Ett dussin köpvärda aktier

Aktietips Det ser surt ut på aktiemarknaden, men kanske är det just det som öppnar för  billiga aktieköp. Det var budskapet från aktiepanelen när Avanza Bank på måndagen höll sparträff i Malmö. Här är panelens tolv aktietips.

Många fond- och förmögenhetsförvaltare delar åsikten att det ser mörkt ut i Europa, Sveriges största exportregion. Därför bör de stundande kvartalsrapporterna från främst verkstadsindustrin bli en ganska medioker historia. Den starka kronan är också en avgjort negativ faktor för industrin.

I andra vågskålen har vi de låga räntorna, de synkroniserade stimulanspaketen som genomförs av världens centralbanker samt möjligheten att konjunktursignalerna planar ut, om än på en låg nivå.

Detta var fonden som tecknades upp då Avanza Bank på måndagskvällen höll en sparträff på hotell Hilton i Malmö. Och intresset var stort. En fullsatt lokal om cirka 500 personer lyssnade intensivt på vad deltagarna hade att säga.

Börspanelen bestod av Viktor Henriksson, förvaltare av Carnegies småbolagsfond, Charlotta Faxén, förvaltare av Lannebo Mix, Tommi Saukkoriipi, förvaltare av SEB:s nordiska aktiefond samt Per H Börjesson, vd för sparbolaget Spiltan.

Panelens aktietips blev också förhållandevis defensiva, vilket betyder att aktierna som rekommenderades är av typen mindre konjunkturkänsliga och mindre svängiga (volatila).

Viktor Henrikssons tre favoriter är värdetransportbolaget Loomis, Icas-ägaren Hakon Invest och fastighetsbolaget Balder.

"Loomis är lågt värderat, har hög utdelning och gynnas av konkursen i Panaxia. Hakon Invest äger 40 procent av Ica som går oerhört bra och är Europas mest välskött dagligvarukedja. Dessutom är 60-procentsägaren, nederlänska Ahold, på väg att sälja sin del. Det kan ge ett nytt högre värde på Hakons Ica-innehav", sa Viktor Henriksson.

Balder tycker han är ett köptips eftersom fastigheter gynnas av det låga ränteläget, och eftersom Balders aktie specifikt har en klart lägre värdering än andra fastighetsbolag.

Charlotta Faxéns tre favoriter är spelbolaget Unibet, mediekoncernen MTG och stålbolaget SSAB.

"Unibet går bra. Aktien är attraktivt värderad och direktavkastningen är hög. MTG:s aktie har gått dåligt ett tag och kommit ned på intressanta nivåer. På lite längre sikt är det även bra att de har tv-rättigheter till fotbolls-VM i Brasilien. SSAB har vinstvarnat, så nu vet vi var det bolaget står och ställer man bolagets utsikter mot aktiekursen ser det intressant ut", sa hon.

Tommi Saukkoriipi väljer försvarskoncernen Saab, och två norska bolag - byggbolaget Veidekke och oljeservicebolaget Aker Solutions.

"Saab är lågvärderat, har tillväxt och skyddas av höga inträdesbarriärer för eventuella konkurrenter. Många tror att JAS Gripen är hela affären i Saab, men aktien är köpvärd även utan Jas, som kommer till som en krydda. Veidekke är ett byggbolag som gynnas av låga räntor och intensivt byggande i det rika Norge. Aker är det mest intressanta bolaget i den expansiva norska oljeiserviceindustrin", var Tommi Saukkoriipis motiveringar.

Till sist var det Per H Börjesson som tipsade om gummiföretaget Hexpol och övervakningskameratillverkaren Axis. De bägge bolagen har en stark tillväxt som inte ser ut att mattas av. Förvisso har Axis en dyr aktie, med ett p/e-tal på 25.

"Men om Axis fortsätter att ha p/e 25 och fortsätter att växa enligt plan kommer aktien att gå upp", sa Per H Börjesson.

Han avslutade med att kapa igenom en rekommendation av sin egen aktie, Spiltan, som handlas på den så kallade Alternativa aktiemarknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -