Här är de nya fondstjärnorna

Fonder Åtta fonder har i september fyllt tre år och därmed fått sina första betyg i Morningstar. Här är fondbolagen som kan korka upp champagnen för sina femmor i betyg. Storbankernas fondförvaltare lär dock inte dricka bubbel.

Fondens betyg eller rating, som det också kallas, har blivit ett viktigt nyckeltal för fondbolagen, framför allt de vänder sig till institutioner. Ratingen är ett mått på hur bra fonden har presterat jämfört med andra liknande fonder. Fem är högst och ett lägst.

Ratingen tar hänsyn både till fondens avkastning och risk och inkluderar även fondens avgifter. Hög avkastning i kombination med låg risk ger högre betyg. Även privatpersoner tittar mer och mer på fondernas rating innan de bestämmer sig för om de ska slå till eller inte.

För att kunna få ett betyg måste fonden har funnits i tre år. Innan dess är det många institutioner som inte bemödar sig att ens tala med fondens säljare. Därför är just treårsdagen en stor dag för alla fondbolag och dess fondförvaltare.

När september var till enda fyllde åtta Sverigebekanta fonder tre år. Placera.nu antar att det var med spänning de väntade på betyget som Morningstar räknar fram. Skulle det bli champagne och klackarna i taket, eller bistra miner och nya strategimöten om fondens framtid?

Hos det lilla fondbolaget Caprifol i Stockholm borde det vara klackarna i taket. Deras fond, Nordiska Fonden, har belönats med högsta betyg, fem. Som namnet antyder placerar fonden i nordiska aktier. Det har förvaltarna, Jacob Hesser gjort riktigt bra de senaste tre åren.

Avkastningen ligger på nästan 43 procent över tre år, vilket är betydligt bättre än gruppen nordiska aktiefonder som bara har stigit med 12 procent. Samtidigt har förvaltarna lyckats hålla risken på samma nivå som konkurrenterna, 18 procent.

Säljarna på Invesco kan också gnugga händerna, framför allt när de är ute och torgför sin europeiska blandfond, Invesco Balanced Risk Allocation och sin europeiska företagsobligationsfond, Invesco Global Investment Grade Corp Bond A EUR.

De senaste tre åren har blandfonden stigit med drygt 16 procent, till en risk på 7,5. För att förstå att det är bra så är motsvarande siffror för konkurrenterna minus 10 procent till en risk på 7. Högre avkastning till nästan samma risk belönas frikostigt av Morningstar. I detta fall med en femma.

Den absoluta avkastningen för företagsobligationsfonden var inte lika bra, minus en halv procent, räknat i svenska kronor. Men det beror till stor del på den svaga europeiska valutan. I euro steg fonden med drygt 6 procent. Men relativt var det bättre än konkurrenternas fonder som i snitt har tappat knappt 2 procent, räknat i svenska kronor. Risken i Invesco Global Investment Grade Corp Bond A EUR uppgår till drygt 6 procent, vilket är lägre än snittets knappt 7 procent. Fonden belönas med näst högsta betyg, fyra.

Även hos JP Morgan kan de slå sig för bröstet. Deras lite udda fond JPM ASEAN Equity har fyllt tre år och fått högsta betyg. Fondens inriktning är inte någon kioskvältare bland svenska fondsparare. Asean står för Association of South East Asian Nations där Singapore, Malaysien, Thailand, Fillipinerna, Indonesien och Brunei ingår.

Avkastningen, de senaste tre åren, uppgår till 56 procent. Det är nästan 14 procentenheter bättre än snittet för övriga Asean-fonder som ligger på 42 procent. Risken för fonden uppgår drygt 14,5 procent, vilket är lika som snittet.

Hos Black Rock antar vi att födelsedagsbarnet, BGF Asia Pacific Equity A2 USD, får en helt högst ordinär present. Av Morningstar fick fonden nämligen bara betyg tre, vilket varken gör till eller från. De senaste tre åren har fonden presterat ganska precis i linje med snittet av de andra Asien x-Japanfonderna. Avkastningen uppgår till cirka 14,5 procent, likaså risken.

Det blev inte heller något jubel hos SEB när deras globala aktiefond som riktar sig till private banking kunderna fyllde tre år. SEB Private Banking Global har stigit med blygsamma 2 procent de senaste tre åren. Motsvarande siffra för gruppen breda globala aktiefonder ligger på plus 8 procent. Risken på drygt 12 ligger också över snittets, drygt 10 procent.

Den dåliga avkastningen och den högre risken till trots så får fonden betyg tre av Morningstar. Placera.nu antar att en nedgradering är att vänta om inte resultatet förbättras framöver.

För tre år sedan lanserade Handelsbanken en ny svensk blandfond, Handelsbanken Potential 75. Då lanserades också Fondmarknaden sin blandfond, Fondmarknaden Global Edge R. Placera.nu antar att champagnen får ligga till sig ytterligare ett bra tag. Morningstars dom över fondernas prestationer är allt annat än tillfredställande både för fondbolag och kunder.

Handelsbanken Potential 75 har i och för sig stigit med nästan 12 procent, men det är sämre än konkurrenterna som ligger på plus 13,5 i snitt. Handelsbanken Potential 75 har också uppvisat högre risk än andra fonder, 11 procent jämfört 7 för snittet. Morningstars betyg blir därmed det näst lägsta, två.

Ännu värre har det gått för Fondmarknaden Global Edge R. Fonden har tappat 3 procent de senaste åren, snittet för andra liknande fonder ligger på 13,5 procent. Även risken har varit högre än genomsnittsfonden i kategorin, drygt 9 procent jämfört med 7 procent. Morningstars födelsedagspresent är betyg, ett.

Fond

Betyg

Avk% 3 år

Risk 3 år

Caprifol Nordiska Fonden

5

43,1

18,2

Kategorisnitt

 

12,2

18,3

Invesco Balanced-Risk Alloc A Acc

5

16,2

7,5

Kategorisnitt

 

-9,6

7,0

JPM JF ASEAN Equity A

5

56,2

14,6

Kategorisnitt

 

42,4

14,8

Invesco Global Inv Grd Corp

4

-0,4

6,1

Kategorisnitt

 

-1,6

6,8

BGF Asia Pacific Equity Inc A2 USD

3

14,4

14,6

Kategorisnitt

 

14,9

13,9

SEB Private Banking Global

3

2,1

12,1

Kategorisnitt

 

8,5

10,7

Handelsbanken Potential 75

2

11,8

11,0

Fondmarknaden Global Edge R

1

-3,1

9,1

Kategorisnitt

 

13,6

7,1

Källa: Morningstar tom sep-12

     
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -