Tillfällig frist för PA Resources

Pa resources Obligationsägarna har gett oljebolaget tillstånd att tillfälligt underskrida de finansiella nivåer som gäller i obligationsvillkoren. Därmed är ett av många hinder undanröjda för det krisdrabbade företaget.

PA Resources meddelade på fredagen att ägarna till bolagets svenska obligationer beviljat en så kallad waiver. Det betyder att de godkänner att bolaget tillfälligt har mindre eget kapital än vad som angetts i obligationsvillkoren. Waivern gäller på villkor att bolaget lyckas genomföra en hel kedja av finansiella transaktioner.

Nu återstår att locka innehavarna av bolagets konvertibler att konvertera dessa till aktier, för att på så sätt omvandla cirka 1 miljard kronor i lånat kapital till eget kapital. Detta är i sin tur en förutsättning för att bolaget ska genomföra en nyemission på 700 miljoner kronor.

Placera.nu har tidigare rekommenderat att sälja både aktien och konvertibeln. Mycket talar nu för att det är svårt att komma ur konvertiblerna, vilket sätter saken i ett annat ljus.

Vid en eventuell konkurs är aktieägarnas pengar förlorade. Det är även konvertibelägarnas pengar. Konvertibelägarna äger en så kallad efterställd fordran på bolaget, vilket gör att de inte har någon återvinning att se fram emot i ett eventuellt ackorsförfarande.

"Aktieägarna och konvertibelägarna sitter i samma sits. Det är därför bättre för alla om alla konverterar till aktier", säger PA Resources finanschef Nicolas Adlercreutz.

Slutsatsen är att den som hittills inte lyckats komma ur sin investering i PA Resources bör hjälpa till, för sin egen skull.

Tågordningen är nu att en extra bolagsstämma den 7 december ska besluta om förtida inlösen av konvertiblerna. Först därefter kommer konvertibelägarna att erbjudas att konvertera.

Men först när minst 90 procent av konvertiblerna är konverterade till aktiekapital, kan den garanterade nyemissionen genomföras. Om bolaget lyckas genomföra denna kedja av åtgärder är den akuta krisen undanröjd.

PA Resources styrelse gick tidigare i veckan ut med ett brev till konvertibelägarna och uppmanade dem att konvertera, om inte så hotar konkurs, meddelade styrelsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -