Så ska du agera i delningen av Creades

Aktiekommentar Placeras redaktion har fått en del frågor om det pågående inlösenförfarandet i Creades som uppfattas som lite krångligt. Vi reder ut detaljerna och rekommenderar hur du som fått inlösenrätter ska agera.

Bakgrunden till inlösenförfarandet är att Creades ska delas i två delar där 30 procent av bolagets substansvärde förs över till ett nytt onoterat bolag. Detta bolag, kallat Sedarec, skiftas ut till de aktieägare som inte vill sälja sina inlösenrätter.

Inledningsvis konstaterar vi att utformningen av inlösenförfarandet är skräddarsytt för att Creades delägare Pan Capital ska lösas ur sitt ägande och få med sig tillgångar som motsvarar aktieinnehavet. Dessutom är utformningen av Pan Capitals erbjudande att köpa övriga ägares inlösenrätter utformat så att de ska få så få medägare som möjligt i Sedarec.

Proceduren med en uppdelning har redan inletts. Den som före den 21 februari ägde aktier i Creades har fått en inlösenrätt för varje ental aktie i Creades. För tio sådana rätter får man lösa in tre aktier i Creades i utbyte mot tre aktier i det nybildade dotterbolaget Sedarec.

Alternativet till att bli delägare i Sedarec är att sälja sina inlösenrätter avgiftsfritt till Pan Capital för 3,25 kr stycket.

Vi har tidigare konstaterat att det senare framstår som det mer förmånliga alternativet eftersom aktierna i Sedarec inte blir föremål för handel i väntan på att tillgångarna avvecklas. Sedarec kommer inte börsnoteras och det kan ta tid att avveckla de aktieinnehav som skiftas ut till bolaget från Creades.

Den som nappar på Pan Capitals erbjudande slipper således bli inlåst i en aktie som inte handlas  på börsen och slipper betala courtage vid försäljningen av rätterna.

Anmälningsperiod för den här courtagefria försäljningen av inlösenrätter till Pan Capital pågår 1-21 mars. Anmälningssedel finns på Creades hemsida. Det går naturligtvis också att sälja inlösenrätterna direkt i marknaden. För de ägare som väljer att sälja sina inlösenrätter till Pan Capital beräknas pengarna betalas ut den 2 april.

För de aktieägare som ändå vill använda sina rätter till att lösa in aktier i Creades, i utbyte mot aktier i Sedarec, ska anmäla det senast den 26 mars. Därefter väntas man få aktier i Sedarec den 17 april. Creades huvudägare Biovestor ska överlåta samtliga sina inlösenrätter till Pan Capital, innebärande att Pan Capital efter genomförd inlösen kommer att äga minst 71 procent av aktierna i Sedarec.

Som vanligt är det allra sämsta alternativet att inte göra någonting alls. Den som varken säljer sina inlösenrätter eller anmäler dem till inlösen mot aktier i Sedarec kommer att förlora det värde som motsvarar värdet på de inlösenrätterna man fått - det vill säga 3,25 kronor per inlösenrätt.

Som aktieägare är det alltså bara 30 procent av ditt innehav i Creades som berörs av inlösenförfarandet.  Men eftersom 30 procent av aktierna blir inlösta ska förfarandet, allt annat lika, inte påverka aktiekursen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -