Africa Oil: "Det är bra att svenskarna är hemma"

Africa oil "Jag är glad att svenskarna är hemma igen". Det sa Africa Oils vd Keith Hill på fredagen om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Keith Hill varnar samtidigt för ökad politisk risk i samtliga afrikanska länder där bolaget är verksamt.

På fredagen höll de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye en uppmärksammad och gripande presskonferens efter att ha anlänt till Stockholm. Martin Schibbye berättade om de dramatiska dygn då de greps i Ogaden-provinsen i Etiopien och om sina 14 månader i fängelse.

"Vi trodde vi skulle dö. De fyra dygnen i öknen var de längsta dagarna i ens liv. Vi blev rädda på riktigt när de drog igång en filminspelning som skulle iscensätta vårt gripande och förväntade sig att vi skulle medverka. Vi kunde inte tro att de skulle låta oss se det och ändå låta oss leva", sa Martin Schibbye.

De båda journalisternas syfte med resan till Etiopien var att rapportera från Ogaden-provinsen, undersöka och  visa vilken påverkan internationella oljebolag har i området, bland annat Lundin-ägda Africa Oil.

Samtidigt, bara några kvarter bort, höll just denna dag Africa Oil en bolagspresentation för svenska investerare.

"Jag är glad att de är hemma igen", sa Africa Oils vd Keith Hill om svenskarna.

Keith Hill sa också att han räknar med ökad politisk oro och risk för bolaget i samtliga afrikanska länder där bolaget är verksamt: Kenya, Etiopien och Somalia.

"I mars nästa år är det val i Kenya. Det är inte osannolikt att det blir nya oroligheter där då", sa Keith Hill och syftade på de kravaller som uppstod i Kenyas huvudstad Nairobi i samband med valet 2007.

Risken i områdena ökar ju mer olja som hittas eftersom de potentiella intäkterna trissar upp stämningen, både politiskt och kommersiellt:

"I takt med att vi hittar mer olja ökar risken för att regimerna i dessa länder vill ha en större del av kakan. Jag kommer nu att flytta till Kenya för att vara på plats och bevaka utvecklingen", sa Keith Hill.

Redan tidigare har det uppstått intern kontrovers i Kenya mellan staten och provinserna om hur skatteintäkterna för oljan ska fördelas.

Inför dagens presentation hade Africa Oil presenterat planer på att ta in ytterligare cirka 1,3 miljarder kronor i nytt kapital genom en nyemission för att finansiera den fortsatta prospekteringen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -