Köpvärda fonder i november

Fondtips Det ser ut att kunna bli en riktigt mörk höst. I USA drar det ihop sig till storm och i Europa ser läget fortsatt osäkert. Då kan våra tio köpvärda fonder vara still stor hjälp för dig som är rådvill. Här är vår lista för november.

I USA fick hotet från stormen Sandy börsen att hålla stängt på måndagen den 29 oktober. Sandy är en god symbol för världens finansmarknader. Där har det stormat länge, och ingen vet om den mojnar eller tilltar i styrka, eller hur länge den kommer hålla i sig.

Risken är stor att vi får en riktigt trist börshöst, med ökad osäkerhet och fallande kurser. I USA stundar presidentval och efter det en "fiscal cliff" som, om den inte hanteras rätt, kan äventyra den amerikanska ekonomin.

I Europa ser kanske ytan lugnare ut, men under den kokar det fortfarande. I Grekland förhandlar regeringen fortfarande EU:s tjänstemän om mycket landet måste spara för att få ytterligare nödlån. Från Spanien väntar marknaden fortfarande på att de ska begära nödlån, men de verkar de vilja undvika i det längsta. Men det innebär också att ECB inte kan sätta igång sina stödåtgärder, vilket kan fördjupa krisen.

I Asien ser det också ganska mörkt ut. Tillväxten i både Kina och Indien har skrivits ned. Men det positiva är att också inflationen har kommit ned. I Kina väntas ledarbyte, och marknaden förväntar sig inga drastiska ändringar i politiken, vilket många hade hoppats på.

Som lök på laxen signalerar många bolag att framtiden är högst oviss för deras intjäning. I ett så svårt läge kan förhoppningsvis våra tio köpvärda fonder, med olika risknivåer, vara still stor hjälp för rådvilla fondsparare. I novemberlistan gör vi en förändring bland högriskfonderna.

Generellt gäller att så länge man träffar rätt, så blir det högre avkastning i högriskfonderna. Som namnet anger finns här dock också risk för större bakslag. Listan är en sammanställning av analyser vi haft tidigare på placera.nu, där vi anser att budskapet fortfarande gäller.

Hög risk

Danske Invest India A: Indien är en spännande fondmarknad som har gått riktigt bra den senaste tiden. Det finns också en del som talar för en fortsatt god utveckling. Bland Indienfonderna har placera.nu några favoriter men också några som vi avråder från. Läs hela analysen här.

db X DBX ESTXX 50 ETF: Europabörserna tillhör den senaste tidens vinnarmarknader. Bäst har det gått för de stora bolagen, medan småbolagen inte har hängt med. Placera.nu tror att trenden fortsätter och rekommenderar två indexfonder. Läs hela analysen här.

Danske Invest Global Emerging Markets: Placera.nu har jämfört avkastning och risk för tillväxtmarknadsfonderna Skagen Kon-Tiki och en utmanare från Danske Invest. Analysen visar att det är dansken som kan inta tronen, med hjälp av en skotte. Läs hela analysen här.

Medelrisk

Danske Invest Försiktig: Köp en aktiefond och en räntefond som har du skapat din egen blandfond, brukar det heta. Men det kan visa sig lättare sagt än gjort att få bättre avkastning än duktiga blandfondsförvaltare. Läs hela analysen här.

Nordic Absolute Return Fund: Det kan vara en av Sveriges mest okända fonder. Men den tillhör det absoluta toppskiktet av medelriskhedgefonder. Läs hela analysen här.

Carnegie Corporate Bond: Med rekordlåga räntor på säkra statspapper växer intresset för företagsobligationsfonderna. Placera.nu förklarar hur de fungerar och ger samtidigt rekommendationer till dig som är sugen på en investering. Läs hela analysen här.

Låg risk

Öhman Fonder Penningmarknadsfond: Många anser att västvärlden står på randen till kollaps och fondsparare söker trygga alternativ. Men vissa sparare kan inte ha kontanter på konto, utan de måste välja fonder, till exempel i PPM. Placera.nu rekommenderar tre riktiga lågriskfonder. Läs hela analysen här.

Alcur: Den okända fonden Alcur är ett attraktivt alternativ till den populära lågriskhedgefonden Atlant Stability. Men bara för de rika. Placera.nu anser att det är dags att öppna för småspararna. Läs hela analysen här.

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit mest av alla sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar placera.nu lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

----

Vår lista över tio köpvärda fonder ges på sex månaders sikt. Är du nyfiken på hur våra fondtips har gått? Här ser du hur våra rekommendationer i maj utvecklades.
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Danske Invest India A Köp 316,89 -
Köp 0,00 -
Danske Invest GloblEmergingMarkts A Köp 517,82 -
Köp 158,92 -
Köp 200,93 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 349,73 -
Öhman Kort Ränta A Köp 170,67 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 117,90 -
Atlant Stability Köp 1 259,22 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -