Indienfonderna du ska ha - och de du ska undvika

Fondanalys Indien är spännande fondmarknad som har gått bra senaste tiden och det finns en del som talar för en fortsatt bra utveckling. Bland Indienfonderna har placera.nu några favoriter men också några som vi avråder från.

Under hösten har Indien inlett ett relativt omfattande reformarbete. Utländska direktinvesteringar i flygindustrin, detaljhandel och försäkringsbolag avregleras, samtidigt som bränslepriserna höjds, vilket minskar statens kostsamma oljesubventioner. Den indiska centralbanken har också sänkt reservkraven för banksystemet. De förbättrar likviditeten i det finansiella systemet.

Tanken med det reformarbetet är att få fart på ekonomin och minska statens utgifter, och underlätta finansiering av nya investeringar i näringslivet. Läs mer här.

Marknaden har mottagit nyheterna mycket positivt och den indiska börsen har stigit kraftigt. Många bedömare tror att det vi har sett hittills bara är början på ytterligare reformer, vilket kan få börsen att fortsätta stiga. I den andra vågskålen ligger självklart oron för den globala konjunkturen, eurokrisen och problemen med de amerikanska underskotten.

De som funderar på Indien har cirka 35 olika fonder att välja mellan. Det finns sju fonder från nordiska fondbolag. Vi kan dock snabbt avskriva fonderna från storbankerna Nordea, Fim, Handelsbanken, DNB och Simplicity.

Gemensamt för dem är att de oftast har uppvisat både högre risk och lägre avkastning än snittet i fondkategorin. Fondernas betyg, förutom Simplicity, ligger på låga två av fem, och har gjort det de senaste åren.

Simplicity Indien har förvisso en trea i betyg, men placera.nu tror inte på bolagets regelstyrda kvantitativa förvaltningsmodell. Bolaget säger själva att de investerar i dokumenterade vinnare, men de senaste fem åren har fonden tappat 38 procent i värde. Det är drygt 2,5 gånger så dåligt som snittfondens 14,5 procent, och sämst av alla Indienfonder.

Även om framtiden är oviss så är det bättre att fokusera på fonder som bevisligen har presterat bra under åren. Carnegie Indienfond är en av dem. Men det finns andra som har presterat bättre.

Två av de absolut bästa Indienfonderna förvaltas av det skotska bolaget Aberdeen. Den ena är deras egen fond, Aberdeen Global Indian Equity D2, den andra är Danske Invest India A. Fonderna förvaltas av Aberdeens tillväxtmarknadsteam som är baserat i London och Singarpore.

Båda fonderna uppvisar både högre avkastning och lägre risk än konkurrenterna sett både över ett, tre och fem år. Det goda förvaltningsresultatet har Morningstar belönat med högsta betyg, fem.

Avkastningen de senaste fem åren ligger på cirka 20 procent. Att det har varit både möjligt och bra att avvika från index illustreras lätt med i jämförelse med den börshandlade indexfonden, db x-trackers S&P CNX NIFTY ETF.

Den har tappat drygt 20 procent i värde de senaste fem åren. Även sett över tre år har en placering i ETF:en varit dålig. Avkastningen ligger på minus 4 procent, vilket är betydligt sämre än Danske Invest India och Aberdeen Global Indian Equity som ligger på plus 22 procent.

Fonderna har också bland de lägsta avgifterna bland Indienfonder. Danske Invest India kostar 1,6 procent per år medan Aberdeen Global Indian Equity tar ut 1,75 procent. Annars spänner den från 1 till 3 procent per år, där Franklin India har lägst avgift och FIM India har högst.

Det finns flera anledningar att välja Danske Invest India framför Aberdeen Global Indian Equity. Den viktigaste kanske är att avgiften är 0,15 procent lägre per år. En annan är att handeln är en dag snabbare i Danske Invest India.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sälj 158,45 -
Danske Invest India A Köp 309,48 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -