PA Resources varnar för konkurs

Pa resources PA Resources varnar för att bolaget kan sättas i konkurs. Detta i ett brev till konvertibelägarna vars medverkan krävs i en kedja transaktioner som ska hålla liv i företaget.

För ett par veckor sedan presenterade styrelsen för PA Resources ett förslag som ska minska bolagets höga skuldsättning och samtidigt öka bolagets egna kapital med cirka 1,7 miljarder kronor. Det föreslås ske genom två transaktioner:

För det första uppmanas alla ägare av PA Resources konvertibel som löper ut 2014 att i förtid byta sina konvertibler mot aktier. Detta tillför inte bolaget några nya pengar, men medför att de pengar som lånats via konvertiblerna kan föras över till eget kapital.

En konvertibel är ju ett lån där innehavaren på förfallodagen antingen kan få sina pengar tillbaka, eller omvandla summan man lånat ut till aktier. Att PA Resources ska betala tillbaka några pengar förefaller inte aktuellt. Därför är konvertibelägarnas enda chans att rädda sina pengar att gå med på en konvertering.

För det andra vill bolaget göra en nyemission på 700 Mkr. Nyemissionen är garanterad, men förutsätter att steg ett sker - att bolagets eget kapital stärks genom att minst 90 procent av de utestående konvertiblerna byts mot aktier.

Ett av bolagets problem är att konvertiblerna är spridda på en stor mängd småsparare som inte är samordnade och kanske inte ens nås av informationen.

Av nyemissionen riktas cirka 50 procent till de konvertibelägare som bytt sina konvertibler mot aktier och cirka 50 procent till bolagets nuvarande aktieägare.

Det är tydligt att det nu börjar brännas i PA Resources styrelserum. Bolaget påminner nu i ett brev till konvertibelägarna att deras medverkan krävs för fortsatt överlevnad.

"Det är viktigt att poängtera att varken erbjudandet till konvertibelägare eller företrädesemissionen kommer att fullföljas om inte ägare till minst 90 procent av alla konvertibler väljer att byta sina konvertibler mot nya aktier eller om den extra bolagsstämman den 7 december inte skulle godkänna styrelsens förslag enligt ovan", skriver PA Resources och fortsätter:

"Om de föreslagna transaktionerna inte genomförs är det styrelsens bedömning att bolaget kommer att tvingas in i en formell rekonstruktionsprocess eller försättas i konkurs vilket kan innebära att ägarna av konvertibler kan komma att förlora hela eller delar av sin investering."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -