Nederman köper igen

Aktieanalys För två år sedan slog miljöteknikföretaget Nederman till med ett stort förvärv när danska Dantherm köptes. Förra veckan var det dags för ett nytt köp. Vi gillar denna förvärvsstrategi.

Nederman är ett företag med anor från 1944 som tillverkar olika slags sugar och filter som avlägsnar hälsovådliga ting som svetsrök, avgaser, slipdamm, oljedimma med mera från reparationsverkstäder, bilverkstäder, industrier och andra tillhåll där detta krävs av arbetsmiljöskäl. Kunderna varierar från svets- och bilverkstäder till petrokemisk industri, laboratorier och bagerier. Produkterna skapar en renare och säkrare arbetsmiljö, men i många fall handlar det även om att skydda den egna produktionsutrustningen från exempelvis damm, eller att höja kvaliteten på slutprodukterna som kan skadas eller påverkas av föroreningar i luften.

Nedermans produkter ligger således helt rätt i tiden. Ett ökat miljömedvetande och skärpt lagstiftning i flera länder talar till bolagets fördel. Det gäller även på tillväxtmarknader som Kina, där arbetsmiljöfrågorna alltmer kommit i förgrunden och t o m fungerar som ett konkurrensmedel för företagen i jakten på personal.

Bolaget har en förvärvsdriven expansionsplan och har som målsättning att öka försäljningen med 10 procent årligen, varav hälften av detta ska komma via förvärv. Efter att ha harvat runt 1 miljard i försäljning under ett par år så slog bolaget till med ett jätteförvärv år 2010 när danska Dantherm köptes för runt 350 Mkr. Nederman fördubblade då i ett slag sin försäljning till 2 miljarder kronor och stärkte även sin ställning rejält på den viktiga och konjunkturstabila eftermarknaden där man tidigare varit väldigt svaga. Tack vare Dantherm-förvärvet täcker Nederman numera hela investeringsprocessen, från projektering till installation och service. Nederman är nu även etta på världsmarknaden inom sin nisch, där den närmaste konkurrenten har en försäljning på knappt 1,5 miljarder kronor.

Förra veckan var det dags igen. Nederman meddelade att man köper det amerikanska bolaget Environmental Filtration Technologies (EFT) för 250 Mkr på skuldfri basis. EFT omsätter runt 830 Mkr och hade ifjol en rörelsemarginal före avskrivningar på cirka 4,3 procent. Nederman betalar alltså 7 gånger rörelseresultatet före avskrivningar och kommer att få en totalomsättning på närmare 3 miljarder kronor efter förvärvet som finansieras genom att man tar upp ett banklån på hela köpesskillingen. Nettoskulden kommer som en konsekvens av detta att stiga till 690 Mkr.

Integrationen beräknas vara helt klart under slutet av nästa år och då väntas bolagen nå synergivinster på 45 Mkr årligen, med full effekt år 2014. EFT konsolideras dock i Nedermankoncernen redan den 1 oktober 2012. Genom förvärvet stärks Nedermans position kraftigt på de nordamerikanska och australiensiska marknaderna. Innan förvärvet hade Nederman en försäljning på under 50 Mkr i Nordamerika, men med ETF blir man nu två på den nordamerikanska marknaden med en omsättning uppåt en miljard kronor enligt vd Sven Kristensson. Integrerings- och omstruktureringskostnaderna bedöms samtidigt inte kosta mer än 50 Mkr.

Allt sammantaget känns förvärvet riktigt bra på pappret. Nedermans produkter kommer nu att säljas genom egna kontor och agenter i ett sextiotal länder över hela världen. 54 procent av försäljningen sker i Europa, mellanöstern och Afrika, 32 procent går till kunder i Nord- och Sydamerika och resterande 13 procent till Asien och Australien.

Det enda som bekymrar mig är hur rörelsemarginalen kommer att utvecklas framgent. EFT:s rörelsemarginal före avskrivningar på 4,3 procent ifjol var inte ens hälften så mycket som Nedermans. Antar man att bolaget är fullt konsoliderat och att fjolårets lönsamhet gäller för båda bolagen så innebär förvärvet att Nedermans rörelsemarginal före avskrivningar faller från 10,5 till 8,5 procent nästa år. Ovanpå det kommer beräknade synergivinster att lyfta rörelsemarginalen med ytterligare 1,5 procent, vilket trycker upp marginalen till 10 procent. Detta kommer dock inte att ske över en natt, utan vi får räkna med att det dröjer till 2014.

Kortsiktigt finns det därför fog för att oroa sig över att marginalen kommer att pressas av integrationskostnaderna på upp till 50 Mkr och transaktionskostnader på upp till 14 Mkr under resterande del av 2012. Den ökade nettoskulden sätter också större press på vinsterna i form av högre räntekostnader. Nettoskulden kommer att uppgå till runt 3 gånger rörelseresultatet före avskrivningar. Det borde normalt sett inte hämma utdelningsnivån från ifjol på 3,25 kronor med tanke på att kassaflödet är starkt, men å andra sidan har Nederman aldrig riktigt varit ett direktavkastningscase.   

Som framgår av tabellen intill så ger oss våra prognoser en nettovinst runt 145 Mkr, eller 12,3 kronor per aktie. Till dagskurs 132 kronor blir p/e-talet således 10,7. Ev/ebit blir ungefär lika mycket. 

Vi anser att det är attraktivt med tanke på att synergivinsterna inte är räknade i detta fall. Dessutom lägger förvärvet av ETF en bra grund för långsiktig tillväxt i Nordamerika som är en stor marknad för Nederman. Vi höjer således rekommendationen till köp.

---

Den här artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan i nummer 38 den 17 september. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nederman Holding Köp 134,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -