Jag har sålt ärvda aktier, hur räknar jag ut vinsten?

Frågor & svar Hej, jag har ärvt aktier i Telia och Ericsson som köptes 1975 och som jag sålde av under 2012. Hur får jag reda på inköpsvärdet och om det skett splitar och så vidare, inför deklarationen? Klas

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Klas. Att ta reda på det exakta anskaffningsvärdet av aktier sedan 1970-talet är närapå omöjligt, eller kräver i alla fall en rejäl detektivinsats. Skatteverket har tack och lov en metod att deklarera aktieförsäljningar som innebär att du inte behöver ta reda på anskaffningsvärdet.

Den kallas för schablonmetoden.

"Har du ingen uppgift på vad du köpte aktierna för får du använda schablonmetoden. Även om du känner till det verkliga omkostnadsbeloppet kan du använda schablonmetoden", skriver Skatteverket på sin hemsida.

Denna metod innebär att du får använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp. Resterande del, det vill säga 80 procent av försäljningspriset, räknas som vinst och ska beskattas med 30 procents reavinstskatt.

Du kan bara använda schablonmetoden på marknadsnoterade aktier. Metoden får inte användas på terminer och optioner och inte heller på teckningsrätter, fondaktierätter eller inlösen- och säljrätter som du erhållit på grund av aktieinnehav.

Observera att om dina aktier under din innehavstid ökat i värde med mer än 400 procent så är schablonmetoden fördelaktigare vid beräkning av omkostnadsbeloppet än det verkliga anskaffningspriset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -