Vad säger Africa Oil om vår samtid på börsen?

Krönika Lundinbolaget Africa Oil tillhör nu en av Stockholmsbörsens mest omsatta aktier. Frågan är vad det säger om börsläget att en utpräglad chans-aktie seglar upp på poppis-listan?

Det är en dag i mitten av augusti då många kommit tillbaka från semestern, aktiemarknaden bör vara vaken, sugen på att ta nya tag inför hösten. Då öppnar börsen med en marginell nedgång under liten handel. Affärerna domineras av Volvo, Ericsson - och Africa Oil.

Under dagen faller Africa Oil förvisso i listan över de mest omsatta aktierna. Men faktum kvarstår att även efter lunch, då jättar som H&M, Nordea och Atlas Copco hunnit omsättas till tresiffriga miljonbelopp, är Africa Oil mer handlad än till exempel Scania, Husqvarna och Tele2.

Och om man jämför med Africa Oils börsvärde, cirka 13,5 miljarder kronor, är omsättningshastigheten fenomenal. Aktien handlas i samma volymer som bolag med mångfalt större börsvärde.

Faktum är att ungefär lika stort peningvärde omsätts dagligen i Africa Oil som i den norska oljejätten Statoil.

Den största delen av Africa Oils aktier handlas på Torontobörsen. Det mycket möjligt att den stora handeln kommer av att kanadensiska investerare handlar aktien även i Stockholm.

Men det går inte att komma ifrån att Africa Oil har blivit en riktig poppis-aktie bland svenska sparare. Investerare vill äga den, de vill trada den genom att både köpa och sälja beroende på stämningen för dagen. Africa Oil är sedan länge den mest omdebatterade aktien på placera.nu:s chattforum. Åsikterna är många och starka.

Bolaget har onekligen kommit med hoppingivande information kring fyndigheter i de regioner som bolaget är verksamt i. Men bolaget har också kommit med korrigeringar nedåt.

Faktum kvarstår att detta inte är ett Statoil som år 2011 tjänade 214 miljarder norska kronor före skatt.

Detta är ett prospekteringsbolag som ännu inte sålt en droppe. Hela aktiekursen, som i år stigit med 455 procent, bygger på en förväntan om att bolaget kommer att hitta stora mängder olja och kunna pumpa upp och sälja den med god lönsamhet, alternativt sälja fälten till någon annan som kan göra fälten lönsamma.

De allra mest optimistiska talar om att Africa Oil kan sitta på mer än 1 miljard fat olja bara i Kenya. Andra talar om 250 miljoner. Jag har ingen aning, och det har ingen annan heller. Siffrorna som figurerar bland analytiker är gissningar, som får ligga till grund för spararnas chansningar.

Men som jämförelse kan nämnas att Statoil har bevisade reserver på 5,4 miljarder fat och en fungerande produktion och infrastuktur. Statoils börsvärde är cirka 475 miljarder norska kronor.

En femtedel så stora bevisade reserver, skulle med samma värdering som för Statoil, teoretiskt, kunna ge ett börsvärde på uppåt 100 miljarder kronor. Glädjekalkyler ger alltså hisnande utsikter för Africa Oil.

Samtidigt är risken i verksamheten extremt hög. Verksamheten bedrivs i länder som de flesta svenska sparare har mycket låg kännedom om. Här finns politiska risker och en debatt har nyligen svallat i Sverige om lämpligheten i att vara verksam i till exempel Etiopien och Sudan. Och verksamheten är så komplex att man i stort sett måste vara geolog för att förstå och bedöma den.

Så hur kan en extrem riskaktie, politiskt inkorrekt, med svårbedömbar verksamhet bli en av de mest populära i ett börsläge då de allra flesta sparare drar öronen åt sig av rädsla för vad som ska hända i världsekonomin? Borde inte aktier som visat sig vara historiskt trygga vara de mest eftertraktade i ett sådant läge? Swedish Match, Teliasonera?

Mitt svar är att Africa Oil är en aktie som ses som frikopplad från världsekonomin. Om bolaget sitter på så stora oljeresurser som de största optimisterna säger så spelar till exempel oljepriset en marginell roll inom ett någorlunda realistiskt spann.

Samtidigt finns det alltid investerare som är sugna på att ta en hög risk. De vill inte vänta på en utdelning på ett par kronor om ett år. De vill åt de hundraprocentiga uppgångarna.

Och vår samtid på börsen är sådan att de allra flesta andra aktier har Europa-molnet hängande över sig. Det finns väldigt få bolag med en känd historia av vinster och som kan bedömas gå mycket bra framöver. Och de som vill göra aktieaffärer har tröttnat på det.

Detta har skapat en sällsam spelplan för Africa Oil.

Den här krönikan är riktad till dig som nu, efter en 500-procentig uppgång, börjat kasta lystna blickar på Africa Oil - men som som inte kan förklara ordet oljeekvivalent. Visst har vi en köprekommendation på aktien. Men var medveten om risken. Jag är ödmjuk inför att vår köprekommendation kan bli fel om bolaget stöder på hinder som idag är okända.

Risken ligger dessutom inte bara i bolagets verksamhet. Det finns gott om aktiehajar därute som känner aktien bättre än du, och som gärna säljer sina aktier till dig i början av en tillfällig nedgång, för sådana kommer, var så säker.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -