Aktien som stigit 600 procent på sex månader

Aktieraket (Uppdaterad) Ett bolag på Stockholmsbörsens small cap-lista har seglat upp jämsides med Africa Oil som småspararnas nya spekulationsfavorit. Uppgången det senaste halvåret är 660 procent och omsättningen i aktien är i nivå med storbolagens.

Det handlar om Göteborgsföretaget Fingerprint Cards. Bolaget utvecklar och tillverkar sensorer för fingeravtrycksavläsning och tillhörande teknisk utrustning. Fingeravtryck är en växande teknik för identifiering när det gäller till exempel betalkort, mobiltelefoner och inpasseringskontroller.

Bolaget har funnits länge på börsen och fanns med som ett av de it-företag som fick en fantasivärdering under it-bubblan kring millennieskiftet. Efter it-krachen har aktien haft stötvisa utbrott av 100-procentiga uppgångar, följt av nedgångar till utgångspunkten. 2003 och 2007 var sådana uppgångsår.

Nu är det dags igen. Sedan juli i fjol har aktien gått upp med 660 procent från nivån 3,60 kronor till i skrivande stund 27,40. Utvecklingen har dessutom accellererat under hösten och vintern. Bara den senaste månaden har aktien stigt med 120 procent.

Men uppgångarna beror på förhoppningar och ryktesspridning i kombination med en teknologi som ligger i framkant och har kittlande möjligheter.

I september tog aktien ett rejält skutt uppåt på spekulationer om att fingeravtrycksteknik skulle sitta i Apples nya Iphone5 som då släpptes. Apple hade dessförinnan köpt Fingerprints konkurrent Authentec. När det senare stod klart att telefonen inte innhehöll tekniken föll aktien en aning, men nu hade många riskvilliga aktieplacerare fått upp ögonen för aktien och fallet blev kortvarigt.

I oktober fick marknaden veta att Fingerprints vd Johan Carlström köpt sammanlagt 240 000 B-aktier i Fingerprint. Det är alltid en styrkesignal att vd köper aktier, och när det sker i ett förhoppningsbolag blir signalen extra stark.

Johan Carlström köpte sannolikt för omkring 6 kronor per aktie. Värdet på posten har sedan stigit från 1,4 miljoner kronor till 6,6 miljoner.

I november meddelande företaget i resultatrapporten att det tredje kvartalet gav en förlust före skatt på 9,7 Mkr och bedömningen var att försäljningen under andra halvåret skulle bli "mycket låg", men att orderingången beräknades öka igen under fjärde kvartalet.

Det var också vad som hände, och förklarar den senaste tidens rusning i aktien.

Den 26 november meddelade Fingerprint Cards att man erhållit en order värd drygt 20 miljoner kronor från bolagets distributör i Kina och Taiwan.

"Tidpunkten för denna order ligger i linje med vår mest optimistiska prognos i delårsrapporterna för andra och tredje kvartalet 2012 och bekräftar vår position som nummer ett på den kinesiska marknaden för kapacitiva areasensorer. FPC har i dag drygt 80 procent av denna marknad", skrev Johan Carlström i ett pressmeddelande.

I december gjorde bolaget "en Africa Oil", det vill säga man tog in nytt aktiekapital via en riktad nyemission från ett fåtal institutionella investerare. Emissionen genomfördes till aktuell börskurs och tillförde bolaget 36 miljoner kronor.

Sedan har spekulationerna kring bolaget tagit ny fart i samband med ett par hemlighetsfulla nyheter:

"Fingerprint Cards har vunnit sin tredje så kallade Design Win i Japan från en mobiltillverkare. Marknadslansering av den första modellen är planerad till tredje kvartalet 2013. På grund av rådande konkurrens vill mobiltillverkaren tills vidare vara anonym samt ej uppge initialt planerade volymer", hette det i ett pressmeddelande den 18 december.

I januari kom ytterligare en "Design Win", denna gång från ett designföretag i Kina som uppgavs erbjuda sina lösningar "för surfplattor åt flera kinesiska varumärken och massproduktion förväntas starta runt halvårsskiftet 2013".

En konkret order på 100 000 sensorenheter till Japan kom in, och så sent som igår, på måndagen,  kom beskedet att bolaget valts av en global nordamerikansk leverantör av tjänster för finansiell information. Dock var även denna kund hemlig.

Framtiden ser alltså spännande ut för bolaget.

"Vi öppnade vårt kontor i Nordamerika så sent som i november 2012 och den investeringen har redan gett resultat. Vi är konfidenta att vi kommer att kunna tillkännage ett flertal ytterligare Design Win i Nordamerika under 2013", har Johan Carlström sagt i ett pressmeddelande.

Men man ska komma ihåg att aktiekursen bygger på förväntningar. Fingerprint Cards gick med förlust varje år mellan 2002 och 2009. Sedan 2010 har det blivit små vinster, i 1-2 miljonersklassen.

Bokslutet för 2012 kommer den 21 februari.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -