Norman: "Nej till minskad PPM-avgift"

Pension Diskussionen om minskad avsättning till premiepensionen får tummen ned från Peter Norman. "Vi bör inte rubba på ett så viktigt inslag i pensionssystemet", säger finansmarknadsministern.

18, 5 procent av vår lön går till den allmänna pensionen, och 2,5 procentenheter av dessa går in till premiepensionssystemet, där vi själva får välja fonder för vårt sparande. Premiepensionen har varit föremål för kritik från flera håll den senaste tiden, och för några veckor sedan föreslog ett flertal pensionärsorganisationer att den procentuella del som går till premiepensionen bör minskas och en större andel istället gå till inkomstpensionen. Det skulle betyda mer pengar i utbetalning till dagens pensionärer.

Flera ledamöter i den så kallade Pensionsgruppen, som består av representanter från de partier som står bakom pensionsuppgörelsen, öppnade i samband med förslaget upp för en lägre PPM-avgift. Frågan diskuteras just nu i Pensionsgruppen.

Men finansmarknadsminister Peter Norman vill inte se en omfördelning från premiepension till inkomstpension och ger förslaget tummen ned.

"Jag tror vi ska vara försiktiga med att rubba på de beslut som tagits för pensionssystemet och premiepensionen. Börjar vi ändra på en så fundamental del som inbetalningarna till premiepensionen, då öppnar man upp för möjligheter att börja peta på annat inom pensionssystemet också", svarar Peter Norman, som på torsdagen gästade seminariet Terminsstart Pension, på placera.nu.s fråga om vad han anser om sänkt PPM-avgift.

Finansmarknadsministern förtydligar dock att det är hans personliga inspel i frågan, och att frågan ligger på Pensionsgruppens bord.

En del av kritiken mot premiepensionen är att många sparare tycker att det är svårt att själva välja fonder. Många gör irrationella val och det hela kan resultera snarare i ökad pensionsångest än glädje över valfrihet för pensionen. Peter Norman medger att det finns en problematik i att premiepensionen ställer större krav på spararen, men att spararen inte alltid är beredd att ta ansvaret. Dessutom har pensionsångesten matat en ny bransch, pensionsrådgivarna, något som också gärna framhålls av premiepensionens kritiker.

"Det finns förstås många bra aktörer inom rådgivningsbranschen. Men alla är inte lika seriösa. De avgifter som tas ut går sällan att räkna hem och i flera fall är den produkt som erbjuds direkt olämplig. Ju färre människor som går till rådgivarkollektivet, desto bättre", säger Peter Norman.

Hans lösning på den ångest som valfriheten i premiepensionssystemet hos många ger upphov till är att få till en attitydförändring kring icke-valsalternativet Ap7Såfa.

"Man är inte en dålig människa om man inte gör något val. Man måste inte vara aktiv, och man behöver inte ha ångest för det", säger Norman.

Han framhåller dock att det finns ett intresse i fond- och pensionsbranschen att tala illa om AP7Såfa.

"De som marknadsför rådgivning och fondprodukter har ett intresse av att tala ned icke-valsalternativets kvalitet. Men jag anser att om man är specialist eller är intresserad så kan man idag göra egna val, och det är bra, men annars har vi ett icke-val som passar de allra flesta", säger Norman, som själv har sina pensionspengar hos tidigare arbetsgivaren Sjunde AP-fonden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -