Ett par ord om Ica

Krönika Icabolaget Hakon Invests aktie har stigt kraftigt efter beskedet att Icakoncernen köps och sätts på börsen. Men innan du kastar dig efter Ica-aktier kommer här några ord på vägen.

Ica på börsen, det låter ju bra. Stabila intäkter, i stort sett okänsligt för konjunktursvängningar, solida finanser. En utpräglat defensiv aktie som genom måttlig men stadig tillväxt i kombination med en pålitlig utdelning mer blir att likna vid en obligation är en aktie. En ny folkaktie kanske?

Affären i korthet: Hakon Invest, majoritetsägt av Icahandlarnas Förbund, äger 40 procent av Icakoncernen. Hakon ska nu köpa holländska Aholds 60-procentiga del. Industivärden köper 10 procent av Hakon från Icahandlarnas Förbund.

Hakon Invest byter namn till Ica Gruppen. När affären är klar kommer Icahandlarnas Förbund att äga 57 procent av den börsnoterade Ica Gruppen, Industrivärden 10 procent och resten (en tredjedel) kommer att vara spritt på dem som köpt aktien på börsen.

Du blir en del av den där sista tredjedelen om du köper aktier i Ica. Du kommer då att vilja att Ica gör så stora vinster som möjligt. Men, vill Icahandlarnas Förbund det?

Icamodellen, som avgående Hakon-vd:n Claes-Göran Sylvén talade sig varm för när affären presenterades, bygger på Icahandlare som äger sin egen butik. En Icahandlare är en maktfaktor på en mindre eller mellanstor ort. En Ica Maxi kan omsätta 1 miljard kronor på ett år. Kommunpolitiker lyssnar när Icahandlaren har synpunkter på en ny väg, en ombyggnad av ett torg, en parkering.

Men ekonomiskt sitter Icahandlaren på flera stolar. Han äger sin egen Icabutik i ett eget bolag i franchise-avtal med Icakoncernen och han vill att butiken gör så stor vinst som möjligt. De mest lönsamma enskilda Icahandlarna tar ut utdelning på 15-17 miljoner kronor per år ur sina bolag.

Samtidigt är Icahandlaren kund i den snart börsnoterade Ica Gruppen, som i själva verket till största del är en grossistfirma. Icahandlaren vill alltså köpa varor så billigt som möjligt av Ica Gruppen där du kanske blivit aktieägare.

För att ytterligare komplicera bilden är varje Icahandlare medlem i Icahandlarnas Förbund och därigenom aktieägare i Ica Gruppen. Många individuella Icahandlare äger dessutom Hakon/Ica-aktier privat. Med aktieägarhatten på vill Icahandlaren att Ica Gruppen ska tjäna så mycket pengar som möjligt.

Detta förhållande ger upphov till en balansgång där aktieägarintressen ställs mot Icahandlarnas intresse att ta hem så stor vinstmarginal som möjligt i den egna butiken.

Detta fungerar utmärkt i ett slutet system. Vad Icahandlarna förlorar på gungorna tar de igen på karusellerna. Men när systemet öppnas för helt externa aktieägare finns det risk för att dessa blir styvmoderligt behandlade.

Jag säger inte att så kommer att ske, bara att det finns risk för det. Icahandlarna har genom åren visat prov på en fenomenal förmåga att äta kakan och ändå ha den kvar.

Vi får nu ge Industrivärden förtroendet att vara vakthund och se till att det blir aktieägarnas intressen som sätts i första rummet i Ica Gruppens styrelse.

----

Tillägg: På onsdagmorgonen meddelade Icahandlarnas Förbund att man sålt ytterligare 6 procent i Hakon Invest och att Icahandlarna därmed kommer ned till 51,3 procent av aktierna. Det ändrar inte på de förhållanden jag beskrivit ovan. Icahandlarnas förbundsstadgar säger att de inte får lov att gå under 50 procents ägande i Icakoncernen.

Vad det pekar på är däremot Icahandlarnas näsa för affärer. Hakon-aktien steg 25 procent under måndagen och tisdagen och den hastiga försäljningen torde ha inbringat omkring 780 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -