Köpvärda fonder i januari

Fondtips På marknaden kan vi skönja en del ljus, trots att det fortfarande ser mörkt ut för den ekonomiska utvecklingen i världen. I våra tio köpvärda fonder för januari intar vi en lite mer optimistisk syn.

Den senaste tiden har värdens börser har gått starkt. Framför allt de europeiska som har stigit med 8 procent på en månad. Bättre konjunktursiffror, höjt kreditbetyg för Grekland och det faktum att Spanien säger sig inte behöva nödlån kan vara faktorer som låg bakom optimismen. Förväntningarna har ju varit nere på recessions- och undergångsnivåer. I ett sådant läge krävs det inte mycket för en mental omställning.

I USA har debatten gått het om budgetstupet, innan en överenskommelse till sist nåddes på nyårsdagen. Uppgörelsen spred lättnad på finansmarknaderna världen över, även om många frågor kring den amerikanska budgeten och statsskulden fortfarande kvarstår.

Kina har fått ett nytt ledarskap. De nya ledarna är inte lika öppna med sina framtidsplaner som ledare i väst är, men börserna har reagerat positivt. Investerarna har också återfått lite förtroende för aktiemarknaden, delvis genom positivare signaler om tillväxt och förväntningar.

Sammantaget har situationen för förbättrats en aning, även om det ser fortsatt mörkt ut totalt sett. Men finansmarknaden reagerar alltid innan realekonomin gör det och kanske vi är nära en vändning.

För rådvilla sparare kan förhoppningsvis våra tio köpvärda fonder, med olika risknivåer, vara till hjälp. I januarilistan gör vi ett antal förändringar och intar vi en lite mer optimistisk syn och ökar risknivån. Bland lågriskfonderna byter vi ut Alcur mot Skagen Krona. Det beror inte på att fonden inte levererar, för det gör den, men för att fonden fortfarande inte går att handla på någon fondplattform och minsta investering är en halv miljon kronor. När Alcur blir mer privatorienterad kommer vi att omvärdera förändringen.

Bland högriskfonderna tar vi in Atlant Sharp på bekostnad av Danske Invest Indien. Det är första gången placera.nu rekommenderar en högriskhedgefond. Placera.nu anser fonden ska ses som ett alternativt, och komplement till en investering i en svensk aktiefond.

Generellt gäller att så länge man träffar rätt, så blir det högre avkastning i högriskfonderna. Som namnet anger finns här dock också risk för större bakslag. Listan är en sammanställning av analyser vi haft tidigare på placera.nu, där vi anser att budskapet fortfarande gäller.

Hög risk

Atlant Sharp: Hedgefonden Atlant Sharp är ett reellt alternativ till svenska aktiefonder. Den hänger med i uppgångarna men skyddar mot stora nedgångar. Placera.nu rekommenderar köp. Läs hela analysen här.

Carnegie Rysslandsfond: Rysslandsfonderna har drabbats hårt av eurokrisen. Samtidigt har de politiska riskerna i landet ökat. Trots det kommer Rysslandsfonderna att gå starkare än det flesta andra när väl världen stabiliseras. Läs hela analysen här.

db X DBX ESTXX 50 ETF: Europabörserna tillhör den senaste tidens vinnarmarknader. Bäst har det gått för de stora bolagen, medan småbolagen inte har hängt med. Placera.nu tror att trenden fortsätter och rekommenderar två indexfonder. Läs hela analysen här.

Danske Invest Global Emerging Markets: Placera.nu har jämfört avkastning och risk för tillväxtmarknadsfonderna Skagen Kon-Tiki och en utmanare från Danske Invest. Analysen visar att det är dansken som kan inta tronen, med hjälp av en skotte. Läs hela analysen här.

Medelrisk

Danske Invest Horistont Försiktig: Köp en aktiefond och en räntefond som har du skapat din egen blandfond, brukar det heta. Men det kan visa sig lättare sagt än gjort att få bättre avkastning än duktiga blandfondsförvaltare. Läs hela analysen här.

Nordic  European Absolute Return Fund: Det kan vara en av Sveriges mest okända fonder. Men den tillhör det absoluta toppskiktet av medelriskhedgefonder. Läs hela analysen här.

Carnegie Corporate Bond: Med rekordlåga räntor på säkra statspapper växer intresset för företagsobligationsfonderna. Placera.nu förklarar hur de fungerar och ger samtidigt rekommendationer till dig som är sugen på en investering. Läs hela analysen här.

Låg risk

Skagen Krona: De senaste tre åren har räntefonden Skagen Krona gått riktigt starkt i förhållande till sina konkurrenter. Avkastningen ligger högre än snittet samtidigt som risken har legat på samma nivå. En bra kombination.

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit mest av alla sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar placera.nu lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

----

Vår lista över tio köpvärda fonder ges på sex månaders sikt. Är du nyfiken på hur våra fondtips har gått? Här ser du hur våra rekommendationer i juli utvecklades.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlant Sharp Köp 1 289,77 -
Carnegie Rysslandsfond A Köp 50,76 -
Köp 0,00 -
Danske Invest GloblEmergingMarkts A Köp 535,96 -
Köp 161,18 -
Köp 211,06 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 354,90 -
Köp 113,74 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 118,43 -
Atlant Stability Köp 1 267,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -