På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så ger du bort aktier

Sparande Om du vill ge bort aktier i present till en vän, dina barn eller till en väns barn. Hur ska du då gå tillväga? Placera.nu guidar.

En aktiegåva kan på sikt  bli en mycket uppskattad present, men sedan de fysiska aktiebreven försvann är det inte längre att bara lägga värdepapperen i ett kuvert och ge bort. I vår tids datoriserad aktiehandel har det tyvärr blivit ganska knepigt att ge bort aktier. Men det går fortfarande. Det finns lite olika sätt att ge bort aktier på, och vad som passar bäst beror på ett antal faktorer:

Ge bort aktier mellan konton

Äger du redan de aktier som du vill ge bort så är det bästa att helt enkelt "föra över" dem till mottagarens aktie- och fondkonto. Då utlöses ingen skatt, eftersom det idag inte finns någon gåvoskatt i Sverige.

För att ge bort aktier skriver du en begäran om att du vill överföra aktierna till annan person, till den bank där du har aktierna. Begäran måste vidimeras av två utomstående personer. Många banker har särskilda blanketter för begäran, men du kan även själv skriva ett vanligt brev. Kravet hos exempelvis Avanza är att du skriver under brevet, skickar med en kopia på giltig ID-handling och att denna vidimeras av två utomstående personer.

Du kan inte föra över aktier från ditt aktie- och fondkonto till mottagarens kapitalförsäkring eller ISK. Även om det skulle vara tekniskt möjligt så skulle mottagaren behöva betala skatt för aktierna, eftersom det räknas som en försäljning när aktier förs över mellan depå och kapitalförsäkring/ISK. Skatteverket ser nämligen på processen som att mottagaren under en liten stund äger de överförda aktierna på sin depå, och därefter själv för över dem till kapitalförsäkring/ISK. Därmed blir det en överföring mellan mottagarens eget konto och mottagarens egen kapitalförsäkring/ISK, och då måste eventuell vinstskatt ändå betalas.

"Mottagaren skulle förlora på om du gjorde på det sättet", säger Karin Sköld Berzelius, skattexpert på Skatteverket.

Det är inte heller möjligt att föra över aktier från din kapitalförsäkring till mottagarens kapitalförsäkring. Bäst är alltså att helt enkelt ge bort aktier från ditt aktiekonto till mottagarens aktiekonto. Då tar mottagaren över ditt genomsnittliga anskaffningsvärde för aktierna - det vill säga det pris som du betalade för aktierna.

Det finns en poäng med att ge bort aktier som gått med förlust. Mottagaren kan efter att du gett gåvan välja att sälja aktierna, och därmed få fram en förlust, som går att kvitta mot andra aktie- eller fondvinster. Din "present" till mottagaren blir därmed att denne tack vare dig får ett skatteavdrag.

Om barnet inte har aktiekonto

Är den tänkta mottagaren av din aktiepresent en nyfödd bebis? Då kanske den lilla ännu inte har något aktie- eller fondkonto (och det kanske inte är aktuellt att ge bort förlustaktier, den lilla lär ännu inte ha hunnit få fram några stora aktievinster att kvitta förlusten mot).

Föräldrar och far- och morföräldrar kan enkelt öppna aktiekonto i barnets eller sitt eget namn beroende på vad man tycker passar. Öppnar de i barnets namn är det förstås barnet som äger aktierna, men föräldrarna har förfogande över kontot tills barnet är 18 år. Sedan har han eller hon fri tillgång till kontot. Öppnar de i eget namn har de full kontroll på värdepapperna tills de väljer att överlämna kontot till barnet.

Om du inte är vårdnadshavare kan du inte själv öppna konto i barnets namn, det kan bara vårdnadshavare göra. Båda vårdnadshavarna måste skriva under blanketten där man ansöker om att öppna konto för minderårig, och deras underskrifter måste vidimeras. På exempelvis Avanza finns en separat blankett för öppning av depå till minderårig.

Ett enkelt alternativ är att helt enkelt att tala om för föräldrarna att du vill ge bort aktier i present till deras barn, och be dem öppna ett konto.

Generellt gäller fortfarande att om du vill ge bort aktierna till ditt anskaffningsvärde måste du upprätta ett gåvobrev enligt bankens mall.

Köpa aktier via KF eller ISK

Har du inga aktier i nuläget som du vill ge bort, utan du vill köpa nya aktier direkt till barnet så kan du precis som vanligt välja mellan att öppna ett aktiekonto, en kapitalförsäkring eller ISK. Sparformer som ISK eller kapitalförsäkring har fördelen att aktierna är skattade och klara när barnet senare säljer av dem. Det är en smaksak om man vill ha ett aktiekonto eller ett schablonbeskattat sparande.

Inte heller här kan du som utomstående öppna en kapitalförsäkring eller ISK till barnet. Det måste föräldrarna göra, även om du även här förstås kan hjälpa dem hämta hem blanketter som sedan ska skickas in till banken.

Eftersom barnet är minderårigt är det föräldrarna som då formellt blir förvaltare i kapitalförsäkringen eller ISK:n. Det är därför föräldrarna som måste köpa in de aktier du tänkt ge bort i present. Ett alternativ är då förstås att sätta över pengar i likvider till ISK:n eller kapitalförsäkringen och sedan helt enkelt be föräldrarna köpa de aktier du tänkt dig.

Förmånstagande i kapitalförsäkring

ISK och kapitalförsäkring schablonbeskattas. För kapitalförsäkring sker beskattning varje kvartal och för ISK dras skatten i deklarationen, det vill säga en gång per år.

Om föräldrarna är förvaltare så måste de se till att det finns likvider på kapitalförsäkringen varje kvartal, så att skatten ska kunna debiteras. Om föräldrarna inte är insatta i sparandets värld så kan man kanske tänka sig att de uppfattar detta som viss administration. De kanske av olika anledningar inte heller vill stå som förvaltare och ansvara för de aktieinköp du tänker dig. Det kan med andra ord finnas skäl att inte göra föräldrarna till förvaltare. 

Det finns dock en lösning på detta, där du istället blir förvaltaren. Du kan öppna en kapitalförsäkring i ditt namn, som du äger, men där mottagaren/barnet står som förmånstagare.

"Man kan ange vem som helst som förmånstagare i en kapitalförsäkring för barnspar utan att föräldrarna måste godkänna det", säger Maria Christofi-Johansson, chef för kundservice på Avanza Bank.

Om du äger kapitalförsäkringen så kan du själv köpa in de aktier du tänkt ge bort i present, och det blir du som får se till att det finns likvider till beskattningen varje år. Så länge du äger kapitalförsäkringen så är det du som bestämmer när barnet ska få tillgång till aktierna som finns på kontot.

Om du äger kapitalförsäkringen så kan du själv köpa in de aktier du tänkt ge bort i present, och det blir du som får se till att det finns likvider till beskattningen.

Fullmakt i ISK

Ett annat alternativ om föräldrarna inte vill vara förvaltare är att be dem öppna en ISK för minderårig och sedan ge dig fullmakt att förvalta kontot, om de inte själva vill förvalta eller administrera det. Då kan du enkelt själv inhandla de aktier du tänkt ge bort i present.

---

Observera att regler och villkor för olika konton och försäkringar kan skilja sig mellan olika banker. I denna artikel har vi utgått från vad som gäller hos Avanza Bank.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -