar för eventuella kronplacerare.

Därför ska man heller inte förvånas över att den svenska kronan stärkts rejält mot sin norska motsvarighet, där de korta räntorna är högre än i Sverige men där valutastyrkan har lyfts fram på ett helt annat sätt  i centralbankspolitiken.  Växelkursen mellan norska och svenska kronan har gått från runt 1,17 svenska kronor per norsk vid årsskiftet till cirka 1,11 idag.

Kronstyrkan i inledningen av det här året har överraskat de allra flesta bedömare. Riksbanken räknade exempelvis i sin senaste prognos med ett KIX-index på runt 103 under det närmaste året. En starkare krona betyder i sin tur både sämre tillväxtförutsättningar och lägre inflation framöver.

Trenden med en allt starkare krona lär dessutom fortsätta. Det är exempelvis ett välkänt mönster på valutamarknaden att följa trender vilket ofta leder till att valutor, under perioder, kan bli kraftigt över- eller undervärderade. Den här gången får kronan dessutom extra styrka av att Sverige är ett av ett krympande antal länder med högsta kreditrating.

Många länder har dessutom, mer eller mindre uppenbart, en svag valuta som ett av målen med en expansiv penningpolitik med låga räntor.

För att bryta krontrenden krävs sannolikt någon form av överraskning som exempelvis svagare svenska konjunktursignaler och minskade vinster för företagen, kraftigt stigande statligt budgetunderskott eller en tydligt omsvängning av Riksbanken i synen på räntan och/eller kronan. Det sistnämnda alternativt känns definitivt som det mest attraktiva.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -